Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
36.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Mήπως είστε αλλεργικοί στις μπανάνες;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαMήπως είστε αλλεργικοί στις μπανάνες;
spot_img

Αιτίες – Συμπτώματα – Αντιμετώπιση.

Οι μπανάνες είναι ίσως το πιο δημοφιλές φρούτο και για τους περισσότερους και το πιο νόστιμο. Πλούσιες σε κάλιο και φυτικές ίνες είναι ιδανικές για σνακ κατά τη διάρκεια τη ημέρας, καθώς απελευθερώνουν αργά ενέργεια για πολλές ώρες μετά την κατανάλωσή τους και αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού.

Δυστυχώς όμως δεν είναι λίγοι όσοι έχουν αλλεργία ή ευαισθησία στην μπανάνα, καθώς ο οργανισμός τους προσδιορίζει εσφαλμένα το φρούτο ως απειλή απελευθερώνοντας χημικές ουσίες όπως η ισταμίνη. Η απελευθέρωση αυτής της ουσίας προκαλεί και τα συμπτώματα τα οποία μάλιστα, εμφανίζονται σε κάποιους και μόνο με το άγγιγμα.

Τι είναι η αλλεργία στη μπανάνα – Αιτίες και συμπτώματα

Αλλεργία στην μπανάνα, που πιστεύεται ότι προκαλείται από την πρωτεΐνη χιτινάση, έχουν περίπου το 0.1-1,2% του πληθυσμού. Όσοι είναι αλλεργικοί στις μπανάνες, συνήθως είναι αλλεργικοί και σε άλλα φρούτα και λαχανικά όπως το ακτινίδιο, το αβοκάντο, το κάστανο, το ροδάκινο, η ντομάτα και οι ελιές.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις στην μπανάνα ποικίλλουν ευρέως. Συνήθως περιλαμβάνουν κνησμό και δερματικό πρήξιμο του στόματος και του λαιμού, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι σοβαρές.

Η αλλεργία στην μπανάνα υπάρχει ως μέρος του συνδρόμου της τροφής γύρης ή του συνδρόμου τροφής λατέξ, που επηρεάζουν κυρίως το στόμα και το λαιμό. Το σύνδρομο τροφής λατέξ συμβαίνει σε μερικούς ανθρώπους που είναι αλλεργικοί στο  φυσικό λατέξ από καουτσούκ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει ομοιότητα μεταξύ των πρωτεϊνών του λατέξ και των πρωτεϊνών της μπανάνας.

Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν μέσα σε λίγα λεπτά. Εάν έχετε σύνδρομο τροφής γύρης ή σύνδρομο τροφής λατέξ, τα συμπτώματα συνήθως περιορίζονται στα χείλη, το στόμα, τη γλώσσα και το λαιμό. Μπορούν να περιλαμβάνουν:

  • κνησμό του στόματος και του λαιμού
  • ένα κνησμώδες εξάνθημα γνωστό ως κνίδωση
  • πρήξιμο του δέρματος (αγγειοοίδημα)

Και με τις δύο καταστάσεις, τα σοβαρά συμπτώματα είναι απίθανα επειδή οι πρωτεΐνες που προκαλούν την αλλεργία είναι ασταθείς και καταστρέφονται μόλις φτάσουν στο στομάχι.

Το μεγαλύτερο μέρος του αλλεργιογόνου (η πρωτεΐνη που προκαλεί την αλλεργία) βρίσκεται στο δέρμα ή στα κουκούτσια, οπότε το ξεφλούδισμα της μπανάνας και η αφαίρεση των μαύρων σπόρων στη μέση μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα ή να τα αποτρέψει εντελώς.

Σοβαρά συμπτώματα αλλεργίας στην μπανάνα

Σπάνια, οι άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί στις μπανάνες ακόμα κι αν δεν είναι αλλεργικοί στη γύρη ή στο φυσικό λάτεξ από καουτσούκ. Τα άτομα με αυτόν τον τύπο έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.

Τα πιο σοβαρά συμπτώματα αναφέρονται συχνά ως συμπτώματα ABC και μπορεί να περιλαμβάνουν:

Πρήξιμο στο λαιμό, τη γλώσσα ή τους ανώτερους αεραγωγούς (σφίξιμο του λαιμού, βραχνή φωνή, δυσκολία στην κατάποση)

ΑΝΑΠΝΟΗ – αιφνίδια έναρξη συριγμού, δυσκολία στην αναπνοή, θορυβώδης αναπνοή

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ – ζάλη, αίσθημα λιποθυμίας, ξαφνική υπνηλία, κόπωση, σύγχυση, χλωμό μαλακό δέρμα, απώλεια συνείδησης.

 Ο όρος για αυτή την πιο σοβαρή αντίδραση είναι αναφυλαξία.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας θεωρούν ότι μια αλλεργική αντίδραση είναι αναφυλαξία όταν περιλαμβάνει δυσκολία στην αναπνοή ή επηρεάζει τον καρδιακό ρυθμό ή την αρτηριακή πίεση. Μπορεί να υπάρχει ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα ABC.

Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει δραματική πτώση της αρτηριακής πίεσης. Το άτομο μπορεί να γίνει αδύναμο και μπορεί να έχει την αίσθηση ότι συμβαίνει κάτι τρομερό. Οποιοδήποτε από τα συμπτώματα ABC μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση και απώλεια συνείδησης και, σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι θανατηφόρο.

Διάγνωση και αντιμετώπιση

Οι αλλεργίες στην μπανάνα μπορούν να διαγνωστούν με εξειδικευμένα αλλεργικά τεστ. Συχνά μπορούν να πουν στον ειδικό όχι μόνο εάν έχετε αλλεργία, αλλά και να προσδιορίσουν την ένοχη πρωτεΐνη και ακόμη και σε ποια οικογένεια πρωτεϊνών ανήκει.

Σε όλες τις περιπτώσεις αλλεργίας στην μπανάνα, είναι σημαντικό να αποφεύγετε τις μπανάνες, αλλά είναι απαραίτητο εάν έχετε σοβαρή αλλεργία. Προσοχή στις φρουτοσαλάτες και οτιδήποτε άλλο μπορεί να περιέχει μπανάνα ως συστατικό.

Εάν λαμβάνετε κάποιο φάρμακο ή συμπλήρωμα διατροφής, ελέγξτε εάν έχει προστεθεί άρωμα μπανάνας. Υπήρξε τουλάχιστον μία αναφορά για ένα παιδί που παρουσίασε αλλεργική αντίδραση μέσα σε μια ώρα από τη λήψη πενικιλίνης που περιείχε άρωμα μπανάνας.

Προσέχετε τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και τα προϊόντα περιποίησης, όπως σαμπουάν και λοσιόν σώματος. Να διαβάζετε πάντα τις λίστες συστατικών.

Εάν έχετε τροφική αλλεργία γύρης τροφίμων ή λάτεξ

Εάν έχετε μια αντίδραση στις μπανάνες, σταματήστε να τρώτε το φαγητό και πλύνετε το στόμα σας με νερό. Αν και μια σοβαρή αντίδραση είναι απίθανη, μπορεί να θέλετε να πάρετε κάποιο αντισταμινικό. Αυτό μπορεί να βοηθήσει, αλλά καθώς τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται γρήγορα από μόνα τους, συχνά μέσα σε δύο ώρες, μπορεί να μην έχουν μεγάλη επίδραση.

Τα περισσότερα άτομα με αλλεργία στα φρούτα που σχετίζονται με το σύνδρομο τροφής γύρης ή το σύνδρομο τροφής λατέξ μπορούν να ανεχθούν τα ένοχα φρούτα τους μόλις μαγειρευτούν, καθώς η πρωτεΐνη που προκαλεί την αντίδραση είναι πιθανό να απενεργοποιηθεί από τη θερμότητα.

Πληροφορίες από anaphylaxis.org.uk

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τέρμα στο “κρυφτούλι” – Επετράπη η πώληση αποψυγμένων αλιευτικών προϊόντων στη λιανική

Αντικατάσταση του άρθρου 35 των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ σχετικά με τους όρους διάθεσης αποψυγμένων αλιευτικών προϊόντων στο λιανικό εμπόριο.

ΥΠΕΝ: Από τον Οκτώβρη ξεκινούν οι έλεγχοι στην αγορά για τα μη αποσπώμενα καπάκια στους περιέκτες ποτών

Νέα διευκρινιστική εγκύκλιος για τον έλεγχο της συμμόρφωσης για τα μη αποσπώμενα καπάκια.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα