Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
19.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η ζωική πρωτεΐνη οδηγεί σε υψηλότερα ποσοστά μυϊκής πρωτεϊνοσύνθεσης από τη φυτική

ΑρχικήΟικιακάΥγεία και άσκησηΗ ζωική πρωτεΐνη οδηγεί σε υψηλότερα ποσοστά μυϊκής πρωτεϊνοσύνθεσης από τη φυτική
spot_img

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα νέας μελέτης.

   Ένα γεύμα με ζωική πρωτεΐνη, οδηγεί σε υψηλότερα ποσοστά μυϊκής πρωτεϊνοσύνθεσης, από ένα αντίστοιχο με φυτική, παρά τις ίδιες ποσότητες τόσο σε πρωτεΐνη όσο και σε θερμίδες, έδειξαν τα αποτελέσματα νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Nutrition. Η μελέτη με τίτλο, «Υψηλότερα ποσοστά μυϊκής πρωτεϊνικής σύνθεσης μετά την κατάποση ενός παμφάγου γεύματος σε σύγκριση με ένα ισοθερμιδικό και ισοθερμιδικό γεύμα για χορτοφάγους σε υγιείς, ηλικιωμένους ενήλικες», είναι μια από τις πρώτες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές για σύγκριση των αναβολικών ιδιοτήτων τροφών πλήρους πρωτεΐνης όταν καταναλώνονται ως μέρος μικτών γευμάτων.

    Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση διατροφικών πρωτεϊνών διεγείρει τη σύνθεση πρωτεϊνών των μυών, η οποία είναι κρίσιμος παράγοντας για την οικοδόμηση και τη διατήρηση της σκελετικής μυϊκής μάζας. Τα αυξανόμενα στοιχεία δείχνουν ότι οι πηγές πρωτεϊνικών τροφών ζωικής και φυτικής προέλευσης δεν δημιουργούνται ίσες ως προς τις αναβολικές τους ιδιότητες για την ενεργοποίηση της μυϊκής ανάπτυξης και συντήρησης, κυρίως λόγω της ποσότητας και της ποιότητας της πρωτεΐνης σε αυτά τα τρόφιμα, καθώς και των διαφορετικών βασικών τους ουσιών όπως η περιεκτικότητα σε αμινοξέα (ΕΑΑ).

   Η έρευνα διαπίστωσε ότι, παρά το ίδιο θερμιδικό και ολικό περιεχόμενο πρωτεΐνης, ένα πλήρες γεύμα ολική τροφής με άπαχο βοδινό κρέας είχε ως αποτέλεσμα 47% υψηλότερα ποσοστά μεταγευματικής μυϊκής πρωτεϊνοσύνθεσης από ό,τι ένα χορτοφαγικό γεύμα ολικής τροφής σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

   «Ενώ οι μελέτες είχαν προηγουμένως αξιολογήσει τον αντίκτυπο της κατανάλωσης μεμονωμένων πρωτεϊνών, αυτή η έρευνα στοχεύει να αντικατοπτρίσει ένα πιο πραγματικό περιβάλλον κατανοώντας τις επιπτώσεις της κατανάλωσης τροφών με πλήρη πρωτεΐνη ως μέρος ενός τυπικού γεύματος», δήλωσε ο Luc van Loon, PhD, καθηγητής Φυσιολογία της Άσκησης και της Διατροφής, Τμήμα Ανθρώπινης Βιολογίας, Ιατρικό Κέντρο και του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, και κύριος ερευνητής της μελέτης.

   Με βάση προηγούμενες έρευνες που συνέκριναν την κατάποση διαφορετικών πηγών πρωτεΐνης, οι ερευνητές ήταν σε θέση να υπολογίσουν ότι θα χρειάζονταν 16 συμμετέχοντες για την ολοκλήρωση της μελέτης και την ανίχνευση πιθανής διαφοράς στους ρυθμούς μυϊκής πρωτεϊνικής σύνθεσης μετά την κατάποση των δύο γευμάτων. Αντίστοιχα, οι κλινικές δοκιμές διεξήχθησαν με 16 υγιείς, ηλικιωμένους ενήλικες (ηλικίας 65-85 ετών), στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας.

   «Μας ενδιέφερε να μελετήσουμε τον αντίκτυπο της κατανάλωσης γευμάτων στη σύνθεση πρωτεϊνών των μυών σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, δεδομένης της σημασίας της απώλειας μυϊκής μάζας και δύναμης που σχετίζεται με την ηλικία, γνωστή ως σαρκοπενία, η οποία είναι μια αυξανόμενη ανησυχία για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως», πρόσθεσε ο van Loon.

    Οι ερευνητές συνέκριναν τα προφίλ αμινοξέων του πλάσματος μετά το γεύμα και τα ποσοστά  σύνθεσης πρωτεϊνών μυών, χρησιμοποιώντας βιοψίες αίματος και μυών που συλλέγονταν συχνά για έξι ώρες μετά την κατάποση του γεύματος. Εκτός από την παρατήρηση του 47% αυξημένου ρυθμού μυϊκής πρωτεϊνικής σύνθεσης σε μια περίοδο 6 ωρών μετά το γεύμα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι συγκεντρώσεις EAA στο πλάσμα ήταν 127% υψηλότερες μετά το άπαχο γεύμα βοείου κρέατος, παρά το γεγονός ότι το γεύμα vegan δεν παρουσίαζε επιλεκτικές ανεπάρκειες αμινοξέων.

   «Είναι σημαντικό ότι η λευκίνη του πλάσματος, η οποία είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ ιδιαίτερα σημαντικό για τη σύνθεση πρωτεϊνών των μυών, ήταν 139% υψηλότερη στους συμμετέχοντες, αφού έφαγαν το παμφάγο γεύμα που περιέχει βόειο κρέας», δήλωσε ο Philippe Pinckaers, MSc., επικεφαλής συγγραφέας της δημοσίευσης. «Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αυτή η μελέτη δείχνει τον πιθανό αντίκτυπο της τροφικής μήτρας και τη σημασία της βιοδιαθεσιμότητας αμινοξέων και των διαφορών στη βιολειτουργικότητα μεταξύ των γευμάτων που περιέχουν βόειο κρέας και των vegan γευμάτων».

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα