Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, 2025
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο διαιτολόγος Ν. Ζορζοβίλης αποκαλύπτει ποιο είναι το χειρότερο πρωινό για την υγεία μας

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΟ διαιτολόγος Ν. Ζορζοβίλης αποκαλύπτει ποιο είναι το χειρότερο πρωινό για την υγεία μας
spot_img

Πολλές δημοφιλείς επιλογές στερούνται σημαντικών θρεπτικών συστατικών και μπορεί να σας αφήσουν να αισθάνεστε πεινασμένοι πολύ πριν από την επόμενη ευκαιρία σας να φάτε.

Του Νίκου ΖορζοβίληBSc Dietetics – MSc Sport Nutrition

- Advertisement -

Για όσους απολαμβάνουν το πρωινό ως μέρος της πρωινής τους ρουτίνας, η κατανάλωση ενός ισορροπημένου γεύματος μπορεί να προσφέρει ενέργεια μακράς διάρκειας που θα σας τροφοδοτεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, πολλές τροφές που συνήθως καταναλώνονται για πρωινό δεν είναι απαραίτητα πολύ θρεπτικές και μπορεί ακόμη και να οδηγήσουν σε πεπτικά προβλήματα, ή άλλα ζητήματα.

Είναι αποδεδειγμένο πως η υπερβολική κατανάλωση προστιθέμενης ζάχαρης συνδέεται με την αύξηση του σωματικού βάρους, τον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις και μια σειρά άλλων προβλημάτων υγείας. Επειδή τα πρόσθετα σάκχαρα αυξάνουν τις θερμίδες χωρίς να προσθέτουν θρεπτικά συστατικά, θεωρούνται κενές θερμίδες.

Μη ξεχνάμε πως από το 2020, ο FDA απαίτησε από όλες τις νέες ετικέτες τροφίμων να αναγράφουν τα προστιθέμενα σάκχαρα. Αυτό περιλαμβάνει οποιαδήποτε σάκχαρα ή θερμιδικά γλυκαντικά που προστίθενται στα τρόφιμα και τα ποτά κατά την επεξεργασία ή την παρασκευή.

Τα σάκχαρα που βρίσκονται φυσικά στα τρόφιμα και αυτά που διασπώνται από σύνθετους υδατάνθρακες είναι γενικά υπεραρκετά για να διατηρήσουν τις ανάγκες ενός ατόμου σε σάκχαρο (γλυκόζη) στο αίμα. Τα φυσικά σάκχαρα περιλαμβάνουν εκείνα που βρίσκονται στα φρούτα και στο γάλα γαλακτοκομικών προϊόντων.

Εκτός από τη βελτίωση της πιθανότητας λήψης σωστών αποφάσεων σχετικά με τη διατροφή καθ’ όλη τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας, η επιλογή ενός καλά ισορροπημένου πρωινού, επομένως, αποκτά κεντρική σημασία για τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της υγείας.

Ποια είναι τα χειρότερα τρόφιμα για πρωινό;

Αντί να θεωρούμε ορισμένα τρόφιμα ως απαγορευμένα, είναι προτιμότερο να βλέπουμε τις υγιεινές επιλογές τροφίμων ως ένα φάσμα που λαμβάνει υπόψη το μέτρο, το μέγεθος των μερίδων και άλλους παράγοντες. Ωστόσο, υπάρχουν σίγουρα πράγματα που πρέπει να προσθέσετε και να περιορίσετε όταν θέλετε να μεγιστοποιήσετε τη διατροφική αξία του πρωινού σας.

Το δεδομένο είναι πως οι χειρότερες επιλογές για κατανάλωση το πρωί είναι αυτές που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά.

Μεταξύ των χειρότερων επιλογών είναι πολλά δημητριακά πρωινού, καθώς και οι περισσότερες μπάρες δημητριακών, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη, \ και προϊόντα από εξευγενισμένο αλεύρι, όπως το λευκό ψωμί, οι τηγανίτες και τα μπισκότα.

Τα ζαχαρούχα δημητριακά, τα ντόνατς, τα αρτοσκευάσματα πρωινού και τα ζαχαρούχα ροφήματα καφέ είναι φορτωμένα με απλά σάκχαρα. Αυτά τα πρόσθετα σάκχαρα φτάνουν όλα μαζί στον οργανισμό σας σαν “βόμβα ζάχαρης” και μετατρέπονται σε θερμίδες πολύ πιο γρήγορα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία».

Ομοίως, ενώ οι μπάρες δημητριακών και οι μπάρες πρωινού μπορεί να είναι μια υγιεινή επιλογή, πολλές από αυτές είναι χαμηλές σε πρωτεΐνες και πλούσιες σε πρόσθετα σάκχαρα.

Τέλος, για μερικούς το να δοκιμάσουν ένα πιο ήπιο παρασκεύασμα καφέ, το οποίο μπορεί να μην χρειάζεται ζάχαρη για να καλύψει τη φυσική πικράδα, μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να μειώσουν τη ζάχαρη το πρωί. Επίσης, πολλά μείγματα πρωινού έχουν μια νόστιμη, καρυδάτη γεύση και μπορεί να μην χρειάζονται πρόσθετα γλυκαντικά.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι τάσεις κατανάλωσης σνακ σύμφωνα με την έκθεση «State of Snacking 2024» της Mondelēz

Η Mondelēz International παρουσιάζει την έκτη ετήσια έκθεση «State of Snacking».

Τρεις νεκροί από τροφική δηλητηρίαση σε γηροκομείο της Φλωρεντίας

Τρεις άνθρωποι, τρόφιμοι σε γηροκομείο της Φλωρεντίας έχασαν τη ζωή τους από τροφική δηλητηρίαση - 114 κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο