Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
10.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο “βασιλιάς” των βοτάνων και…

ΑρχικήPicksNews LineΟ "βασιλιάς" των βοτάνων και…
spot_img

Μπορεί κάποια βότανα όπως ο κόλιανδρος, το φασκόμηλο ή το δεντρολίβανο να είναι ευρέως γνωστά επειδή δίνουν μοναδική νοστιμιά στο φαγητό, αλλά αυτό που ξεχνάμε ή μπορεί να μην ξέρουμε καν, είναι η σειρά από οφέλη που προσφέρουν στο σώμα και το μυαλό μας.

Δεν είναι τυχαίο που η μεσογειακή διατροφή θεωρείται η πιο υγιεινή στον κόσμο. Αυτό οφείλεται και στην ευρεία χρήση βοτάνων ωφέλιμων για τον οργανισμό σε χώρες όπως η δική μας, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

“Πολλά βότανα που χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα έχουν, επίσης, φαρμακευτικά οφέλη”, επισημαίνει η Dr. Sarah Brewer, δημοσιογράφος που αρθρογραφεί στην υγεία και ειδικός στα συμπληρώματα, τονίζοντας πως “μερικές φορές είναι καλύτερο να τα παίρνουμε σε μορφή συμπληρώματος, καθώς αυτό βοηθά στην παροχή μιας σταθερής δόσης”.

Ας δούμε λοιπόν ποιά είναι τα επτά βότανα που μπορούν να ενισχύσουν το μυαλό και το σώμα μας:

Φασκόμηλο

“Το φασκόμηλο είναι ένα πολύ χρήσιμο βότανο που περιέχει αιθέρια έλαια, πολυφαινόλες και διάφορες ενώσεις», λέει ο Dr. Chris Etheridge, ιατρικός βοτανολόγος και Πρόεδρος της British Herbal Medicine Association.

Χάρη στις αντισπασμωδικές, αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμυκητιακές και ηρεμιστικές του ιδιότητες, καθώς επίσης, στην ικανότητά του να εξισορροπεί τις ορμόνες, δεν είναι τυχαίο που το φασκόμηλο ονομάζεται ο “Βασιλιάς των Βοτάνων”.

“Το φασκόμηλο είναι ένα πολύ θηλυκό βότανο και χρησιμοποιείται ειδικά για τις εξάψεις κατά την εμμηνόπαυση”, λέει η ιατρική βοτανολόγος, Hannah Charman, η οποία συμπληρώνει πως “το φασκόμηλο συνδέεται με τη γνώση και συχνά το δίνω σε γυναίκες ασθενείς μου που βρίσκονται σε δίλημμα και χρειάζονται πρόσβαση στο πιο σοφό μέρος του εαυτού τους για να προχωρήσουν”.

Οι αμερικανικές μελέτες στο Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον έχουν ανακαλύψει και ότι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της νόσου του Αλτσχάιμερ.  “Βοηθάει ιδιαίτερα τη μνήμη και τη συγκέντρωση”, προσθέτει ο Dr. Etheridge.

Πώς να το πίνουμε

“Μπορούμε να φτιάξουμε τσάι από φασκόμηλο, κόβοντας 3-4 φρέσκα φύλλα φασκόμηλου, να τα βάλουμε σε βραστό νερό για πέντε λεπτά και να τα στραγγίξουμε. Αφήνουμε το τσάι να κρυώσει πριν το πιούμε”, συμβουλεύει η Charman.

Δεντρολίβανο

Ανήκει στην ίδια οικογένεια φυτών με το φασκόμηλο και έτσι, περιέχει και αυτό αιθέρια έλαια, ενώσεις και πολυφαινόλες.

“Του αρέσει να αναπτύσσεται σε ζεστά κλίματα και στον ήλιο, στοιχεία που βοηθούν πραγματικά στη δημιουργία των αιθέριων ελαίων που του δίνουν τη χαρακτηριστική του μυρωδιά”, σύμφωνα με τη Charman. “Στη λαογραφία, συνδεόταν πάντα με τη μνήμη και σε ορισμένες περιοχές, στις κηδείες τοποθετούσαν πάνω στο φέρετρο ένα κλαδάκι.”

Είναι πλούσιο σε σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνη Β6 και σύμφωνα με τη Ψυχοφαρμακολογία, το άρωμα του μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωση, την απόδοση, την ταχύτητα, την ακρίβεια, ακόμη και τη διάθεση.

Επιπλέον, βάσει μελέτης που πραγματοποιήθηκε στον Καναδά, έχει ευεργετική επίδραση στους ασθενείς με καρκίνο με την Charman να αναφέρει πως “το δεντρολίβανο βελτιώνει την κυκλοφορία στο κεφάλι, βοηθώντας τη μνήμη, τη συγκέντρωση ή ακόμη και τη μαθηματική ικανότητα.”

“Χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της ηπατικής δραστηριότητας, τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων, την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, τη θεραπεία πονοκεφάλων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο δέρμα για μυαλγίες, ισχιαλγίες, επούλωση τραυμάτων και κατά της τριχόπτωσης και του έρπη», σύμφωνα με τον Dr. Etheridge.

Τέλος, “η πιο πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Pharmacognosy Research Laboratories & Herbal Analysis Services στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ, της νόσου του Πάρκινσον, της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας, αλλά και να επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης”.

Πώς να το καταναλώνουμε

Μπορούμε να προσθέσουμε δεντρολίβανο στα καθημερινά γεύματα – από το γιαούρτι με μέλι για πρωινό μέχρι το ψητό αρνί. Μπορούμε ακόμα να το προσθέσουμε στο αφρόλουτρο, καθώς έχει διεγερτική και αναζωογονητική δράση, όχι, όμως, εάν σκοπεύουμε να πέσουμε αμέσως μετά για ύπνο.

Θυμάρι

Με μεσογειακή προέλευση, “ανήκει, επίσης, στην οικογένεια των φασκόμηλων και επομένως, περιέχει με τη σειρά του και αυτό αιθέρια έλαια, ενώσεις και πολυφαινόλες.Πλούσιο σε βιταμίνες C και A, είναι εξαιρετικό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, γι’ αυτό συνίσταται σε περιπτώσει που κάποιος είναι κρυολογημένος ή έχει αρπάξει γρίπη.

“Το θυμάρι έχει αποχρεμπτική, μυοχαλαρωτική και αντιμικροβιακή δράση και ως εκ τούτου χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του κρυολογήματος, του βήχα, της καταρροής, του πονόλαιμου, του άσθματος, του φουσκώματος και της δυσπεψίας, της διάρροιας και του ερεθισμού του στομάχου», λέει ο Dr. Etheridge.

Επιπλέον, “μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γαργάρες κατά της αμυγδαλίτιδας, του πονόλαιμου, της ουλίτιδας, της κακής αναπνοής και δυσοσμίας του στόματος, αλλά και στο δέρμα για αντιμετώπιση μυκητιάσεων”.

Πώς να το καταναλώνουμε

“Μπορούμε να προσθέσουμε μια πρέζα στα τυριά ή να το ανακατέψουμε με σκόρδο, ελαιόλαδο και λεμόνι για να αρωματίσουμε τις χοιρινές μπριζόλες. Χρησιμοποιείται, επίσης, φρέσκο ​​ή αποξηραμένο σε σούπες, σάλτσες και κατσαρόλες. Το θυμάρι ταιριάζει πολύ με ρίγανη, μαντζουράνα και δεντρολίβανο. Ακόμα μπορούμε να το πιούμε ως τσάι ή να χρησιμοποιηθεί ως βάμμα”, προσθέτει ο Dr. Etheridge.

Μαϊντανός

Πρόκειται για σούπερ βότανο με αντιοξειδωτική δράση. Καθαρίζει από τις τοξίνες και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα.

“Οι σπόροι μαϊντανού περιέχουν ένα αιθέριο έλαιο που είναι αντιμικροβιακό, διουρητικό, μυοχαλαρωτικό, πεπτικό και αντιρευματικό», λέει ο Dr. Etheridge.

Ο μαϊντανός συνιστάται για λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Λέγεται ακόμα ότι βοηθά στη διάσπαση των λίθων στα νεφρά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια του τοκετού για να ενθαρρύνει τις συσπάσεις. “Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διαταραχές της ουροδόχου κύστης, κατακράτηση υγρών, κολικούς, εμμηνοπαυσιακά και περιεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα”.

Επιστήμονες στη Ρωσία ανακάλυψαν ότι η απιγενίνη, ένα φλαβονοειδές στον μαϊντανό, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του μεγέθους του όγκου σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού, αναστέλλοντας την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Πώς να το χρησιμοποιούμε

Μασώντας ωμό μαϊντανό μετά από την κατανάλωση τροφών, όπως το σκόρδο, βοηθάει στην απομάκρυνση της δυσοσμίας στην αναπνοή.

“Τα φύλλα του έχουν κάποια επίδραση, αν και πιο απαλή, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τσάι ή να προστεθούν (σε μεγάλες ποσότητες) στο φαγητό”, σύμφωνα με τον Dr. Etheridge, ο οποίος. όμως, προειδοποιεί ότι άτομα με νεφρική νόσο δεν πρέπει να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες.

