Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024
31.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μαγειρικοφοβία: Όταν η μαγειρική σου προκαλεί τρόμο

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΜαγειρικοφοβία: Όταν η μαγειρική σου προκαλεί τρόμο
spot_img

Η μαγειρικοφοβία είναι μια πολυσύνθετη φοβία που αφορά στο φόβο ενός ανθρώπου για τη διαδικασία της μαγειρικής – και όχι μόνο.

Ο άνθρωπος είναι ένα πολύπλοκο ον και η ψυχολογία του είναι εξίσου σύνθετη. Ακριβώς εξαιτίας την μοναδικής ικανότητας του κάθε εγκεφάλου να ερμηνεύει και να αντιλαμβάνεται τα ποικίλα ερεθίσματα της ζωής και της πραγματικότητας, υπάρχουν και πολλές διαφορετικές φοβίες. Φοβίες που ούτε καν θα φανταζόμασταν πως υπάρχουν.

Μια από αυτές τις φοβίες, η οποία μας κέντρισε και ιδιαίτερα το ενδιαφέρον, είναι η μαγειρικοφοβία. Σε μια πολύ απλή εξήγηση, αφορά το φόβο του μαγειρέματος. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Wikipedia, μπορεί να λάβει διάφορες διαστάσεις.  Τις περισσότερες φορές, είναι μια κοινή διαταραχή κοινωνικού άγχους που προκαλείται από αρνητικές αντιδράσεις σε κοινές γαστρονομικές ατυχίες, επεισόδια μετατραυματικού στρες από το μαγείρεμα ή ακόμα και κακές εμπειρίες άλλων από τη μαγειρική.

Ακριβώς εξαιτίας του ευρέως φάσματος που περιλαμβάνει, η μαγειρικοφοβία φοβία μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές. Ωστόσο, μερικές συνηθισμένες εκφάνσεις της είναι οι εξής:

Φόβος εξάπλωσης ασθένειας

Ο πιο συνηθισμένος λόγος για κάποιο βαθμό αυτής της φοβίας είναι ο φόβος εξάπλωσης τροφιμογενών ασθενειών , είτε μέσω μη μαγειρεμένων τροφών, ακατάλληλα παρασκευασμένων είτε μέσω καθαρισμένων τροφών. Μπορεί, επίσης, να αφορά στην ανησυχία για την κατανόηση των βασικών κανόνων για τη σωστή προετοιμασία και αποθήκευση των τροφίμων.

Φόβος για τη διαδικασία μαγειρέματος

Πολλοί μαγειρικοφοβικοί φοβούνται κινδύνους που περιλαμβάνει το μαγείρεμα. Να κόψουν τον εαυτό τους, να καούν ή ακόμα και να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην εκτέλεση των βημάτων που απαιτούνται για ένα φαγητό.

Φόβος των συνταγών

Μια άλλη εκδήλωση είναι το άγχος για συνταγές που μπορεί να φαίνονται εξαιρετικά περίπλοκες ή για τις οποίες ο πάσχων φοβάται ότι δεν θα πετύχει, είτε επειδή μπορεί να παραλείψει ένα κρίσιμο βήμα στη διαδικασία είτε εξαιτίας κάποιας ασαφούς οδηγίας στην εκτέλεση. Ένας άλλος φόβος είναι ο τεράστιος όγκος των συνταγών που δημιουργεί αναποφασιστικότητα.

Φόβος για τη γνώση των τροφίμων

Όταν ετοιμάζουμε φαγητό για τον εαυτό μας ή τους άλλους, συνειδητοποιούμε καλύτερα τα συστατικά και, με αυτόν τον τρόπο, τα σχετικά οφέλη και τους κινδύνους για την υγεία αυτών των τροφίμων και την κατανάλωσή τους. Οι μαγειρικοφοβικοί μπορεί να αποκτήσουν εμμονή με αυτά τα θέματα, γεγονός που επηρεάζει την ικανότητά τους να μαγειρεύουν ή να εκτιμούν το μαγείρεμα των άλλων.

Φόβος για την πρόσληψη τροφής

Τα άτομα με διατροφικές διαταραχές μπορεί να φοβούνται το μαγείρεμα, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα απώλειας αυτοελέγχου, ανεπάρκειας, ανησυχίας ή ενοχής για τα αίτια της διαταραχής τους.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της φοβίας μπορεί να εκδηλώνονται ψυχοσωματικά με συμπτώματα, όπως ζάλη, δυσκολία στην αναπνοή, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα σε κάποιο μέρος του σώματος και λιποθυμία και ψυχολογικά με εκδήλωση νευρικότητας, τρόμου ή άρνησης για το μαγείρεμα.

Θεραπεία

Η μαγειρικοφοβία, ως φοβία, θεραπεύεται μέσω της ψυχοθεραπείας, ειδικά σε περιπτώσεις που το άτομο γίνεται δυσλειτουργικό εξαιτίας αυτής. Ωστόσο, σε πιο «ακίνδυνες» εκδηλώσεις της, η φοβία αυτή μπορεί να καταπολεμηθεί μέσω της μαγειρικής παιδείας και εξοικείωσης του φοβικού ατόμου με τη διαδικασία του μαγειρέματος.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Συμπληρώματα διατροφής: Ή λανθασμένη ή άσκοπη η χρήση τους, σύμφωνα με μελέτη

Νέα μελέτη καταδεικνύει την αλόγιστη χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής.

Τι γίνεται με τα κομμάτια και τα περιττώματα αρουραίων στα τρόφιμα; Δεκάδες ανακλήσεις τροφίμων και λουκέτα σε εστιατόρια

Καταγραφή πρόσφατων περιστατικών και ανάλυση για τους λόγους παρουσίας τρωκτικών μέσα σε τρόφιμα ή σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας και σε εστιατόρια και για τους τρόπους εντοπισμού και αντιμετώπισης.

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα στις κορυφαίες αιτίες θανάτου στην Ευρώπη!

Ο ένας θάνατος στους πέντε στην Ευρώπη οφείλεται στην ανθυγιεινή διατροφή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα