Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
24.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί είναι δύσκολο να πούμε “όχι” στα αναψυκτικά

ΑρχικήΝέαΓιατί είναι δύσκολο να πούμε "όχι" στα αναψυκτικά
spot_img

Παρά τις προειδοποιήσεις για την υγεία σχετικά με την υψηλή κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών, η παγκόσμια κατανάλωση αυξάνεται ραγδαία για περισσότερα από 50 χρόνια.

Τώρα, οι ερευνητές ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Flinders, ως μέρος ενός έργου Discovery του Αυστραλιανού Ερευνητικού Συμβουλίου, προσπαθούν να σταματήσουν αυτή την τάση διερευνώντας πιθανές ατομικές αντιδράσεις και «μηχανισμούς» για αυτήν την αύξηση στην κατανάλωση αναψυκτικών.

Ένας παράγοντας που συμβάλλει πιστεύεται ότι είναι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στην καθημερινή έκθεση σε «συνθήματα» αναψυκτικών, με αναψυκτικά διαθέσιμα όλο το εικοσιτετράωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, από σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, μηχανήματα αυτόματης πώλησης και πρατήρια καυσίμων.

Η έρευνα έγινε σε περισσότερους από 120 προπτυχιακούς φοιτητές πανεπιστημίου (81 γυναίκες και 38 άνδρες ηλικίας 17 έως 25 ετών).

«Η αξιολόγηση της προκατάληψης για ενδείξεις αναψυκτικών μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην κατανάλωση αναψυκτικών, καθώς τα αναψυκτικά διατίθενται σε μεγάλο βαθμό στην αγορά και αυτά τα ισχυρά μηνύματα μάρκετινγκ συνδέουν γενικά τα αναψυκτικά με θετικά συναισθήματα όπως «είναι cool» ή «διασκεδάζω με φίλους» ή ακόμα και « ευτυχία», λέει ο υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Flinders, Joshua McGreen, επικεφαλής συγγραφέας μιας νέας εργασίας που βρίσκεται επί του παρόντος υπό έκδοση στο διεθνές περιοδικό Appetite (Elsevier).

«Αυτή η μελέτη μας φέρνει πιο κοντά στην εύρεση νέων και προσβάσιμων μεθόδων για να βοηθήσουμε τους συνήθεις χρήστες αναψυκτικών και άλλους καταναλωτές που θέλουν να προσπαθήσουν πιο ενεργά να περιορίσουν την πρόσληψή τους», λέει.

«Αν και η επιβολή φόρου στα αναψυκτικά είναι μια στρατηγική, δεν αντιμετωπίζει τους υποκείμενους μηχανισμούς που οδηγούν την κατανάλωση αναψυκτικών, ούτε εξουσιοδοτεί τα άτομα να ρυθμίζουν την καταναλωτική τους συμπεριφορά».

Οι νεαροί ενήλικες αυτής της ηλικιακής ομάδας είναι οι βασικοί καταναλωτές αναψυκτικών, που αποτελεί πλέον μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας με το 40-50% των ενηλίκων να καταναλώνουν τουλάχιστον ένα αναψυκτικό την εβδομάδα.

Ο αυτορυθμιζόμενος έλεγχος και η προκατάληψη αξιολόγησης μετρήθηκαν με τη χρήση γνωστικών εργασιών σε υπολογιστή και η ποσότητα του αναψυκτικού που καταναλώθηκε μετρήθηκε χρησιμοποιώντας ένα τεστ γεύσης.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου Flinders θα επεκταθεί το 2022 για να διερευνήσει στοχευμένες παρεμβάσεις για τη μείωση της κατανάλωσης αναψυκτικών, πιθανώς μέσω μιας εύχρηστης εφαρμογής για κινητά ή άλλων μεθόδων.

Με την αύξηση βάρους, την τερηδόνα, τον κίνδυνο διαβήτη και ακόμη χαμηλότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις μεταξύ των παγίδων της υπερβολικής κατανάλωσης αναψυκτικών, εκστρατείες ευαισθητοποίησης και ιατρικές παρεμβάσεις βρίσκονται στα σκαριά τόσο στις αναπτυσσόμενες όσο και στις προηγμένες οικονομίες.

Οι οδηγίες του ΠΟΥ συνιστούν σε ενήλικες και παιδιά να μειώσουν την ημερήσια πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων σε λιγότερο από το 10% της συνολικής ενεργειακής τους πρόσληψης. Μια περαιτέρω μείωση κάτω από 5% ή περίπου 25 γραμμάρια (6 κουταλάκια του γλυκού) την ημέρα θα προσέφερε επιπλέον οφέλη για την υγεία.

Πηγή: sciencedirect.com

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα