Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διατροφή και εμμηνόπαυση: Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η αλλαγή του μεταβολισμού

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΔιατροφή και εμμηνόπαυση: Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η αλλαγή του μεταβολισμού
spot_img

Βιργινία Κιμπουρόπουλου

H εμμηνόπαυση είναι μια διαδικασία για τις γυναίκες, η οποία φέρνει πολλές αλλαγές στη ζωή τους και κατά συνέπεια το μεταβολισμό τους. Για πολλές γυναίκες, ένα ερώτημα που προκύπτει είναι το πώς μπορούν να αντισταθμίσουν τις αλλαγές στο μεταβολισμό τους ως επακόλουθο της εμμηνόπαυσης.

Μια έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία διατροφολογίας ZOE έφερε στο φως νέα δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία οι δίαιτες που δίνουν προτεραιότητα στην υγεία του εντέρου μπορούν να βοηθήσουν στην αντιστάθμιση των αλλαγών στον μεταβολισμό που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. «Αυτά τα ευρήματα προσθέτουν σε ένα αυξανόμενο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με το τεράστιο εύρος στον τρόπο που ανταποκρινόμαστε στα τρόφιμα και τις επιπτώσεις των διαφορετικών διατροφών στην υγεία», αναφέρει η επικεφαλής διατροφολόγος της ZOE, Sarah Berry.

«Αυτό σημαίνει, ότι μπορούμε να προσφέρουμε εξατομικευμένες συμβουλές απλώς γνωρίζοντας εάν κάποια γυναίκα βρίσκεται στο στάδιο πριν ή μετά την εμμηνόπαυση.» συνεχίζει. «Μπορούμε να δώσουμε στις γυναίκες τον έλεγχο των δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία τους, όπως η αύξηση βάρους και ο κακός ύπνος, που έχουν θεωρηθεί ως αναπόφευκτα μέρη της γήρανσης», προσθέτει η Berry.

Λαμβάνοντας δεδομένα από 1.002 συμμετέχουσες διαπιστώθηκε, ότι όσες γυναίκες βρίσκονταν μετά την εμμηνόπαυση είχαν, κατά μέσο όρο, υψηλότερη αρτηριακή πίεση και σάκχαρο στο αίμα, μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο τα επόμενα δέκα χρόνια, χειρότερο ύπνο και περισσότερο σωματικό λίπος. Σύμφωνα με την ανάλυση, διαπιστώθηκε, ότι η διατροφή και τα βακτήρια που υπάρχουν στα έντερα των γυναικών ήταν οι κύριοι υπαίτιοι αυτών.

Μετά την κατανάλωση φαγητού, οι γυναίκες, ανεξαρτήτου ηλικίας, είχαν χειρότερα ποσοστά σακχάρου στο αίμα και μεγαλύτερα επίπεδα φλεγμονής, που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και η παχυσαρκία, γεγονός που καθιστά υπεύθυνη την εμμηνόπαυση για όλα τα παραπάνω και όχι τη γήρανση. Η διατροφή, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα,  μπορεί να μειώσει εν μέρει αυτά τα αρνητικά αντίκτυπα της εμμηνόπαυσης, είτε άμεσα, μειώνοντας τη φλεγμονή και τις εκκρίσεις του σακχάρου στο αίμα είτε έμμεσα,βελτιώνοντας τη σύνθεση του μικροβιώματος.

Επομένως, η κατανάλωση μιας υγιεινής, πλούσιας σε φυτικές ίνες διατροφής, με σύνθετους υδατάνθρακες, υγιεινά λίπη και πρωτεΐνες και, φυσικά, λιγότερα γλυκά, μπορεί να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης. Κατά μέσο όρο, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είχαν χειρότερους δείκτες σακχάρου στο αίμα. Είχαν επίσης μεγαλύτερη ανοχή στην ινσουλίνη – ένδειξη μεγαλύτερου κινδύνου για προδιαβήτη – και δεκαετή, υψηλότερο δείκτη καρδιαγγειακού κινδύνου από τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Ωστόσο, οι γυναίκες που έλαβαν ορμονική θεραπεία μετά την εμμηνόπαυση, είχαν καλύτερα ποσοστά σακχάρου και λίπους αίματος στο φαγητό και στο λίπος του κάτω μέρος του σώματος.

