Νέα μελέτη του USC προτείνει ότι οι παρεμβάσεις στη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη δυσμενούς έκβασης.
Την επίδραση των διατροφικών προτύπων στον κίνδυνο υπερτασικών διαταραχών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμπεριλαμβανομένης της προεκλαμψίας, συνέδεσε νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τους επιστήμονες του Keck School of Medicine στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια και δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association.
Η προεκλαμψία, όπως αναφέρει η κλινική του Cleveland, είναι μια σοβαρή πάθηση της αρτηριακής πίεσης που αναπτύσσεται συνήθως μετά την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Τα άτομα με προεκλαμψία έχουν συχνά υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) και υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα τους (πρωτεϊνουρία). Μπορεί επίσης να επηρεάσει άλλα όργανα του σώματος και να είναι επικίνδυνο τόσο για τη μητέρα όσο και για το αναπτυσσόμενο έμβρυό.
Η μελέτη ανέλυσε διατροφικές συνήθειες 451 γυναικών στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και συνέκρινε σχολαστικά δύο διαφορετικά διατροφικά πρότυπα μεταξύ των συμμετεχόντων: μια διατροφή υψηλή σε στερεά λιπαρά, επεξεργασμένα δημητριακά και τυρί (SRC) έναντι μιας πλούσιας σε λαχανικά, έλαια και φρούτα (VOF). Τα ευρήματα έδειξαν πως οι γυναίκες που τηρούσαν το διατροφικό πρότυπο SRC εμφάνισαν αξιοσημείωτα αυξημένη αναλογία πιθανοτήτων 3,99 και 4,10 για εμφάνιση υπερτασικής διαταραχής εγκυμοσύνης και προεκλαμψίας, αντίστοιχα, σε σύγκριση με εκείνες που κατανάλωναν δίαιτα χαμηλή σε αυτά τα τρόφιμα. Αντίθετα, το διατροφικό πρότυπο VOF συσχετίστηκε με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο προεκλαμψίας, με αναλογία πιθανοτήτων 0,32, ιδιαίτερα έντονο μεταξύ των γυναικών με δείκτη μάζας σώματος πριν από την εγκυμοσύνη που κατηγοριοποιήθηκε ως υπέρβαρες. Να σημειωθεί πως και προηγούμενη έρευνα έδειξε μεταξύ άλλων πως η υιοθέτηση μεσογειακής διατροφής σχετίζεται με 21% χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης οποιασδήποτε δυσμενούς έκβασης εγκυμοσύνης, καθώς και 28% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης προεκλαμψίας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές η στροφή προς ένα πιο υγιεινό πρότυπο, που χαρακτηρίζεται από αφθονία λαχανικών, ελαίων και φρούτων, θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο προεκλαμψίας και άλλων υπερτασικών καταστάσεων.