Όπως αποδεικνύεται, η μη αλκοολούχα μπύρα είναι καλύτερη από την κανονική και μπορεί ακόμη και να ανταγωνιστεί τα αθλητικά ποτά λειτουργώντας ως ισοτονικό όσον αφορά την ανάκτηση δυνάμεων.
Σίγουρα μετά από μια έντονη προπόνηση το πρώτο ρόφημα που μας έρχεται στο μυαλό δεν είναι η μπύρα, ωστόσο, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη η μπύρα χωρίς αλκοόλ, μπορεί να αντικαταστήσει επάξια ένα ισοτονικό ποτό. Ότι χρειαζόμαστε δηλαδή προκειμένου να αναπληρώσουμε τα υγρά που χάσαμε κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, λόγω της εφίδρωσης.
Σε μελέτη, που αναλύει το The Drink Business, ζητήθηκε σε μια ομάδα δρομέων να πίνουν 2-3 μπύρες χωρίς αλκοόλ την ημέρα για τρείς εβδομάδες πριν από τον αγώνα και δυο μετά τον αγώνα. Αυτό που διαπιστώθηκε, είναι πως εκείνοι που είχαν πιει τα ποτά είχαν τρεις φορές αυξημένη αντίσταση στις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Οι ερευνητές απέδωσαν αυτά τα αποτελέσματα στις πολυφαινόλες που περιέχει μια μη αλκοολούχα μπύρα σε συνδυασμό με τα επίπεδα αλατιού και ζάχαρης που διαθέτει, παρόμοια με αυτά που βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα. Αυτό κάνει τη μη αλκοολούχα μπύρα, ένα φυσικό ισοτονικό.
Σε γενικές γραμμές υπάρχει η πεποίθηση στην επιστημονική κοινότητα ότι τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες, μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή, γεγονός που αφορά άμεσα τους αθλητές. Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι αθλητές κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιήσει μπύρα χωρίς αλκοόλ, ως ρόφημα αποκατάστασης μετά το γυμναστήριο. Μάλιστα σε άρθρο του NPR, προ πενταετίας, αναφέρθηκε πως “οι Ολυμπιονίκες έπιναν μπίρες χωρίς αλκοόλ, κυρίως αυτές που παρασκευάζονταν από τους Βαυαρούς παραγωγούς Erdinger και Krombacher στο Ολυμπιακό Χωριό”.
Φαίνεται ακόμα πως η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με αθλητές καθώς σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2022 στο Medicine & Science in Sports & Exercise, αποδείχθηκε πως υψηλού επιπέδου αθλητές και των δυο φύλων, είχαν περισσότερες πιθανότητες να καταναλώσουν αλκοόλ σε σύγκριση, με αυτούς χαμηλότερου αθλητικού επιπέδου.
Σε γενικές γραμμές η μπύρα όντας ένα φυσικό διουρητικό, δεν είναι κατάλληλο ρόφημα για μετά την προπόνηση καθώς έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ενδείκνυνται, δηλαδή την αναπλήρωση των υγρών. Όμως όπως αναφέρει o Dr. Stuart Galloway, από το Πανεπιστήμιο του Stirling, η μπύρα περιέχει ηλεκτρολύτες, ζάχαρη και αλάτι, τα οποία βοηθούν το σώμα να συγκρατεί υγρά, αντί να τα αποβάλει αμέσως.
Όπως πάντα, η κάθε έρευνα δεν αποτελεί κανόνα για όλους τους οργανισμούς και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη ατομικά χαρακτηριστικά και να προκύπτει εξατομικευμένη σύσταση από το γιατρό.