Ένα επιπρόσθετο εύρημα αποτελεί πως η βελτίωση της χλωρίδας και της υγείας του εντέρου μπορεί εξίσου να συμβάλλει στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της εμμηνόπαυσης. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, εντοπίστηκαν δύο ομάδες μικροβίων: μια ομάδα που συσχετίστηκε με την υγιεινή διατροφή και με ευνοϊκά αποτελέσματα για την υγεία και μια άλλη ομάδα μικροβίων που συσχετίστηκε με την ανθυγιεινή διατροφή και δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία, σύμφωνα με την SarahBerry.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι ένα από τα βακτήρια του μικροβιώματος ρυθμίζει, εν μέρει, την επίδραση που έχει η εμμηνόπαυση στη φλεγμονή. «Αυτό δείχνει, ότι μπορούμε, ενδεχομένως, να τροποποιήσουμε ορισμένες από τις δυσμενείς επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ένα υγιές μικρόβια, αλλάζοντάς το με μια πιο υγιεινή διατροφή, αποτελούμενη από περισσότερα φυτά και λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα».

Όσον αφορά στο κομμάτι των διατροφικών συμπληρωμάτων, ενώ αυτά μπορούν να μεταβάλλουν το μικροβίωμα του εντέρου, είναι απαραίτητο να λαμβάνονται με συνέπεια, καθώς το μικροβίωμα αλλάζει με ταχείς ρυθμούς.Και πάλι, είναι καλύτερο να επιλέγει κανείς μια υγιεινή διατροφή έναντι των συμπληρωμάτων.

Ένα φαινόμενο που τονίζει η Sarah Berry με αφορμή την παρούσα έρευνα, είναι η έλλειψη «ενδιαφέροντος» για μελέτη πάνω σε ορισμένα γυναικολογικά φαινόμενα από κόσμο της υγείας, όπως συμβαίνει και με την εμμηνόπαυση. Εξηγεί, ότι όταν οι γυναίκες συμμετέχουν σε μελέτες διατροφικής έρευνας, οι επιστήμονες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη μια σειρά από πράγματα που δεν χρειάζεται για τους άνδρες, όπως η φάση του εμμηνορροϊκού κύκλου ή η κατάσταση της εμμηνόπαυσης. «Είναι εξαιτίας αυτών των παραγόντων που αν διεξήγαγα μια διατροφική μελέτη που εξετάζει τα αποτελέσματα της υγείας, θα χρειαζόταν να απευθύνω πρόσκληση σε τρεις φορές περισσότερες γυναίκες από άντρες για να λάβω υπόψη αυτή τη μεταβλητότητα», εξηγεί. Επειδή είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για αυτή τη συμμετοχή, οι ερευνητές συχνά επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν άνδρες για να διατηρήσουν το κόστος χαμηλό. Επίσης, συχνά στις έρευνες παραβλέπονται παράγοντες, όπως η σεξουαλική και η ψυχική υγεία των γυναικών, όταν τελικά αυτές συμμετέχουν σε μελέτες.

Αποτελεί, λοιπόν ευχάριστο γεγονός που στη συγκεκριμένοι έρευνα ξεπεράστηκαν ορισμένα ταμπού και περιορισμοί. «Αυτό είναι το τόσο συναρπαστικό για το πρόγραμμα Predict της ZOE, το ότι μπορέσαμε να κάνουμε έρευνα σε μια κλίμακα αρκετά μεγάλη για να ξεπεράσουμε αυτούς τους παραδοσιακούς περιορισμούς και να εξετάσουμε πράγματα όπως η εμμηνόπαυση με τρόπους που δεν ήταν δυνατόν στο παρελθόν», καταλήγει η Berrry.

Πηγές: https://www.nutritioninsight.com/news/gut-friendly-personalized-diets-may-help-ward-off-menopause-issues-reveals-zoe-predict-study.html

https://joinzoe.com/learn/menopause-metabolism-study?utm_medium=email&utm_source=zoe_covid_study&utm_campaign=25_March_2022_GB

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο