Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
12.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η αυξανόμενη κατανάλωση plant-based τροφών βάζει σε κίνδυνο την υγεία των γυναικών

ΑρχικήΝέαΗ αυξανόμενη κατανάλωση plant-based τροφών βάζει σε κίνδυνο την υγεία των γυναικών
spot_img

Οι νεαρές γυναίκες που καταναλώνουν λίγο έως καθόλου κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα κινδυνεύουν να παρουσιάσουν ανεπάρκεια βιταμινών που θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με τον καθηγητή Ian Givens.

Ο καθηγητής Givens, διευθυντής του Ινστιτούτου Τροφίμων, Διατροφής και Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, δήλωσε σε ενημέρωση στο Science Media Center ότι οι μισές νεαρές γυναίκες ηλικίας μεταξύ 11 και 18 ετών καταναλώνουν κάτω από το ελάχιστο συνιστώμενο επίπεδο σιδήρου και μαγνησίου.

«Το ένα τέταρτο των γυναικών αυτής της ηλικιακής ομάδας καταναλώνει πολύ λίγο ιώδιο, ασβέστιο και ψευδάργυρο», πρόσθεσε. Ο καθηγητής Givens προειδοποίησε ότι οι νεαρές γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν διατροφικές ελλείψεις σε σχέση με τους άνδρες, κάτι που θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι οι γυναίκες είναι «πιο ευαίσθητες στα μηνύματα που αφορούν το πόσο κακό κάνουν» το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα στο περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης σχετικά με τις εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης, ο καθηγητής Given είπε ότι ενώ υπήρχαν καλοί περιβαλλοντικοί λόγοι για τη μείωση της πρόσληψης κρέατος, η κίνηση προς μια πιο φυτική διατροφή θα πρέπει να γίνεται «με μια κάποια προσοχή».

«Έχουμε ήδη μια διατροφική κατάσταση που είναι αρκετά οριακή από πολλές απόψεις και για ορισμένα από τα ζητήματα νομίζω ότι δεν θα ξέρουμε το αποτέλεσμα για πολύ καιρό. Τα χρόνια της εφηβείας είναι απολύτως κρίσιμα για την ανάπτυξη των οστών.Εάν δεν προσέξει ένα άτομο, αυτό θα έχει αντίκτυπο στην υγεία των οστών στους ηλικιωμένους, αυξάνοντας τον κίνδυνο για σπασίματα, κάτι που μπορεί να μειώσει την ποιότητα ζωής».

Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι το 14% των ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο (7,2 εκατομμύρια) ακολουθούν σήμερα δίαιτα χωρίς κρέας, ενώ άλλα 8,8 εκατομμύρια άτομα σχεδιάζουν να μειώσουν το κρέας μέσα στο 2022.

Η χορτοφαγία είναι η πιο δημοφιλής δίαιτα χωρίς κρέας με περίπου 3,3 εκατομμύρια Βρετανούς να την υιοθετούν, ακολουθούμενη από την πεζοφαγία (2,4 εκατ.) και τον βιγκανισμό (1,6 εκατ.).

Ο καθηγητής Givens είπε ότι θα πρέπει να παρέχονται ευρύτερες συγκρίσεις μεταξύ των πλεονεκτημάτων του κρέατος και των προϊόντων φυτικής προέλευσης, για να φανεί εάν τα εναλλακτικά προϊόντα κρέατος και γαλακτομομικών παρέχουν την ίδια ποσότητα θρεπτικών συστατικών με τα αντίστοιχα ζωικής προέλευσης.

Η Anna Mapson, εγγεγραμμένη διατροφολόγος στο Goodness Me Nutrition, είπε στον Independent ότι τα κορίτσια στην εφηβεία χρειάζονται ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σιδήρου και ασβεστίου στη διατροφή τους. Εάν έχουν ελλείψεις σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα, όπως αναιμία και οστεοπόρωση όταν μεγαλώσουν.

«Αν και είναι δυνατό να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη vegan διατροφή, αυτό απαιτεί πολύ προγραμματισμό, την κατανόηση των θρεπτικών συστατικών που λείπουν στις φυτικές πηγές και ποια συμπληρώματα χρειάζονται για να τα αναπληρώσετε», εξήγησε η Mapson.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία απουσιάζουν από μια χορτοφαγική διατροφή. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικά για την υγεία του εγκεφάλου, ιδιαίτερα στα παιδιά ηλικίας μεταξύ 11 και 18 ετών, των οποίων ο εγκέφαλος εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Οπότε η λήψη ενός συμπληρώματος ω-3 κρίνεται απαραίτητη.

Άλλα συμπληρώματα που συνιστά η Mapson για άτομα που ακολουθούν vegan ή χορτοφαγική διατροφή είναι αυτά που περιλαμβάνουν Β12, βιταμίνη D και πολυβιταμίνες, ενώ σε τέτοιες περιπτώσεις η επίσκεψη σε έναν εξειδικευμένο διατροφολόγο ή γιατρό είναι χρήσιμη.

Τέλος, εξηγεί το πόσο σημαντικό είναι όσοι θέλουν να ακολουθήσουν μια vegan δίαιτα να μην στραφούν απλά σε εναλλακτικές vegan επιλογές αντί για κρέας – παραδείγματος χάρη, ένα vegan λουκάνικο αντί για το κλασικό λουκάνικο – παρά να φροντίζουν να έχουν μεγάλη ποικιλία στις τροφές φυτικής προέλευσης που καταναλώνουν, ώστε να παίρνουν όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά μπορούν.

Άλλωστε, βάσει σχετικής έρευνας, «η κατανάλωση έως και 30 διαφορετικών τροφών φυτικής προέλευσης την εβδομάδα είναι πολύ καλή για την υγεία του εντέρου σας, οπότε αυτό θα πρέπει να έχετε κατά νου εάν σκοπεύετε να γίνετε vegan. Βεβαιωθείτε ότι έχετε όσο το δυνατόν πιο μεγάλη ποικιλία στη διατροφή σας, ώστε να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε όσα περισσότερα θρεπτικά συστατικά μπορείτε», καταλήγει η Mapson, σύμφωνα με την Independent.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο