Πέμπτη, 8 Μαΐου, 2025
19.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί τα αυγά έχουν διαφορετικά χρώματα;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΓιατί τα αυγά έχουν διαφορετικά χρώματα;
spot_img

Τι αποκαλύπτει το χρώμα, το σχήμα και οι… κρόκοι τους.

Παρότι τα περισσότερα αυγά που φτάνουν στα χέρια μας είναι λευκά ή καφέ, η φύση προσφέρει μια εντυπωσιακή παλέτα χρωμάτων που περιλαμβάνει κρεμ, ροζ, μπλε, πράσινο και ακόμη και στικτά αυγά. Πέρα από την αισθητική τους, τα διαφορετικά χρώματα και τα χαρακτηριστικά του αυγού αποκαλύπτουν σημαντικά στοιχεία για τη γενετική, τη διατροφή και την υγεία της κότας.

- Advertisement -

Ο Gregory Archer, ειδικός σε θέματα πουλερικών από το Texas A&M, εξηγεί ότι το χρώμα του αυγού εξαρτάται κυρίως από τη γενετική της κότας, με ενδεικτικό παράδειγμα τους λοβούς των αυτιών της. Οι κότες με λευκούς λοβούς παράγουν συνήθως λευκά αυγά, ενώ όσες έχουν πιο σκούρους λοβούς και φτερά παράγουν αυγά με πιο έντονα χρώματα.

Όλα τα αυγά ξεκινούν λευκά και αποκτούν το τελικό τους χρώμα από χρωστικές ουσίες που εναποτίθενται κατά το στάδιο σχηματισμού του κελύφους στον ωαγωγό της κότας. Για παράδειγμα, η πρωτοπορφυρίνη δίνει καφέ απόχρωση, ενώ η οοκυανίνη κάνει το κέλυφος μπλε εξωτερικά και εσωτερικά. Οι πράσινες αποχρώσεις είναι αποτέλεσμα συνδυασμού μπλε και καφέ χρωστικής.

Ορισμένα αυγά εμφανίζουν στίγματα λόγω διακυμάνσεων στη διαδικασία ασβεστοποίησης ή πλεονάζοντος ασβεστίου. Αν και θεωρούνται «ανορθόδοξα», τα στικτά αυγά ενδέχεται να έχουν πιο ανθεκτικό κέλυφος.

Παράγοντες όπως η ηλικία, η διατροφή, το περιβάλλον και το στρες της κότας επηρεάζουν όχι μόνο το χρώμα αλλά και το μέγεθος, το σχήμα και τη σκληρότητα του κελύφους. Μεγαλύτερες ή στρεσαρισμένες όρνιθες μπορεί να παράγουν αυγά με πιο ανοιχτό χρώμα ή ακανόνιστο σχήμα, χωρίς αυτό να επηρεάζει τη θρεπτική τους αξία.

Αν και πολλοί συνδέουν το χρώμα του κελύφους με το χρώμα του κρόκου, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, καθώς ο κρόκος επηρεάζεται σχεδόν αποκλειστικά από τη διατροφή της κότας. Όρνιθες που βόσκουν και καταναλώνουν φυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή παράγουν αυγά με πιο έντονο πορτοκαλί κρόκο. Τα αυγά από κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής περιέχουν συχνά περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά, βιταμίνες και λιγότερη χοληστερόλη.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια και κατεψυγμένη πίτσα ΔΕΝ είναι τρόφιμα λένε επιστήμονες – Ο οργανισμός τα αντιμετωπίζει ως… φλεγμονή

Νέα μελέτη-ορόσημο συνδέει άμεσα τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με την κακή υγεία

Γιατί το ψωμί χαλάει τόσο γρήγορα; Το λάθος που κάνουμε

Εάν το ψωμί σας δεν αποθηκευτεί σωστά, μπορεί να συσσωρεύσει υγρασία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα