Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
20.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εγκυμοσύνη: Νέα μελέτη αναιρεί προηγούμενη σχετικά με την κατανάλωση ψαριών

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΕγκυμοσύνη: Νέα μελέτη αναιρεί προηγούμενη σχετικά με την κατανάλωση ψαριών
spot_img

Στο επίκεντρο η πρόσληψη υδραργύρου και οι επιπτώσεις στο έμβρυο

Νέα μελέτη συστήνει στις μέλλουσες μαμάδες να τρώνε ψάρι δύο φορές την εβδομάδα. Οι ερευνητές είπαν ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί το θέμα με τις πρόσφατες προειδοποιήσεις για τον περιορισμό της πρόσληψης ψαριών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Προειδοποιούν όμως ότι η πλήρης αποχή από τα ψάρια είναι πιθανό να βλάψει το έμβρυο αφού στερείται βασικά θρεπτικά συστατικά.  Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την μελέτη, το επίπεδο υδραργύρου μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απίθανο να έχει δυσμενή επίδραση στην ανάπτυξη του παιδιού, υπό τον όρο ότι η μητέρα τρώει ψάρι.

Για να αναιρέσουν τις πρόσφατες δημοσιεύσεις οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ εξέτασαν δεδομένα για 4.131 έγκυες γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο των οποίων οι απόγονοι παρακολουθούνταν σε όλη την παιδική ηλικία. Η ανάλυση δεν βρήκε καμία δυσμενή σχέση μεταξύ των υψηλότερων επιπέδων υδραργύρου στη μητέρα και της γνωστικής ανάπτυξης σε μωρά των οποίων η μητέρα έτρωγε ψάρι. Μάλιστα οι επιστήμονες λένε πως τα θρεπτικά συστατικά των ψαριών αναιρούν τις αρνητικές επιπτώσεις του υδραργύρου.

Επιπλέον, τα μωρά που γεννήθηκαν από μαμάδες που έτρωγαν ψάρια είχαν συνήθως υψηλότερο IQ και καλύτερες επιδόσεις στα μαθηματικά και στις φυσικές εξετάσεις.

Η Δρ Caroline Taylor, Senior Research Fellow συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Βρήκαμε ότι το επίπεδο υδραργύρου της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιθανό να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του παιδιού, υπό τον όρο ότι η μητέρα τρώει ψάρι. Αν δεν τρώει ψάρι, υπάρχουν ενδείξεις ότι το επίπεδο υδραργύρου του θα μπορούσε να έχει επιβλαβή επίδραση στο παιδί. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στα οφέλη από το μείγμα βασικών θρεπτικών συστατικών που παρέχει το ψάρι, συμπεριλαμβανομένων λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας, ιωδίου, βιταμίνης D και σελήνιο».

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα