Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμη: Η προσθήκη μπαχαρικών στα γεύματα συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΕπιστήμη: Η προσθήκη μπαχαρικών στα γεύματα συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης
spot_img

 Το να καρυκεύετε το φαγητό σας γενναιόδωρα με βότανα και μπαχαρικά δεν είναι απλώς ένας εξαιρετικός τρόπος για να κάνετε τα γεύματά σας πιο νόστιμα, καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα αυτό έχει οφέλη και για την υγεία της καρδιάς.

Σε μια μελέτη ελεγχόμενης διατροφής, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το καρύκευμα των τροφών με 6,5 γραμμάρια, ή περίπου 1,3 κουταλάκια του γλυκού, βότανα και μπαχαρικά την ημέρα συνδέθηκε με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση μετά από τέσσερις εβδομάδες.

Η Penny Kris-Etherton, Καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Evan Pugh και η Kristina Petersen, επίκουρη καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο Texas Tech University και συν-κύριος ερευνητής της μελέτης στο Penn State, είπαν ότι τα ευρήματα της έρευνας τους, προσφέρουν στους ανθρώπους έναν απλό τρόπο να βοηθήσουν στη βελτίωση την υγεία της καρδιάς.

«Η προσθήκη βοτάνων και μπαχαρικών στο φαγητό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε γεύση χωρίς να προσθέσετε επιπλέον νάτριο, ζάχαρη ή κορεσμένα λίπη», είπε η Kris-Etherton. «Και, αν προχωρήσετε ένα βήμα παραπέρα και προσθέσετε αυτά τα καρυκεύματα σε τροφές που είναι πραγματικά καλές για εσάς, όπως φρούτα και λαχανικά, μπορείτε ενδεχομένως να έχετε ακόμη περισσότερα οφέλη για την υγεία καταναλώνοντας αυτά τα επιπλέον προϊόντα».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι καρδιομεταβολικές ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά και ο διαβήτης τύπου δύο, εξακολουθούν να αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες θανάτου. Ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι επαγγελματίες υγείας στοχεύουν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς είναι η παρακολούθηση και η βελτίωση της αρτηριακής πίεσης η οποία πραγματοποιείται περιορίζοντας την πρόσληψη νατρίου, (συνήθως προσθέτοντας λιγότερο αλάτι) στα γεύματά τους. Η Petersen είπε ότι ενώ οι άνθρωποι ενθαρρύνονται εδώ και καιρό να προσθέτουν στο φαγητό τους βότανα και μπαχαρικά αντί για αλάτι για να τονώσουν τη γεύση χωρίς προσθήκη νατρίου, δεν ήταν γνωστό, εάν τα ίδια, έχουν οφέλη για την υγεία.

Στη μελέτη, συμμετείχαν 71 άτομα με παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Κάθε συμμετέχων ακολουθούσε διατροφή με βότανα και μπαχαρικά σε χαμηλή, μέτρια και υψηλή ποσότητα, με τυχαία σειρά για τέσσερις εβδομάδες η καθεμία, με ένα διάλειμμα δύο εβδομάδων μεταξύ κάθε περιόδου δίαιτας. Ελήφθησαν δείγματα αίματος από κάθε συμμετέχοντα στην αρχή της μελέτης καθώς και μετά από κάθε περίοδο δοκιμής.

Και οι τρεις διατροφές βασίστηκαν σε μια μέση αμερικανική δίαιτα – αντανακλώντας το τι καταναλώνει ένας τυπικός Αμερικανός σε μια μέρα – αλλά με τρεις διαφορετικές δόσεις βοτάνων και μπαχαρικών που προστέθηκαν. Οι δίαιτες χαμηλής δόσης, μεσαίας δόσης και υψηλής δόσης περιλάμβαναν περίπου 0,5 γραμμάρια, 3,2 γραμμάρια και 6,5 γραμμάρια βότανα και μπαχαρικά, αντίστοιχα, την ημέρα.

Οι δόσεις περιελάμβαναν ένα μείγμα 24 διαφορετικών βοτάνων και μπαχαρικών, από βασιλικό και θυμάρι μέχρι κανέλα και κουρκουμά, σχεδιασμένο να προσομοιώνει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν διαφορετικά βότανα και μπαχαρικά στη μαγειρική.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά την κατανάλωση των τροφίμων που περιελάμβαναν υψηλή δόση βοτάνων και μπαχαρικών, οι συμμετέχοντες είχαν χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση σε σχέση με τη διατροφή με τη μεσαία δόση. Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης χαμηλότερη διαστολική αρτηριακή πίεση μετά τη διατροφή με υψηλή δόση βοτάνων και μπαχαρικών σε σύγκριση με τη δίαιτα με χαμηλή δόση.

Η Kris-Etherton είπε ότι τα αποτελέσματα – που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο American Journal of Clinical Nutrition – ήταν ιδιαίτερα συναρπαστικά, επειδή οι διατροφές στη μελέτη δεν είχαν σχεδιαστεί για να είναι ειδικά υγιεινές για την καρδιά και διέφεραν από μια μέση δίαιτα μόνο ως προς την ποσότητα βοτάνων και μπαχαρικών.

Η Kris-Etherton είπε: «Δεν μειώσαμε το νάτριο, δεν αυξήσαμε τα φρούτα και τα λαχανικά, απλώς προσθέσαμε βότανα και μπαχαρικά. Και αν αλλάζαμε τη διατροφή και προσθέταμε και υγιεινά φαγητά, πόσο καλύτερα θα ήταν τα αποτελέσματα;»

Οι ερευνητές είπαν ότι στο μέλλον, πρόσθετες μελέτες που έχουν σχεδιαστεί για την ενσωμάτωση βοτάνων και μπαχαρικών σε ένα υγιεινό διατροφικό μοτίβο χαμηλότερης περιεκτικότητας σε αλάτι, πρόσθετα σάκχαρα και στερεά λίπη θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καθοδήγηση μελλοντικών διατροφικών συστάσεων.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστημονική μελέτη ΕΔΩ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα