Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη: Οι περισσότεροι ενήλικες υπερεκτιμούν την ποιότητα της διατροφής τους

ΑρχικήΝέαΜελέτη: Οι περισσότεροι ενήλικες υπερεκτιμούν την ποιότητα της διατροφής τους
spot_img

Μια νέα μελέτη δείχνει πως οι ενήλικες καταναλωτές των ΗΠΑ συνήθως υπερεκτιμούν την ποιότητα της διατροφής τους, σε ποσοστό που αγγίζει το 99%.

Πόσο υγιεινή είναι η διατροφή σας; Φαίνεται σαν μια απλή ερώτηση, αλλά σύμφωνα με μια νέα μελέτη, δυσκολεύει τους Αμερικανούς να την απαντήσουν σωστά.

«Διαπιστώσαμε ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό ενηλίκων των ΗΠΑ μπορεί να αξιολογήσει με ακρίβεια το κατά πόσο είναι η διατροφή τους υγιεινή. Είναι ενδιαφέρον ότι είναι κυρίως όσοι αξιολογούν τη διατροφή τους ως κακή, είναι περισσότερο σε θέση να αξιολογήσουν με ακρίβεια τη διατροφή τους», δήλωσε στο Science Daily η Jessica Thomson, PhD, ερευνήτρια επιδημιολόγος στην Υπηρεσία Γεωργικής Έρευνας του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Προσθέτει δε, ότι οι περισσότεροι ενήλικες υπερεκτιμούν την ποιότητα της διατροφής τους, μερικές φορές σε σημαντικό βαθμό.

Οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν αν μια ενιαία, απλή ερώτηση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο ελέγχου για μελέτες διατροφής, με σκοπό να αντικαταστήσει ή να συμπληρώσει τα λεπτομερή διατροφικά ερωτηματολόγια που χρησιμοποιούνται συνήθως στην έρευνα για τη διατροφή.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν λεπτομερή ερωτηματολόγια 24ωρης διατροφής και να αξιολογήσουν τη διατροφή τους ως εξαιρετική, πολύ καλή, καλή, φτωχή ή κακή.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα ερωτηματολόγια καταγραφής τροφίμων για να βαθμολογήσουν την ποιότητα της διατροφής κάθε συμμετέχοντα. Παραδείγματα τροφίμων που κατατάσσονται ως πιο υγιεινά περιλαμβάνουν φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, καλά λιπαρά, γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλότερα λιπαρά, θαλασσινά και φυτικές πρωτεΐνες. Τα τρόφιμα που θεωρούνταν λιγότερο υγιεινά περιελάμβαναν επεξεργασμένα δημητριακά και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, πρόσθετα σάκχαρα ή κορεσμένα λίπη.

Η μελέτη αποκάλυψε σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των βαθμολογιών που υπολογίστηκαν από τον ερευνητή και του τρόπου με τον οποίο οι συμμετέχοντες κατέταξαν τη δική τους διατροφή. Από περισσότερους από 9.700 συμμετέχοντες, περίπου 8.000 (το 85%) αξιολόγησαν ανακριβώς την ποιότητα της διατροφής τους. Από αυτούς, σχεδόν όλοι (99%) υπερεκτίμησαν το πόσο υγιεινή είναι η διατροφή τους.

Παραδόξως, η ακρίβεια ήταν υψηλότερη μεταξύ εκείνων που βαθμολόγησαν τη διατροφή τους ως κακή, μεταξύ των οποίων η βαθμολογία του ερευνητή ταιριάζει με τη βαθμολογία του συμμετέχοντα κατά 97%. Το ποσοστό των συμμετεχόντων που αξιολόγησαν με ακρίβεια την ποιότητα της διατροφής τους κυμάνθηκε από 1%-18% στις άλλες τέσσερις κατηγορίες αξιολόγησης.

Ένας λόγος που μπορεί να συμβαίνει αυτό, είναι πως οι ενήλικες των ΗΠΑ δεν έχουν ακριβή κατανόηση των συστατικών μιας υγιεινής έναντι μιας ανθυγιεινής διατροφής ή ακόμα μπορεί οι ενήλικες να αντιλαμβάνονται την υγιεινή της διατροφής τους όπως επιθυμούν να είναι — δηλαδή, υψηλότερη σε ποιότητα από ό,τι είναι στην πραγματικότητα, όπως εξηγεί η Τόμσον.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα