ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΓνωστός διατροφολόγος αποκαλύπτει γιατί δεν τρώει ποτέ λουκάνικα

Γνωστός διατροφολόγος αποκαλύπτει γιατί δεν τρώει ποτέ λουκάνικα

2 λεπτά ανάγνωσης

Ο διατροφολόγος εξηγεί την προσωπική του στάση απέναντι στα επεξεργασμένα κρέατα

Ο διατροφολόγος Jo Williams είναι υπέρμαχος της ισορροπημένης προσέγγισης στη διατροφή, χωρίς απαγορεύσεις, χωρίς ενοχές και με επίκεντρο την απόλαυση του φαγητού. Ωστόσο, όταν πρόκειται για τα λουκάνικα και τα επεξεργασμένα κρέατα, τα αποφεύγει πλήρως και εξηγεί γιατί.

- Advertisement -
Best in Taste promo small

«Δεν πρόκειται για ηθική ή απόλυτη απαγόρευση», δηλώνει. «Ούτε πιστεύω ότι ένα συγκεκριμένο τρόφιμο είναι από μόνο του “κακό”. Απλώς, στη δική μου διατροφή υπάρχουν πράγματα που επιλέγω να μην καταναλώνω και έχω πολύ συγκεκριμένους λόγους για αυτό.» Ο Williams, αντί να δαιμονοποιεί τροφές, προτιμά να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να προσθέτουν θρεπτικά στοιχεία στα γεύματά τους. Το πλαίσιο αυτό έχει βαθιά σημασία στην καθοδήγηση που προσφέρει. Όμως, επισημαίνει ότι ορισμένα προϊόντα είναι δυσκολότερο να ενταχθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή, τόσο για λόγους υγείας όσο και για τον τρόπο με τον οποίο παράγονται.

Τα χοτ ντογκ, τα λουκάνικα φρανκφούρτης και το κορν μπιφ ανήκουν στην κατηγορία των επεξεργασμένων κρεάτων, τα οποία συχνά περιέχουν συντηρητικά όπως τα νιτρικά και τα νιτρώδη. Η επιστημονική βιβλιογραφία έχει εδώ και χρόνια συνδέσει τα συγκεκριμένα πρόσθετα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ιδιαίτερα του παχέος εντέρου. Παράλληλα, η υψηλή περιεκτικότητα των τροφίμων αυτών σε κορεσμένα λιπαρά και αλάτι εντείνει τον κίνδυνο για υπέρταση και καρδιαγγειακές νόσους. «Δεν είναι μόνο τι περιέχουν, αλλά και τι εκτοπίζουν από τη διατροφή μας», εξηγεί ο Williams. «Τα επεξεργασμένα κρέατα δεν προσφέρουν τίποτα που να μην μπορεί να προσφέρει ένα καλό φιλέτο, λίγα όσπρια, ή ακόμη και ένα κομμάτι σολομός ή τόφου.»

- Advertisement -

Ο ίδιος επιλέγει να καλύπτει τις ανάγκες του σε πρωτεΐνη μέσα από μη επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως ψάρια, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης ή προϊόντα σόγιας. «Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη, αλλά μπορούμε να την προσλάβουμε με τρόπους που ωφελούν συνολικά την υγεία μας», τονίζει.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ανάκληση-μαμούθ σε περισσότερους από 50 κωδικούς κρουασάν μεγάλης αρτοβιομηχανίας – Ανακοινώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Η Ferrero ανακοίνωσε την ανάκληση επιλεγμένων παρτίδων κατεψυγμένων προϊόντων αρτοποιίας σε επτά ευρωπαϊκές χώρες, με την απόσυρση να αφορά περισσότερους από 50 κωδικούς της Cupiello, καθώς και Nutella Croissant και Nutella Muffin

Συσκευασμένη σαλάτα πίσω από επιδημία σαλμονέλας στην Ευρώπη με 2 νεκρούς και 109 κρούσματα – Ανακοίνωση ECDC

Το ECDC καταγράφει 109 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 11 ευρωπαϊκές χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η έρευνα οδηγεί σε σπόρους μηδικής που διακινήθηκαν μέσω Ιταλίας

Δηλητηριάσεις από συμπληρώματα διατροφής: Στη δημοσιότητα έκθεση της Tox Info Suisse με 1.303 περιστατικά

Πενταετής ανάλυση 1.303 περιστατικών στην Ελβετία δείχνει ότι τα περισσότερα αφορούσαν παιδιά, ενώ οι σοβαρότερες δηλητηριάσεις συνδέθηκαν κυρίως με προϊόντα καφεΐνης και pre-workout