Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
19.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί είναι προτιμότερο να αποφεύγουμε το φαγητό κατά τη διάρκεια πτήσεων;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΓιατί είναι προτιμότερο να αποφεύγουμε το φαγητό κατά τη διάρκεια πτήσεων;
spot_img

Διατροφολόγοι και ειδικοί υγείας δίνουν συμβουλές για να μην γίνει το ταξίδι εφιάλτης

Το φαγητό του αεροπλάνου είναι ένα πολυσυζητημένο θέμα. Κάποιοι το λατρεύουν κι άλλοι το μισούν. Μερικοί μάλιστα πετούν αποκλειστικά με συγκεκριμένες αεροπορικές εταιρείες με κριτήριο το φαγητό που σερβίρουν στον αέρα.

Ο ειδικός σε θέματα φυσικής κατάστασης και διατροφής, Michael Sheedy, εξηγεί γιατί θα πρέπει να αποφεύγουμε εντελώς το φαγητό που σερβίρεται στο αεροπλάνο. Και δεν είναι μόνο λόγο ποιότητας… Είναι επειδή η πίεση στην καμπίνα καθιστούν πιο δύσκολο για το σώμα να αφομοιώσει την τροφή αποτελεσματικά όπως το κάνει όταν βρισκόμαστε στο έδαφος.

Διαβάστε ακόμη: Ζωντανό ποντίκι σε γεύμα αεροπλάνου! Το αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση

«Όταν τρώμε σε αεροπλάνο, το φαγητό δεν χωνεύεται το ίδιο και θα μπορούσε να προκαλέσει φλεγμονή του γαστρεντερικού συστήματος», εξηγεί ο Sheedy. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το φαγητό δεν μπορεί να μετακινηθεί τόσο εύκολα στο λεπτό έντερο λόγω της πίεσης της καμπίνας και της κίνησης του αεροπλάνου, που συχνά προκαλεί πόνο στο στομάχι, φούσκωμα και αέρια.

Το φαινόμενο αναφέρεται ως «jet belly», όρο που περιγράφει τα δυσάρεστα συμπτώματα φουσκώματος και αύξησης εντερικών αερίων που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της πτήσης».

Ο Sheedy συνιστά να καταναλώνουμε μόνο νερό, καφέ και ηλεκτρολύτες στο αεροπλάνο και να απολαύσουμε το γεύμα μας μετά την προσγείωση. «Πιστέψτε με, είναι καλύτερο να γουργουρίζει λίγο το στομάχι παρά να έχετε τα δυσάρεστα συμπτώματα», λέει χαρακτηριστικά.

«Η πίεση στην καμπίνα τείνει να έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην πέψη μας όταν πετάμε», εξηγεί η Ellie Birch, διατροφολόγος στην εταιρεία Holland & Barrett. «Ίσως διαπιστώσετε ότι αισθάνεστε πιο φουσκωμένοι ή έχετε περισσότερα αέρια κατά τη διάρκεια μιας πτήσης. Παρομοιάστε το με «σκάσιμο» των αυτιών σας στο αεροπλάνο και σκεφτείτε ότι το πεπτικό σας σύστημα βιώνει κάτι πολύ παρόμοιο», λέει η Birch. «Το φαγητό στα αεροπλάνα επίσης έχει την τάση να είναι εξαιρετικά επεξεργασμένο και χαμηλής διατροφικής αξίας. Τα γεύματα τείνουν να είναι χαμηλά σε ίνες και υψηλά σε ζάχαρη, αλάτι και συντηρητικά, στοιχεία τα οποία επίσης μπορούν να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα».

Διαβάστε ακόμη: Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραγγείλετε πάγο στο αεροπλάνο

Γιατί να αποφεύγουμε τον καφέ και το αλκοόλ στην πτήση;

«Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι πρέπει να τρώμε διαφορετικά όταν πετάμε», παραδέχεται η Birch. Αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που θα μπορούσατε να κάνετε για να βοηθήσετε το πεπτικό σας σύστημα να λειτουργεί σε διαφορετικές συνθήκες. Για παράδειγμα, «μπορεί να είναι σημαντικό να αυξήσετε την πρόσληψη νερού καθώς τα αεροπλάνα έχουν συνήθως χαμηλότερη υγρασία, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερους ρυθμούς αφυδάτωσης». Ομοίως, η αποφυγή κατανάλωσης τροφών και ποτών που αφυδατώνουν θα βοηθήσει.

«Το αλκοόλ μπορεί να προκαλεί αφυδάτωση, ειδικά αν δεν πίνετε αρκετό νερό παράλληλα», εξηγεί η Stephanie Smith, διατροφολόγος ειδική για την υγεία των γυναικών για την Agora Health. «Αν θέλετε να πίνετε αλκοόλ, επιλέξτε κάτι σαν το Bloody Mary, καθώς ο χυμός ντομάτας είναι πηγή ηλεκτρολυτών και είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά».

Διαβάστε ακόμη: Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν καταναλώνουμε αλκοόλ στο αεροπλάνο – Επιστημονικό πείραμα

Ο καφές, εκτός από το ότι προκαλεί αφυδάτωση, μπορεί επίσης να είναι επιβλαβής για όσους φοβούνται τα αεροπλάνα, γι’ αυτό είναι καλύτερο να τον αποφεύγετε. «Η καφεΐνη είναι διεγερτική, επομένως διεγείρει το νευρικό σας σύστημα και τον εγκέφαλο, αυξάνοντας την παραγωγή ορμονών όπως η αδρεναλίνη», λέει η Smith. «Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά αν είστε αγχωμένος επιβάτης, ίσως είναι καλύτερο να αντικαταστήσετε τα ροφήματα με καφεΐνη (τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της πτήσης) με ροφήματα χωρίς καφεΐνη. Δοκιμάστε, αντί αυτού, ένα ζεστό κακάο, ένα matcha latte με γάλα αμυγδάλου, ένα αφέψημα ή μια εκδοχή χωρίς καφεΐνη του αγαπημένου σας ζεστού ροφήματος».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμφιαλωμένα νερά: Νέα μελέτη βρήκε χημικά PFAS στο 99% των δειγμάτων – Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές

Νέα μελέτη αποκάλυψε πως τα «για πάντα χημικά» PFAS υπάρχουν στο 99% των εμφιαλωμένων νερών.

Τα αντικολλητικά τηγάνια προκαλούν προκαλούν δυσλειτουργία του σπέρματος!

Ερευνητές συσχετίζουν την παρουσία μικροπλαστικών από υλικό που χρησιμοποιείται σε αντικολλητικά τηγάνια με μειωμένη ποιότητα και αριθμό σπέρματος.

Καφές, κακάο, σόγια, φοινικέλαιο: Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η παράταση εφαρμογής του EUDR

Παράταση ενός έτους στην εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο