Αυτές οι κοινές τροφές θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη γονιμότητα – τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες
Σύμφωνα με έναν ειδικό σε θέματα γονιμότητας, υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) θα μπορούσαν να μειώσουν τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος, τόσο φυσικά όσο και με θεραπείες γονιμότητας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καλλυντικά: Εντοπίστηκε κι άλλη ουσία που επηρεάζει την αναπαραγωγή – Η επείγουσα εισήγηση της Γαλλίας
Τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας αποκάλυψαν ότι τα UPF αποτελούν το 57 τοις εκατό της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία είναι από τα υψηλότερα επίπεδα στην Ευρώπη. Επιπλέον, μελέτες σε UPFs έχουν αποκαλύψει ότι μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πατατάκια: Ανακαλούνται 60.000 σακούλες για πρωτοφανή λόγο προστασίας των καταναλωτών
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ειδικός Δημόσιας Υγείας: «Αυτά είναι τα τυριά που δεν πρέπει να τρώνε παιδιά κάτω των 10 ετών»
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μαθητής με εκτεταμένα εγκαύματα από τη συσκευασία σχολικού γεύματος – Η απάντηση της εταιρείας catering
Συνήθη παραδείγματα UPF είναι το παγωτό, το ζαμπόν, τα λουκάνικα, τα πατατάκια, το ψωμί μαζικής παραγωγής, τα δημητριακά πρωινού, τα μπισκότα και πολλά άλλα, σύμφωνα με το British Heart Foundation.
Ο Justin Chu, Ιατρικός Διευθυντής στο TFP Oxford Fertility, εξηγεί : «Τα UPF περιέχουν συνήθως υψηλά επίπεδα ζάχαρης και πρόσθετα για τη διατήρηση των τροφίμων. Αυτό πιστεύεται ότι προκαλεί φλεγμονή στο σώμα και επίσης υψηλότερα επίπεδα οξειδωτικού στρες στον κυτταρικό ιστό στους όρχεις, τις ωοθήκες και τη μήτρα. Αυτά τα UPF πιστεύεται επίσης ότι προκαλούν ανισορροπίες στα ορμονικά (ενδοκρινικά) συστήματα μέσα στο σώμα, μειώνοντας περαιτέρω τις πιθανότητες εγκυμοσύνης».
Για τις γυναίκες, το οξειδωτικό στρες μπορεί να βλάψει την ποιότητα των ωαρίων, καθιστώντας δυσκολότερη τη σύλληψη. Για τους άνδρες, μπορεί να μειώσει την ποιότητα του σπέρματος, οδηγώντας σε χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων ή κινητικότητα. Μια μελέτη έχει συνδέσει ακόμη και τα UPF με την κακή ποιότητα του σπέρματος, λέει ο Δρ Chu.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Xanax: Γιατί ανακαλούνται παρτίδες του γνωστού αγχολυτικού
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ένας νεκρός και 24 σοβαρά ασθενείς μαθητές από τροφική δηλητηρίαση – Είχαν φάει σε γιορτή ιδιωτικού σχολείου
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Οι φυσικές εναλλακτικές του Ozempic που βοηθούν στην καταπολέμηση της λαχτάρας για φαγητό χωρίς κινδύνους για την υγεία
Η έρευνα δείχνει ότι οι άνδρες που τρώνε τη λιγότερη ποσότητα επεξεργασμένων κρεάτων έχουν 82 τοις εκατό πιθανότητα εγκυμοσύνης με τη σύντροφό τους, σε σύγκριση με 54 τοις εκατό πιθανότητα σε εκείνους που τρώνε περισσότερο, σύμφωνα με τον Δρ Τσου.
Ο Δρ Chu πρόσθεσε: “Θα συνιστούσαμε να εστιάζετε στα λαχανικά, τα φρούτα και τις άπαχες πρωτεΐνες όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και το ψάρι. Η αγορά και η κατανάλωση τροφών που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία ή παρασκευή μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.”