Επιστημονική ανασκόπηση καταδεικνύει συντριπτικά στοιχεία υπέρ των προϊόντων –υποκατάστατων κρέατος σε πολλούς τομείς, τόσο στο περιβάλλον όσο και στην υγεία.
Οι φυτικές διατροφικές εναλλακτικές λύσεις αντί των ζωικών προϊόντων είναι καλύτερες για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία σε σύγκριση με τα ζωικά προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί να αντικαταστήσουν, λένε οι συγγραφείς μιας νέας μελέτης.
Πρόκειται, ουσιαστικά για μια ανασκόπηση, η οποία δημοσιεύτηκε στο Future Foods και διεξήχθη από ψυχολόγους στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι εναλλακτικές λύσεις κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων με βάση τα φυτά «προσφέρουν μια πιο υγιεινή και περιβαλλοντικά βιώσιμη λύση που λαμβάνει υπόψη τις προτιμήσεις και τη συμπεριφορά των καταναλωτών». Για την εξαγωγή των πορισμάτων, εξετάστηκαν συνολικά 43 μελέτες με αντικείμενο τον αντίκτυπο των φυτικών υποκατάστατων ζωικών προϊόντων στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, αναφέρεται σε δημοσίευμα στον ιστότοπο Eurekalert.
Το 90% των καταναλωτών φυτικών υποκατάστατων κρέατος είναι…κρεατοφάγοι!
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν το 90% των καταναλωτών που έτρωγαν κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα φυτικής προέλευσης ήταν στην πραγματικότητα κρεατοφάγοι ή ευέλικτοι. Ένας άλλος διαπίστωσε ότι τα φυτικά προϊόντα με παρόμοια γεύση, υφή και τιμή με το επεξεργασμένο κρέας είχαν τις καλύτερες πιθανότητες να αντικαταστήσουν το κρέας.
Μικρότερο αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα, λιγότερη κατανάλωση νερού και μειωμένη ρύπανση
Σε μια άλλη μελέτη διαπιστώθηκε ότι αυτά τα φυτικά προϊόντα προκάλεσαν χαμηλότερα επίπεδα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα ζωικά προϊόντα που αντικαθιστούσαν. Μια από τις εκθέσεις περιείχε το εξής παράδειγμα: το 5% της γερμανικής κατανάλωσης βοείου κρέατος με πρωτεΐνη μπιζελιού θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές CO2 έως και 8 εκ. τόνους ετησίως. Επιπλέον, οι συντάκτες της εν λόγω έκθεσης προτείνουν ότι τα φυτικής προέλευσης προϊόντα γενικά απαιτούν πολύ λιγότερη γεωργική γη, χρειάζονται λιγότερο νερό και προκαλούν λιγότερη ρύπανση από τα ζωικά προϊόντα.
Καλύτερη γεύση
Μελέτες που επικεντρώνονται στην υγιεινή των προϊόντων φυτικής προέλευσης διαπίστωσαν, επίσης, ότι τείνουν να έχουν καλύτερα διατροφικά προφίλ σε σύγκριση με τα ζωικά προϊόντα, με μια δημοσίευση να διαπιστώνει ότι το 40% των συμβατικών προϊόντων κρέατος ταξινομήθηκαν ως «λιγότερο υγιεινά» σε σύγκριση με μόλις 14% των φυτικών προϊόντων.
Οι φυτικές εναλλακτικές προσφέρουν καλύτερη φυσική κατάσταση και διατροφικά οφέλη
Άλλες έρευνες δεν παρέλειψαν να συμπεριλάβουν τα οφέλη στην απώλεια βάρους, την οικοδόμηση μυϊκής μάζας και στην αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων, αναφερόμενες στο κρέας και τα γαλακτοκομικά φυτικής προέλευσης. Πρότειναν, επίσης πως οι παραγωγοί τροφίμων μπορεί να μπορούν να προσθέτουν συστατικά όπως βρώσιμους μύκητες, μικροφύκη ή σπιρουλίνα σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ενισχύοντας τα αμινοξέα, βιταμίνες Β και Ε και αντιοξειδωτικά. Οι μελλοντικές καινοτομίες στην επεξεργασία και τα συστατικά είναι πιθανό να οδηγήσουν σε περαιτέρω διατροφικές βελτιώσεις.
Αν και έχουν γίνει αρκετά βήματα και καινοτομίες στον κλάδο των φυτικών υποκατάστατων κρέατος και ζωικών προϊόντων, οι ερευνητές τονίζουν πως υπάρχει ακόμα περιθώριο για περαιτέρω βελτίωση στη γεύση, τα οφέλη, αλλά και τη βιωσιμότητά τους. Για το σκοπό αυτό χρειάζονται επιπλέον έρευνες, τόσο από την επιστήμη όσο και από την ίδια τη βιομηχανία τροφίμων. Ωστόσο, τα ευρήματα της ανασκόπησης παρουσιάζουν αισιόδοξα στοιχεία για τη μέχρι τώρα επίδραση των φυτικών αυτών προϊόντων στον πλανήτη και τον άνθρωπο.