Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η υγιεινή φυτική διατροφή σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΝέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η υγιεινή φυτική διατροφή σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη
spot_img

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Diabetologia – περιοδικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) – διαπιστώνει ότι η κατανάλωση υγιεινών φυτικών τροφών, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών, των ξηρών καρπών, του καφέ και των οσπρίων, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο της ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 (T2D) σε γενικά υγιή άτομα και υποστηρίζουν τον ρόλο τους στην πρόληψη του διαβήτη.

Η μελέτη διεξήχθη από τον καθηγητή Frank Hu και τους συναδέλφους του στο Τμήμα Διατροφής, Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ TH Chan, Βοστώνη, MA, Η.Π.Α., και είχε στόχο να εντοπίσει τα προφίλ μεταβολιτών που σχετίζονται με διαφορετικές φυτικές δίαιτες και να διερευνήσει πιθανές συσχετίσεις μεταξύ αυτών προφίλ και τον κίνδυνο εμφάνισης T2D.

Ο μεταβολίτης είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται ή παράγεται από τις χημικές διεργασίες σε έναν ζωντανό οργανισμό και περιλαμβάνει τον τεράστιο αριθμό ενώσεων που βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα καθώς και τη σύνθετη ποικιλία μορίων που δημιουργούνται καθώς αυτές οι ενώσεις διασπώνται και μετασχηματίζονται για χρήση από το σώμα. Οι διαφορές στη χημική σύνθεση των τροφίμων σημαίνει ότι η διατροφή ενός ατόμου πρέπει να αντικατοπτρίζεται στο προφίλ του μεταβολίτη του. 

Πάνω από το 90% των περιπτώσεων διαβήτη είναι τύπου 2 και η πάθηση αποτελεί σημαντική απειλή για την υγεία σε όλο τον κόσμο. Ο παγκόσμιος επιπολασμός της νόσου στους ενήλικες έχει υπερτριπλασιαστεί σε λιγότερο από δύο δεκαετίες, με τα κρούσματα να αυξάνονται από περίπου 150 εκατομμύρια το 2000 σε πάνω από 450 εκατομμύρια το 2019 και προβλέπεται να αυξηθούν σε περίπου 700 εκατομμύρια το 2045.

Η παγκόσμια επιβάρυνση της υγείας του T2D αυξάνεται περαιτέρω από τις πολυάριθμες επιπλοκές που προκύπτουν από τη νόσο, τόσο μακροαγγειακές, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις όσο και μικροαγγειακές, οι οποίες βλάπτουν τα νεφρά, τα μάτια και το νευρικό σύστημα. Η επιδημία του διαβήτη προκαλείται κυρίως από ανθυγιεινές δίαιτες, υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία, γενετική προδιάθεση και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η έλλειψη άσκησηςΟι φυτικές δίαιτες, ειδικά οι υγιεινές πλούσιες σε τρόφιμα υψηλής ποιότητας, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης T2D, αλλά οι υποκείμενοι μηχανισμοί που εμπλέκονται δεν είναι πλήρως κατανοητοί.

Η ομάδα διεξήγαγε μια ανάλυση δειγμάτων πλάσματος αίματος και διατροφικής πρόσληψης 10.684 συμμετεχόντων. Οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως λευκοί, μεσήλικες (μέση ηλικία 54 ετών) και με μέσο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 25,6 kg/m 2 .

Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος που ελήφθησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και του 1990 στην πρώιμη φάση των τριών μελετών που αναφέρθηκαν παραπάνω για να δημιουργήσουν βαθμολογίες προφίλ μεταβολιτών για τους συμμετέχοντες και καταγράφηκαν τυχόν περιστατικά T2D κατά την περίοδο παρακολούθησης της μελέτης. 

Η μελέτη διαπίστωσε ότι σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν ανέπτυξαν T2D, εκείνοι που διαγνώστηκαν με τη νόσο κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης είχαν χαμηλότερη πρόσληψη υγιεινών φυτικών τροφίμων. Επιπλέον, είχαν υψηλότερο μέσο ΔΜΣ και ήταν πιο πιθανό να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και επίπεδα χοληστερόλης, να χρησιμοποιούν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, να έχουν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη και να είναι λιγότερο σωματικά δραστήριοι.

Τα δεδομένα μεταβολομικής αποκάλυψαν ότι οι φυτικές δίαιτες συσχετίστηκαν με μοναδικά προφίλ πολλών μεταβολιτών και ότι αυτά τα πρότυπα διέφεραν σημαντικά μεταξύ της υγιεινής και της ανθυγιεινής διατροφής με βάση τα φυτά. Επιπλέον, οι βαθμολογίες προφίλ μεταβολιτών τόσο για τη συνολική φυτική διατροφή όσο και για την υγιεινή διατροφή με βάση τα φυτά συσχετίστηκαν αντιστρόφως με το περιστατικό T2D σε έναν γενικά υγιή πληθυσμό, ανεξάρτητο από ΔΜΣ, και άλλους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη, ενώ δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση για ανθυγιεινή διατροφή με βάση τα φυτά. Ως αποτέλεσμα, υψηλότερες βαθμολογίες προφίλ μεταβολιτών για PDI και hPDI έδειξαν τόσο στενότερη συμμόρφωση σε αυτές τις δίαιτες όσο και χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης T2D.

Ο καθηγητής Hu εξηγησε: «Αν και είναι δύσκολο να πειράξουμε τη συνεισφορά μεμονωμένων τροφίμων επειδή αναλύθηκαν μαζί ως πρότυπο, μεμονωμένοι μεταβολίτες από την κατανάλωση φυτικών τροφών πλούσιων σε πολυφαινόλες όπως φρούτα, λαχανικά, καφές και όσπρια συνδέονται στενά με υγιεινή διατροφή με βάση τα φυτά και χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη».

Οι συγγραφείς καταλήγουν: «Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τον ευεργετικό ρόλο της υγιεινής διατροφής με βάση τα φυτά στην πρόληψη του διαβήτη και παρέχουν νέες γνώσεις για μελλοντική έρευνα… τα ευρήματά μας σχετικά με τους ενδιάμεσους μεταβολίτες είναι προς το παρόν ενδιαφέροντα, αλλά απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί ο αιτιολογικός τους ρόλος στην οι συσχετισμοί της φυτικής διατροφής και ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2».

Δεδομένου ότι συνέλεξαν δείγματα αίματος μόνο σε μια χρονική στιγμή, οι συγγραφείς πιστεύουν επίσης ότι απαιτούνται μακροπρόθεσμα επαναλαμβανόμενα μεταβολομικά δεδομένα για να κατανοήσουν πώς οι διατροφικές αλλαγές σχετίζονται με τις αλλαγές στο μεταβολισμό, επηρεάζοντας έτσι τον κίνδυνο T2D.

Για να διαβάσετε περισσότερα πατήστε ΕΔΩ

Πηγή: Science Daily

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα