Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κατάθλιψη: Ποια τρόφιμα μειώνουν και ποια αυξάνουν τα συμπτώματα

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΚατάθλιψη: Ποια τρόφιμα μειώνουν και ποια αυξάνουν τα συμπτώματα
spot_img

Ο ρόλος της διατροφής στη βελτίωση της ψυχικής μας υγείας.

Η κατάθλιψη είναι η πιο συχνά αναφερόμενη ψυχική ασθένεια και συνοδεύεται από συμπτώματα λύπης, θυμού, απώλεια ενδιαφέροντος για οτιδήποτε, αύξηση ή απώλεια βάρους, κόπωση, αδικαιολόγητες ενοχές και σκέψεις θανάτου.

Σύμφωνα με το NutritionFacts υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων και τρόφιμα που μπορούν να τα επιτείνουν.

Στα ευεργετικά για την ψυχική υγεία τρόφιμα περιλαμβάνονται πολλές φυτικές τροφές, όπως μήλα, μούρα σταφύλια, κρεμμύδια και πράσινο τσάι, καθώς και μπαχαρικά όπως γαρύφαλλο, ρίγανη, κανέλα, και μοσχοκάρυδο. Ακόμη και σε καθημερινή βάση, μελέτες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερα φρούτα και λαχανικά τρώτε, τόσο πιο χαρούμενοι, ήρεμοι και πιο ενεργητικοί μπορεί να νιώθετε εκείνη την ημέρα και αυτή η θετικότητα μπορεί να μεταδοθεί στην επόμενη μέρα.

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση στο Facebook το NutritionFacts τα καροτενοειδή φυτοθρεπτικά συστατικά βρίσκονται κυρίως σε κίτρινα, πορτοκαλί και κόκκινα φρούτα και λαχανικά και μια μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες μέτρησε πόση ποσότητα υπήρχε στο αίμα σχεδόν 2.000 ανθρώπων. Τα υψηλότερα επίπεδα καροτενοειδών μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο συμπτωμάτων κατάθλιψης και όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα, τόσο καλύτερα ένιωθαν.

Το λυκοπένιο, ένα συγκεκριμένο είδος καροτενοειδούς, είναι η κόκκινη χρωστική ουσία που βρίσκεται κυρίως στις ντομάτες και υπάρχει επίσης σε άλλα φρούτα, όπως το καρπούζι, το ροζ γκρέιπφρουτ, η γκουάβα και η παπάγια. Μια μελέτη με χίλιους περίπου ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν περισσότερη ντομάτα είχαν περίπου τις μισές πιθανότητες κατάθλιψης. Η υψηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών γενικά, καθώς και φασόλια και χόρτα πλούσια σε φολικό οξύ, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για κατάθλιψη καταλήγει η ανάρτηση.

Αντίθετα υπάρχουν επίσης συστατικά σε ορισμένα τρόφιμα που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης, όπως το αραχιδονικό οξύ, το οποίο ενοχοποιείται για πιθανή βλάβη της διάθεσης λόγω φλεγμονής του εγκεφάλου. Οι πέντε κορυφαίες πηγές αυτής της ένωσης που προάγει τη φλεγμονή είναι το κοτόπουλο, τα αυγά, το βοδινό, το χοιρινό και το ψάρι, αν και το κοτόπουλο και τα αυγά από μόνα τους συνεισφέρουν περισσότερο από τις άλλες κορυφαίες πηγές μαζί. Υπάρχουν δεδομένα που υποδηλώνουν ότι άτομα με υψηλότερα επίπεδα αραχιδονικού οξέος στο αίμα τους μπορεί να καταλήξουν σε σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας και επεισοδίων μείζονος κατάθλιψης.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο