Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
16.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι φθαλικές ενώσεις αυξάνουν την πιθανότητα προώρου τοκετού

Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη, σχετικά με την επίπτωση των φθαλικών ενώσεων στην εγκυμοσύνη.

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΟι φθαλικές ενώσεις αυξάνουν την πιθανότητα προώρου τοκετού
spot_img

Οι φθαλικές ενώσεις είναι βιομηχανικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε συσκευασίες τροφίμων, είδη οικιακής χρήσης, καλλυντικά και απορρυπαντικά.

Μετά την αποκάλυψη ότι οι φθαλικές ενώσεις συνδέονται με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης συγκεκριμένων μορφών παιδικού καρκίνου, νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Pediatrics, υποστηρίζει ότι οι έγκυες γυναίκες που εκτίθενται σε φθαλικές ενώσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την επίπτωση των φθαλικών ενώσεων στην εγκυμοσύνη. Στο 9% των εγκύων που είχαν πρόωρους τοκετούς ανιχνεύτηκαν φθαλικοί μεταβολίτες σε περισσότερο από το 96% των δειγμάτων ούρων.

Οι φθαλικές ενώσεις είναι βιομηχανικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε συσκευασίες τροφίμων , καλλυντικά και απορρυπαντικά. Κυρίως χρησιμοποιούνται χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας ή της συνοχής των πλαστικών και ενός ευρέος φάσματος καταναλωτικών προϊόντων. Η έκθεση σε φθαλικούς εστέρες μπορεί να συμβεί με κατάποση, εισπνοή και μέσω επαφής με το δέρμα. Τα πιο σταθερά ευρήματα αφορούσαν την έκθεση σε φθαλικό άλας που χρησιμοποιείται συνήθως σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας, όπως βερνίκια νυχιών και καλλυντικά αλλά τα πλαστικά δοχεία αποθήκευσης μπορούν επίσης να μολύνουν τρόφιμα και ποτά.

Σύμφωνα με τις επιστημονικές εκτιμήσεις η μείωση της έκθεσης σε φθαλικές ενώσεις ακόμη και κατά 50% θα μπορούσε να μειώσει τον πρόωρο τοκετό κατά 1,1%. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης υπολογιστικά μοντέλα για να προσομοιώσουν υποθετικές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να μειώσουν την έκθεση σε φθαλικές ενώσεις.  Οι πιθανές παρεμβάσεις θα μπορούσαν να είναι συμπεριφορικές, όπως η επιλογή προϊόντων προσωπικής φροντίδας που δεν περιέχουν φθαλικές ενώσεις (εάν αναφέρονται στην ετικέτα), εθελοντικές ενέργειες από εταιρείες για την εξάλειψη των φθαλικών ενώσεων από τα προϊόντα τους, ή κανονιστικού χαρακτήρα.

Η κατανάλωση φρέσκου, σπιτικού φαγητού όσο το δυνατόν συχνότερα, η αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων που έρχονται σε πλαστικό και η επιλογή προϊόντων χωρίς άρωμα ή εκείνων που φέρουν την ένδειξη «χωρίς φθαλικό», είναι μερικά παραδείγματα τρόπων με τους οποίους οι έγκυες μπορούν να μειώσουν την έκθεσή τους στις χημικές ουσίες.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα