Μελέτη ανέλυσε τις συνήθεις ύπνου 500 ανθρώπων και κατέληξε σε ένα συμπέρασμα – έκπληξη.
Επιστημονική έρευνα αποκάλυψε έναν καλό και εύκολο τρόπο για να «κερδίσετε» έναν καλό ύπνο, που όμως προκαλεί έκπληξη. Αυτό γιατί έχει μεγάλη σημασία το ποιες ώρες βγαίνουμε έξω στο φως του ήλιου – ή και της συννεφιάς- κατά τη διάρκεια τη ημέρας!
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν οθόνες καρπού για να μετρήσουν τα μοτίβα ύπνου και την έκθεση στο φως για 507 προπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον UW από το 2015 έως το 2018. Τα δεδομένα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντας κοιμούνταν περίπου τον ίδιο χρόνο κάθε βράδυ, ανεξάρτητα από την εποχή. Όμως, τις σχολικές μέρες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι μαθητές πήγαιναν για ύπνο κατά μέσο όρο 35 λεπτά αργότερα και ξυπνούσαν 27 λεπτά αργότερα, σε σύγκριση με τις ημέρες του καλοκαιριού. Αυτό το εύρημα εξέπληξε την ομάδα, καθώς το Σιάτλ δέχεται σχεδόν 16 ώρες ηλιακού φωτός το θερινό ηλιοστάσιο, με άφθονο βραδινό φως για την κοινωνική ζωή και λίγο περισσότερο από οκτώ ώρες ηλιακού φωτός στο χειμερινό ηλιοστάσιο.
Η ομάδα εστίασε στο φως ως πιθανή εξήγηση για αυτή τη χειμερινή καθυστέρηση. Αλλά το φως έχει διαφορετικές επιπτώσεις στους κιρκάδιους ρυθμούς σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. «Το σώμα μας έχει ένα φυσικό κιρκάδιο ρολόι που μας λέει πότε πρέπει να κοιμηθούμε τη νύχτα», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Horacio de la Iglesia , καθηγητής βιολογίας του UW. «Αν δεν εκτίθεστε αρκετά στο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν ο ήλιος είναι ψηλά, αυτό “καθυστερεί” το ρολόι σας και αναστέλλει την έναρξη του νυχτερινού ύπνου».
Συμπερασματικά όσοι εκτίθενται λιγότερο στο φυσικό φως το χειμώνα δεν μπορούν να πέσουν για ύπνο χωρίς ενώ ξυπνάνε και πιο αργά καθυστερώντας τον φυσικό τους κιρκάδιο ύπνο. Το να βγαίνετε έξω το πρωί ακόμη και τις συννεφιασμένες ή βροχερές ημέρες είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε αυτή την καθυστέρηση.