Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί οι γυναίκες και οι άνδρες δεν πρέπει να τρώνε το ίδιο πρωινό; Μελέτη

ΑρχικήΟικιακάΓιατί οι γυναίκες και οι άνδρες δεν πρέπει να τρώνε το ίδιο πρωινό; Μελέτη
spot_img

Το κλειδί κρύβεται στον μεταβολισμό κάθε φύλου

Η επιστήμη έχει επανειλημμένα αποδείξει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες μπορούν να έχουν διαφορετικές αντιδράσεις σε πολλά πράγματα, όπως το αλκοόλ , τον πόνο και το στρες . Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Waterloo στο Οντάριο του Καναδά δείχνει ότι κάτι τόσο απλό όσο το πρωινό μπορεί επίσης να υπαγορεύεται από το φύλο. 

Αυτό είναι το σημαντικότερο στοιχείο από τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Computers in Biology and Medicine τον Οκτώβριο. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα και προσπάθησαν να δουν ποιος μπορεί να έχει την καλύτερη ανταπόκριση σε ορισμένες τροφές πρωινού. 

Συνολικά, η έρευνα έδειξε ότι ο μεταβολισμός των ανδρών ανταποκρίνεται καλύτερα σε γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, ενώ ο μεταβολισμός των γυναικών ανταποκρίνεται καλύτερα σε πρωινά που περιείχαν υψηλότερα επίπεδα λίπους. Γιατί έχει σημασία αυτό; Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι διαφορές στον μεταβολισμό μπορούν να επηρεάσουν την αύξηση βάρους, μαζί με τον κίνδυνο ασθένειας. 

Ποιο πρωινό είναι ιδανικό για γυναίκες;

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο μεταβολισμός των γυναικών ανταποκρίνεται καλύτερα σε πρωινά που περιείχαν υψηλότερα επίπεδα λίπους. Αυτό μπορεί να σημαίνει εστίαση σε τροφές όπως ομελέτες, τοστ με αβοκάντο, γιαούρτι και βούτυρο ξηρών καρπών.

Ποιο πρωινό είναι ιδανικό για τους άνδρες;

Η μελέτη ανακάλυψε ότι ο μεταβολισμός των ανδρών ανταποκρίνεται καλύτερα σε τροφές που ήταν υψηλότερες σε υδατάνθρακες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως πλιγούρι βρώμης, κινόα, μπανάνες και δημητριακά – καθώς και άλλες τροφές πρωινού ολικής αλέσεως όπως η γκρανόλα.

Τι κρύβεται πίσω από αυτή τη διαφορά;

Δεν είναι απολύτως σαφές, αλλά υπάρχουν κάποιες θεωρίες. «Οι γενετικοί παράγοντες πιθανώς οδηγούν την αποτελεσματικότητα των ανδρών στην καύση υδατανθράκων και την αποτελεσματικότητα των γυναικών στην καύση λίπους», λέει ο Scott Keatley, RD, συνιδιοκτήτης του Keatley Medical Nutrition Therapy . Αυτές οι γενετικές διαφορές μπορούν να επηρεάσουν μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των ορμονικών υποδοχέων στο σώμα, της ρύθμισης του λίπους και του τρόπου με τον οποίο διασπώνται οι υδατάνθρακες. 

Τα γονίδια που σχετίζονται με τα οιστρογόνα, μια ορμόνη που παίζει βασικό ρόλο στο γυναικείο σώμα, μπορούν να ενισχύσουν τη διάσπαση του λίπους στις γυναίκες, ενώ τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης των ανδρών μπορεί να βοηθήσουν στην καλύτερη διάσπαση των υδατανθράκων. «Αυτές οι γενετικές προσαρμογές υποστηρίζουν διαφορετικές ενεργειακές απαιτήσεις που έχουν βιώσει ιστορικά οι άνδρες και οι γυναίκες», λέει ο Keatley. 

Η Jessica Cording, RD , συγγραφέας του The Little Book of Game-Changers, τονίζει ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα. “Αλλά μιλώντας γενικά – και αυτό είναι πολύ γενικό – οι άνδρες τείνουν να έχουν περισσότερη μυϊκή μάζα από τις γυναίκες”, λέει. «Αυτό θα μπορούσε να παίξει ρόλο σε αυτές τις μεταβολικές διαφορές».

Δείτε επίσης: Άμεση ανάκληση κρεμοσάπουνου με επικίνδυνο βακτήριο – Μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρες λοιμώξεις

Θα πρέπει αυτό να επηρεάσει την επιλογή του πρωινού σας;

Όχι πραγματικά. Αυτή είναι μόνο μια μελέτη και η Cording τονίζει ότι μια σειρά παραγόντων υπαγορεύουν τις καλύτερες τροφές για το μεταβολισμό σας, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του επιπέδου δραστηριότητας και τυχόν υποκείμενων παθήσεων υγείας που μπορεί να έχετε. «Η σύνθεση των γευμάτων πρέπει να προσαρμόζεται στις ατομικές ανάγκες, στόχους και συνθήκες υγείας», συμπληρώνει ο Keatley. 

Εάν θέλετε να εστιάσετε στο να έχετε υγιεινό πρωινό, η Cording προτείνει να έχετε ένα καλό μείγμα πρωτεΐνης (20-30 γραμμάρια θα ήταν το ιδανικό), μαζί με φυτικές ίνες και ένα υγιές λίπος. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχετε μια ομελέτα με λαχανικά και τυρί, γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και μούρα ή τοστ αβοκάντο σε ψωμί ολικής αλέσεως με λαχανικά. Απλώς επικεντρωθείτε σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και λίπος.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο