Για άλλη μία φορά επιβεβαιώνονται τα οφέλη του μπρόκολου στην υγεία.
Νέα μελέτη των ερευνητών του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, απέδειξε πως το μπρόκολο διαθέτει ένα μόριο που αλληλεπιδρά με έναν υποδοχέα και προάγει τη λειτουργία του λεπτού εντέρου, αναστέλλοντας την ανάπτυξη ασθενειών. Η έρευνα του Penn State University πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Laboratory Investigation.
“Η έρευνά μας βοηθά να αποκαλυφθούν οι μηχανισμοί για το πώς το μπρόκολο και άλλες τροφές ωφελούν την υγεία σε ποντίκια και πιθανώς και στους ανθρώπους. Παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών πρέπει να αποτελούν μέρος μιας κανονικής υγιεινής διατροφής”, είπαν οι ερευνητές, Gary Perdew και οι H. Thomas και Dorothy Willits Hallowell της έδρας γεωπονικών επιστημών του πανεπιστημίου Penn State.
Έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν πως σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο διαθέτουν ένα θρεπτικό συστατικό με βάση το θείο, τη σουλφοραφάνη η οποία ένα ισχυρό φυτοχημικό που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του σώματος από τον καρκίνο, μετατρέποντας το DNA του.
Επίσης, ενεργοποιεί την άμυνα του οργανισμού, βοηθά στην πρόσληψη λεμφώματος, μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, ενισχύει τα ένζυμα αποτοξίνωσης του ήπατος και στοχεύει βλαστοκύτταρα του καρκίνου του παστού. Παράλληλα, η τελευταία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, έδειξε πως το μπρόκολο, λόγω της σουλφοραφάνης, συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του προστάτη.
Στην παρούσα έρευνα, ο Perdew τονίζει πως “το τοίχωμα του λεπτού εντέρου επιτρέπει στο ωφέλιμο νερό και τα θρεπτικά συστατικά να περάσουν στο σώμα, αλλά αποτρέπει τα σωματίδια τροφής και τα βακτήρια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη”. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μόρια στο μπρόκολο, που ονομάζονται συνδέτες υποδοχέα υδρογονανθράκων αρυλίου, συνδέονται με τον υποδοχέα αρυλ υδρογονάνθρακα (AHR), ο οποίος είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που ονομάζεται μεταγραφικός παράγοντας. Η λειτουργία αυτή επηρεάζει τις λειτουργίες των εντερικών κυττάρων.
Για να καταλήξουν σε αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές πραγματοποίησαν ένα ελεγχόμενο εργαστηριακό πείραμα με ποντικούς τους οποίους χώρισαν σε δυο ομάδες. Τους μεν, τάιζαν με προσθήκη 15% μπρόκολο στη διατροφή τους, ισοδύναμο με περίπου 3,5 φλιτζάνια ημερησίως, και τους δε με προϊόντα χωρίς μπρόκολο. Έπειτα εξέτασαν και τις δυο ομάδες ποντικών. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν πως οι ποντικοί που δεν είχαν τραφεί με μπρόκολο, δεν είχαν δραστηριότητα AHR η οποία είχε ως αποτέλεσμα μεταβολή της λειτουργίας του εντερικού φραγμού, μειωμένο χρόνο διέλευσης της τροφής στο λεπτό έντερο, μειωμένο αριθμό κυττάρων κύλικας και προστατευτικής βλέννας, μειωμένα κύτταρα Paneth και παραγωγή λυσοσώματος και μειωμένη αριθμός των εντερικών κυττάρων. “Η υγεία του εντέρου των ποντικών που δεν τρέφονταν με μπρόκολο διακυβεύτηκε με διάφορους τρόπους που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με ασθένειες”, είπε ο Perdew. “Η έρευνά μας υποδηλώνει ότι το μπρόκολο και πιθανώς άλλα τρόφιμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυσικές πηγές προσδεμάτων AHR και ότι οι δίαιτες πλούσιες σε αυτούς τους συνδέτες συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα του λεπτού εντέρου”.
Άλλοι συγγραφείς στην εργασία περιλαμβάνουν τους Xiaoliang Zhou, Debopriya Chakraborty, Iain A. Murray, Denise Coslo, Zoe Kehs, Anitha Vijay, Carolyn Ton, Dhimant Desai και Shantu G. Amin.
https://www.eurekalert.org/news-releases/985386