Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο αντίκτυπος της αλλαγής της ανθρώπινης διατροφής κατά τη διάρκεια των αιώνων

ΑρχικήΝέαΟ αντίκτυπος της αλλαγής της ανθρώπινης διατροφής κατά τη διάρκεια των αιώνων
spot_img

Τι έδειξε μελέτη σε δόντια 4.000 ετών.

   Eξαιρετικά διατηρημένα μικροβιώματα από δύο δόντια που χρονολογούνται πριν από 4.000 χρόνια, που βρέθηκαν σε ένα σπήλαιο ασβεστόλιθου της Ιρλανδίας, αποκάλυψε νέα μελέτη από ερευνητές του Trinity College του Δουβλίνου, που δημοσιεύθηκε περιοδικό Molecular Biology and Evolution. Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με αρχαιολόγους από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ατλαντικού και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, έδειξε σημαντικές αλλαγές στο στοματικό μικροπεριβάλλον από την Εποχή του Χαλκού μέχρι σήμερα. Οι συγγραφείς εντόπισαν πολλά βακτήρια που συνδέονται με την ασθένεια των ούλων και παρείχαν το πρώτο υψηλής ποιότητας αρχαίο γονιδίωμα του Streptococcus mutans, του κύριου ένοχου πίσω από την τερηδόνα.

    Ενώ το S. mutans είναι πολύ κοινό στα σύγχρονα στόματα, είναι εξαιρετικά σπάνιο στα αρχαία γονιδιωματικά αρχεία. Ένας λόγος για αυτό μπορεί να είναι η όξινη φύση του είδους. Αυτό το οξύ καταστρέφει το δόντι, αλλά καταστρέφει επίσης το DNA και σταματά την απολίθωση της πλάκας.

Ενώ τα περισσότερα αρχαία στοματικά μικροβιώματα ανακτώνται από απολιθωμένη πλάκα, αυτή η μελέτη στόχευσε άμεσα το δόντι. Ένας άλλος λόγος για τη σπανιότητα του S. mutans στα αρχαία στόματα μπορεί να είναι η έλλειψη ευνοϊκών οικοτόπων για αυτό το είδος που αγαπά τη ζάχαρη. Μετά την υιοθέτηση της γεωργίας δημητριακών πριν από χιλιάδες χρόνια, παρατηρείται μια αύξηση των οδοντικών κοιλοτήτων στα αρχαιολογικά αρχεία, ωστόσο η μεγάλη αύξηση σημειώθηκε τις τελευταίες εκατονταετίες όταν εισήχθησαν στις μάζες τα ζαχαρούχα τρόφιμα.

   Τα δόντια του δείγματος ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου σκελετικού συνόλου που ανασκάφηκε από το σπήλαιο Killuragh, στην κομητεία Limerick, από τον αείμνηστο Peter Woodman του University College Cork. Ενώ άλλα δόντια στο σπήλαιο παρουσίασαν προχωρημένη οδοντική τερηδόνα, δεν ήταν ορατές κοιλότητες στα δόντια του δείγματος. Ωστόσο, ένα δόντι παρήγαγε μια άνευ προηγουμένου ποσότητα S. mutans DNA, σημάδι μιας ακραίας ανισορροπίας στη μικροβιακή κοινότητα του στόματος. 

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι άλλα είδη στρεπτόκοκκου ουσιαστικά απουσίαζαν από το δόντι. Αυτό υποδηλώνει ότι η φυσική ισορροπία του στοματικού βιοφίλμ είχε διαταραχθεί, οι μεταλλαγμένοι είχαν ανταγωνιστεί τους άλλους στρεπτόκοκκους οδηγώντας στην κατάσταση πριν από την ασθένεια. Η ομάδα βρήκε επίσης στοιχεία που υποστηρίζουν την υπόθεση του «εξαφανιζόμενου μικροβιώματος», η οποία προτείνει ότι τα σύγχρονα μικροβιώματα είναι λιγότερο διαφορετικά από αυτά των προγόνων μας. Αυτό προκαλεί ανησυχία, καθώς η απώλεια βιοποικιλότητας μπορεί να επηρεάσει την ανθρώπινη υγεία.

   Πολύ λίγα πλήρη γονιδιώματα από στοματικά βακτήρια έχουν ανακτηθεί πριν από τη μεσαιωνική εποχή. Χαρακτηρίζοντας την προϊστορική ποικιλομορφία, οι συγγραφείς μπόρεσαν να αποκαλύψουν δραματικές αλλαγές στο στοματικό μικροπεριβάλλον που έχουν συμβεί έκτοτε. Στην πραγματικότητα, και τα δύο αυτά βακτήρια που προκαλούν ασθένειες έχουν αλλάξει δραματικά από την Εποχή του Χαλκού μέχρι σήμερα, αλλά φαίνεται ότι οι πολύ πρόσφατες πολιτιστικές μεταβάσεις στη βιομηχανική εποχή είχαν υπερβολικό αντίκτυπο.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο