Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η σύνδεση της διατροφής με αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου

ΑρχικήPicksNews LineΗ σύνδεση της διατροφής με αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου
spot_img

Ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο το μικροβίωμα προσαρμόζεται στις διατροφές.

   Η διαλειμματική νηστεία και η ο περιορισμός των θερμίδων αλλάζουν τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει άλλες λειτουργίες του σώματος, προτείνει νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Κολοράντο.

   Έρευνα από τη Maggie Stanislawski, PhD, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Βιοϊατρικής Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο (DBMI) και άλλους στην Ιατρική Σχολή CU στοχεύει στην κατανόηση της σχέσης μεταξύ των αλλαγών στη διατροφή και του μικροβιώματος. Ορισμένες από αυτές τις εργασίες αποκαλύπτουν πιθανές οδούς μέσω των οποίων οι αλλαγές στη μικροχλωρίδα του εντέρου μπορεί να επηρεάσουν το μεταβολισμό κατά τη διάρκεια μιας διατροφικής παρέμβασης απώλειας βάρους.

   Το μικροβίωμα του εντέρου κάθε ατόμου είναι μοναδικό και πολλά προβιοτικά συμπληρώματα που πωλούνται στα παντοπωλεία μπορεί να μην ενισχύουν αποτελεσματικά την υγεία του εντέρου για όλους, λέει. Η ερευνητής, ο οποίος ειδικεύεται στο ρόλο του μικροβιώματος του εντέρου στην παχυσαρκία και τις καρδιομεταβολικές ασθένειες, επισημαίνει τη σημασία της ενίσχυσης ενός διαφορετικού μικροβιώματος.

     Η Stanislawski συνεργάστηκε με την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής του CU Vicki Catenacci, MD, η οποία ηγήθηκε μιας συμπεριφορικής μελέτης παρέμβασης απώλειας βάρους που συγκρίνει τα αποτελέσματα δύο δημοφιλών σχημάτων απώλειας βάρους, της διαλείπουσας νηστείας και της πιο παραδοσιακής προσέγγισης του ημερήσιου θερμιδικού περιορισμού. Έπειτα εξέτασε τα αποτελέσματα της παρέμβασης στη μικροχλωρίδα του εντέρου των συμμετεχόντων και διαπίστωσε ότι και οι δύο προσεγγίσεις έχουν θετικό αντίκτυπο στη διαφοροποίηση του μικροβιώματος.

   «Η Dr. Catenacci και η ομάδα της στόχευαν να κατανοήσουν τη διαλείπουσα νηστεία επειδή έχει γίνει πολύ δημοφιλής, αλλά ορισμένοι κλινικοί γιατροί διστάζουν να τη συστήσουν για απώλεια βάρους», λέει ο Stanislawski. “Αυτό θα μπορούσε να δώσει στους ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος περισσότερες επιλογές. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, το να μπορείτε να φάτε ό,τι θέλετε μια συγκεκριμένη μέρα, όπως για ένα πάρτι ή μια κοινωνική δέσμευση, είναι πραγματικά χρήσιμο”.

   Σε μια πιλοτική μελέτη που επικεντρώθηκε στους πρώτους τρεις μήνες της μελέτης παρέμβασης ενός έτους, οι ερευνητές παρατήρησαν αρκετές αλλαγές στο μικροβίωμα και στις δύο ομάδες συμμετεχόντων. «Εξετάσαμε διαφορετικά μέτρα άλφα ποικιλομορφίας που λαμβάνουν υπόψη διάφορα χαρακτηριστικά της διαφορετικότητας», λέει. “Όλα αυξήθηκαν τους πρώτους τρεις μήνες αυτής της παρέμβασης, κάτι που είναι υπέροχο. Όταν εξετάσαμε τις διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων παρέμβασης, δεν υπήρχαν πραγματικά διαφορές όσον αφορά την άλφα ποικιλομορφία.”

    Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι, όσον αφορά την ποικιλομορφία του μικροβιώματος, και οι δύο διατροφικές στρατηγικές απώλειας βάρους είναι εξίσου επιτυχημένες. Ομοίως, είδαν αλλαγές στη συνολική ταξινομική δομή της σύνθεσης του μικροβιώματος σε όλους τους συμμετέχοντες και στις δύο ομάδες παρέμβασης. «Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να επιλέξετε μια διατροφική στρατηγική απώλειας βάρους που λειτουργεί για εσάς, και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το μικροβίωμά σας πιθανότατα θα αλλάξει και θα αυξήσει την ποικιλομορφία», λέει ο Stanislawski.

   Οι ερευνητές CU Emily Hill, PhD, RDN, στο Τμήμα Παιδιατρικής, και Iain Konigsberg, PhD, στο DBMI, συνεργάστηκαν με τους Stanislawski και Sarah Borengasser, PhD, και αρκετούς άλλους ερευνητές στην Ιατρική Πανεπιστημιούπολη CU Anschutz, σε μια νέα μελέτη που χρησιμοποιεί τα ίδια δεδομένα συμπεριφοράς παρέμβασης απώλειας βάρους.

   Οι ερευνητές εξέτασαν τις σχέσεις μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και της μεθυλίωσης του DNA του αίματος. Η μεθυλίωση του DNA, εξηγεί ο Konigsberg, είναι η δυναμική διαδικασία προσθήκης και αφαίρεσης ομάδων μεθυλίου, που είναι απλοί άνθρακες σε κυτοσίνες, τη βάση C του DNA.”Έχετε ορισμένα γονίδια των οποίων η δραστηριότητα σας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για κάποιο είδος ασθένειας, αλλά εάν ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αυτά δεν ενεργοποιούνται”, λέει ο Konigsberg. «Αλλά αν είσαι καπνιστής, αρχίζουν να μπερδεύονται».

    Στη συμπεριφορική μελέτη παρέμβασης απώλειας βάρους, παρατηρήθηκαν συσχετίσεις μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και της μεθυλίωσης του DNA μεταξύ των συμμετεχόντων. Και οι δύο μελέτες από τους ερευνητές του DBMI ανοίγουν ένα παράθυρο στο πώς η διατροφή επηρεάζει όχι μόνο το μικροβίωμα και την ποικιλομορφία του, αλλά και το υπόλοιπο σώμα.

https://www.eurekalert.org/news-releases/998886

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο