Πέμπτη, 27 Μαρτίου, 2025
15.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο υδατάνθρακας που μπορεί να βελτιώσει την υγεία του ήπατος

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΟ υδατάνθρακας που μπορεί να βελτιώσει την υγεία του ήπατος
spot_img

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τον ένας ειδικό τύπο υδατάνθρακα που συμβάλει στη βελτίωση της υγείας του ήπατος.

Η μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος (NAFLD) είναι μία από τις πιο κοινές παθήσεις του ήπατος παγκοσμίως, επηρεάζοντας περίπου το 30% του πληθυσμού. Ωστόσο, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως ηπατική ανεπάρκεια, διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις.

- Advertisement -

Μέχρι σήμερα, η βασική σύσταση για τη διαχείρισή της ήταν η απώλεια βάρους μέσω αυστηρής διατροφής και άσκησης, μια προσέγγιση που πολλοί ασθενείς δυσκολεύονται να διατηρήσουν μακροπρόθεσμα.

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Metabolism, δείχνει ότι η προσθήκη ανθεκτικού αμύλου στη διατροφή μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας του ήπατος χωρίς την ανάγκη δραστικών αλλαγών στον τρόπο ζωής. Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας τύπος υδατάνθρακα που δεν διασπάται στο λεπτό έντερο αλλά φτάνει στο παχύ έντερο, όπου λειτουργεί ως τροφή για τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου.

Βρίσκεται σε τροφές όπως οι άγουρες μπανάνες, οι μαγειρεμένες και κρυωμένες πατάτες, τα φασόλια και ορισμένα δημητριακά ολικής άλεσης.

Στη μελέτη, 200 άτομα με NAFLD χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα κατανάλωνε ανθεκτικό άμυλο από αραβόσιτο, ενώ η ομάδα ελέγχου λάμβανε ένα παρόμοιο άμυλο χωρίς τις ίδιες ιδιότητες. Για τέσσερις μήνες, οι συμμετέχοντες έπαιρναν καθημερινά 20 γραμμάρια αμύλου διαλυμένου σε νερό πριν από τα γεύματα.

Τα ευρήματα της μελέτης

Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακά. Τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο ήπαρ μειώθηκαν κατά σχεδόν 40%, ενώ καταγράφηκαν χαμηλότερα επίπεδα ηπατικών ενζύμων και φλεγμονής, δείγματα ενός πιο υγιούς ήπατος. Αυτό που έκανε τα ευρήματα ακόμη πιο σημαντικά ήταν το γεγονός ότι οι βελτιώσεις αυτές δεν οφείλονταν αποκλειστικά σε απώλεια βάρους, αλλά στην ίδια τη δράση του ανθεκτικού αμύλου.

Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ανθεκτικό άμυλο παρουσίασαν θετικές αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου τους, με μείωση βακτηρίων που σχετίζονται με τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ. Αυτή η ανακάλυψη ενισχύει την αντίληψη ότι οι αλλαγές στη μικροχλωρίδα του εντέρου μπορούν να επηρεάσουν την ηπατική λειτουργία, προσφέροντας έναν νέο δρόμο για τη θεραπεία της NAFLD.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή της μελέτης, Dr. Huating Li, η ενσωμάτωση του ανθεκτικού αμύλου σε μια ισορροπημένη διατροφή θα μπορούσε να είναι μια απλή αλλά ισχυρή στρατηγική για τη βελτίωση της υγείας του ήπατος.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο είναι το τυρί που έχει μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό της γρίπης των πτηνών

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης του Πανεπιστημίου Cornell

Γάλα σόγιας: Επίσημη προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο – Σύσταση να μην χρησιμοποιούνται προϊόντα σόγιας σε εστιατόρια!

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας συνιστούν την αποφυγή προϊόντων σόγιας από τη μαζική εστίαση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα