Η απουσία ευσυνείδητης κατανάλωσης τροφής, οδηγεί σε υπερκατανάλωση σύμφωνα με νέα μελέτη.
Η απόσπαση της προσοχής μπορεί να οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής, καθώς η αδυναμία της αρχικής απόλαυσης οδηγεί στην αναζήτησή υπερβολικών καθημερινών απολαύσεων. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία στο Journal of Personality and Social Psychology.
Με απλά λόγια, οι ερευνητές τονίζουν πως αν τείνετε να κάνετε αλλά πράγματα την ώρα που καταναλώνετε κάποιο γεύμα, επηρεάζεται η «ηδονική κατανάλωση», με αποτέλεσμα την υπερκατανάλωση. Ουσιαστικά πρόκειται για την αγορά, χρήση ή και κατανάλωση προϊόντων, όχι επειδή τα χρειαζόμαστε αλλά επειδή μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα. «Κάθε μέρα, ένα άτομο μπορεί να απολαμβάνει μεγάλη χαρά από μία ή περισσότερες από αυτές τις δραστηριότητες, ωστόσο οι άνθρωποι καταναλώνουν συχνά περισσότερα ηδονικά αγαθά από ό,τι θέλουν ή από ό,τι είναι καλό για αυτούς», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Stephen Lee Murphy, PhD, του Πανεπιστημίου της Γάνδης.
Ο λόγος που οι ερευνητές θεωρούν πως η απόσπαση της προσοχής οδηγεί σε υπερκατανάλωση, είναι γιατί όταν οι άνθρωποι αποσπώνται ενώ συμμετέχουν σε μια ηδονική δραστηριότητα, είναι πιθανό να βιώσουν λιγότερη απόλαυση από το αν ήταν πλήρως συγκεντρωμένοι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα δυσαρέσκειας και σε περισσότερη κατανάλωση για να αντισταθμίσει αυτό το έλλειμμα.
Για να κατανοήσουν καλύτερα τον ρόλο της απόσπασης της προσοχής στην υπερκατανάλωση, οι ερευνητές διεξήγαγαν πρώτα ένα πείραμα στο οποίο συμμετείχαν 122 συμμετέχοντες (κυρίως γυναίκες και κυρίως μεταξύ 18 και 24 ετών) που ανέφεραν πόσο περίμεναν να απολαύσουν το μεσημεριανό τους γεύμα πριν το φάνε. Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να φάνε το μεσημεριανό τους υπό μία από τις τρεις συνθήκες: χωρίς απόσπαση της προσοχής, μέτρια απόσπαση της προσοχής (βλέποντας ένα βίντεο) και υψηλή απόσπαση προσοχής (παίζοντας Tetris). Μετά το μεσημεριανό γεύμα, οι συμμετέχοντες ανέφεραν την πραγματική τους απόλαυση, την ικανοποίηση, την επιθυμία για περαιτέρω ικανοποίηση και την ποσότητα που κατανάλωσαν. Ανέφεραν επίσης για το σνακ τους αργότερα μέσα στην ημέρα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι συμμετέχοντες που έτρωγαν ενώ έκαναν κάτι άλλο ανέφεραν χαμηλότερη απόλαυση και ικανοποίηση, η οποία συνδέθηκε με αυξημένο σνακ μετά και μια γενικότερη επιθυμία για περαιτέρω ικανοποίηση. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό το προτεινόμενο αποτέλεσμα, το οποίο ονόμασαν «ηδονική αποζημίωση», πιθανότατα ισχύει και για άλλες δραστηριότητες πέρα από το φαγητό.
Τα αποτελέσματα αυτά συμφωνούν με ειδικούς που προτείνουν την “ευσυνείδητη κατανάλωση τροφής” (ή αλλιώς mindful eating), η οποία ουσιαστικά προτάσσει την απόλυτη συγκέντρωση στο φαγητό όταν το καταναλώνουμε. Ετσι αντιλαμβανόμαστε καλύτερα, τόσο τη γεύση, την υφή τα χρώματα και τα αρώματα του φαγητού, όσο και το αίσθημα πληρότητας.
Οι ερευνητές της παρούσας έρευνας σχεδιάζουν να διεξαγάγουν περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη ενός ηδονικού αποτελέσματος αντιστάθμισης. Εάν πρόσθετη έρευνα επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα, έχουν σχέδια να εφαρμόσουν παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στις καταναλωτικές τους εμπειρίες σε μια προσπάθεια να μειώσουν την πιθανότητα υπερκατανάλωσης.
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.