Ρίγανη

Στενά συνδεδεμένη με τη μαντζουράνα, έχει φύλλα με έντονη γεύση και είναι βασικό συστατικό των βοτάνων της Προβηγκίας, ενώ περιέχει και αυτή “αιθέρια έλαια, πικρές ενώσεις και πολυφαινόλες”.

“Είναι ένα ισχυρό αντιμικροβιακό, τονωτικό του πεπτικού, αποχρεμπτικό και μυοχαλαρωτικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει την πέψη, το βήχα και το κρυολόγημα και τους έντονους πονοκεφάλους”, αναφέρει ο Dr. Etheridge. “Το έλαιο μαντζουράνας είναι διαθέσιμο ως κάψουλα για τη θεραπεία λοιμώξεων του εντέρου και άλλων ανισορροπιών στην υγεία του εντέρου και κατά του άγχους”.

Πώς να τη χρησιμοποιούμε

“Τοπικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία τραυμάτων στο δέρμα, καθώς επίσης, για γαργάρες κατά του πονόλαιμου, ενώ μπορούμε να πιούμε τα φύλλα της σαν τσάι”.

Κόλιανδρος

Τα φύλλα και οι ρίζες του έχουν έντονη, αρωματική και ελαφρώς στυφή γεύση, ενώ κάθε μέρος του είναι βρώσιμο και χρησιμοποιείται συχνά σε σούπες, φασόλια και κάρυ.

Σύμφωνα με τη μελέτη με τίτλο “Ανασταλτική δραστηριότητα των ασιατικών μπαχαρικών στον σχηματισμό ετεροκυκλικών αμινών σε μαγειρεμένα μπιφτέκια βοείου κρέατος”, ο κόλιανδρος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού ετεροκυκλικών αμινών (HCA) στο κρέας κατά το μαγείρεμα. Η υψηλή κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ετεροκυκλικές αμίνες σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου.

Μάλιστα, κάνει καλό στο δέρμα, αφού βάσει μελέτης του Τμήματος “Journal of Medicinal Food” του Kyung Hee University βοηθάει στην πρόληψη της φωτογήρανσης του δέρματος.

Πώς να το καταναλώνουμε

Μπορεί να νοστιμίσει οποιοδήποτε γεύμα, αλλά ταιριάζει απόλυτα με το ταϊλανδέζικο πράσινο κάρυ. Μπορούμε να το συνδυάσουμε με λάιμ και τσίλι για να αρωματίσουμε το ψητό ψάρι ή να πασπαλίσουμε το κάρυ και τις σούπες, ενώ μπορούμε να αρωματίσουμε πιάτα με ζυμαρικά και γαρίδες.

Βασιλικός

Πρόκειται για ένα δημοφιλές – στην ινδική κουλτούρα – βότανο και είναι μέρος της οικογένειας των προσαρμογόνων βοτάνων, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει το σώμα μας να προσαρμοστεί στο στρες, ενώ προάγει την ψυχική ισορροπία.

Σύμφωνα με μια μελέτη με τίτλο “Προστατευτικές επιδράσεις του (Ε)-β-καρυοφυλλενίου (BCP) σε χρόνιες φλεγμονές” που πραγματοποιήθηκε από Ιταλούς ερευνητές, ο βασιλικός μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία κατά της αρθρίτιδας και των φλεγμονωδών ασθενειών του εντέρου. Ο “ιερός βασιλικός”, γνωστός και ως tulsi, μπορεί ακόμα να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βελτιώσει την απόδοση του σώματος.

“Αποτελεί το τέλειο αντίδοτο για τις πιέσεις της σύγχρονης ζωής”, λέει ο Sebastian Pole της Pukka Herbs, εξηγώντας πως “εκτός του ότι βοηθά στην ανακούφιση από το άγχος και στη μείωση του στρες, υποστηρίζει τη γνωστική λειτουργία, καθώς επίσης, ενισχύει τη μνήμη και τη συγκέντρωση”.

Πώς να το καταναλώνουμε

Μπορούμε να τον ψιλοκόψουμε και να τον προσθέσουμε σε κρεμώδες τυρί για να δημιουργήσουμε μια νόστιμη επικάλυψη για bagels. Συνδυάζεται, επίσης, τέλεια με ντομάτες, ζυμαρικά και ριζότο, ενώ πίνεται και σε μορφή τσαγιού.

Βάσει όλων των παραπάνω, συμπεραίνουμε πως τα εν λόγω βότανα μπορούν να μας τονώσουν τον οργανισμό μας και να τον “οπλίσουν” απέναντι σε διάφορα θέματα υγείας, αρκεί να ξέρουμε σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται το καθένα.

Πηγή: Womanandhome.com

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο