Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
29.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι παρενέργειες της μετάβασης σε μια χορτοφαγική δίαιτα ολικής αλέσεως

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΟι παρενέργειες της μετάβασης σε μια χορτοφαγική δίαιτα ολικής αλέσεως
spot_img

Το σώμα μας θέλει ένα εύλογο διάστημα να προσαρμοστεί σε δραστικές αλλαγές στη καθημερινή διατροφή.

Η μετάβαση σε μια φυτική δίαιτα ολικής αλέσεως (PBWF), ιδιαίτερα σε μια δίαιτα που περιλαμβάνει ιδιαίτερα πολλές φυτικές ίνες, μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένα στομαχικά (και όχι μόνο) προβλήματα. Αυτά τα ζητήματα συχνά εξαρτώνται από την προηγούμενη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας.

Για παράδειγμα, αν η διατροφή σας στερείτο φυτικών ινών, μπορεί να παρατηρήσετε αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου σας. Ακολουθούν ορισμένα σημάδια και συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν ότι αυξάνετε πολύ γρήγορα την πρόσληψη φυτικών ινών.

Οι πιο γνωστές παρενέργειες

  • Δυσκοιλιότητα ή διάρροια

Η περίσσεια φυτικών ινών μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Οι φυτικές ίνες δρουν ως όγκος που τραβάει νερό στο γαστρεντερικό (GI) σύστημα. Εάν δεν είστε αρκετά ενυδατωμένοι, αυτό μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση του γαστρεντερικού σωλήνα, καθιστώντας τα κόπρανα σκληρά και δύσκολα στην έξοδό τους – κάτι που είναι σύνηθες με τις διαλυτές φυτικές ίνες. Αντίθετα, η υπερβολική ποσότητα αδιάλυτων φυτικών ινών μπορεί να προκαλέσει διάρροια και χαλαρά κόπρανα. Είναι καλύτερο να αυξήσετε σταδιακά την πρόσληψη φυτικών ινών για να αποφύγετε αυτά τα προβλήματα.

  • Φούσκωμα

Η ταχεία αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα. Αυτό συμβαίνει συχνότερα όταν τρώτε πάρα πολλές φυτικές ίνες πολύ γρήγορα, επειδή το μεγαλύτερο μέρος των φυτικών ινών δεν θα χωνευτεί ή δεν θα διασπαστεί κατά τη μετακίνησή τους μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα. Το φούσκωμα είναι επίσης αρκετά συχνό όταν καταναλώνετε smoothies, καθώς υπάρχει αέρας που αναμιγνύεται λεπτότατα στα smoothies.

  • Ανεπάρκειες ανόργανων συστατικών

Οι φυτικές ίνες μπορεί να δεσμεύουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά, εμποδίζοντας την απορρόφησή τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μέταλλα όπως ο σίδηρος, το χρώμιο, ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και το ασβέστιο. Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της επίδρασης.

  • Δερματικά προβλήματα

Η απώλεια σημαντικής ποσότητας λίπους μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε δερματικά προβλήματα, όπως σπυράκια. Αυτά συνήθως υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου. Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να κρύβει κάποιες τοξίνες στο λίπος. Καθώς το σώμα καίει λίπος για ενέργεια κατά τη διάρκεια της κέτωσης, μπορεί να απελευθερώσει αποθηκευμένες τοξίνες, τις οποίες το δέρμα προσπαθεί στη συνέχεια να αποβάλει.

Τι πρέπει να κάνετε;

Συνήθως, το στομάχι σταθεροποιείται μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες. Αν τα προβλήματα επιμένουν, μπορεί να τρώτε πολλές φυτικές ίνες, να τις καταναλώνετε πολύ γρήγορα, να καταναλώνετε λάθος είδος φυτικών ινών ή να χρειάζεστε λίγη επιπλέον βιταμίνη C. Σκεφτείτε τα εξής:

  • Προσδιορίστε και εξαλείψτε συγκεκριμένες τροφές που προκαλούν προβλήματα.
  • Μειώστε σταδιακά και στη συνέχεια αυξήστε αργά την πρόσληψη χυμών και άλλων ινώδους περιεχομένου τροφών.
  • Για δυσκοιλιότητα, αυξήστε την πρόσληψη αδιάλυτων φυτικών ινών- για χαλαρά κόπρανα, στραφείτε σε διαλυτές φυτικές ίνες.
  • Βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό νερό αν έχετε δυσκοιλιότητα.

Όταν το σώμα και το μυαλό συνηθίζουν σε ορισμένα πρότυπα συμπεριφοράς, αντιστέκονται στις ξαφνικές αλλαγές. Η τακτική κατανάλωση συγκεκριμένων ποτών και τροφίμων διεγείρει την απελευθέρωση ντοπαμίνης, ενισχύοντας προσωρινά τη διάθεσή μας. Μόλις η επίδραση εξαντληθεί, ο οργανισμός επιστρέφει στο φυσιολογικό ή βιώνει ένα χαμηλό επίπεδο, δημιουργώντας την επιθυμία για περισσότερο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ασφάλεια τροφίμων στο σπίτι: Τα σημαντικότερα βήματα για τη πρόληψη τροφικών λοιμώξεων

Οι ανανεωμένες οδηγίες οικιακής ασφάλειας τροφίμων από το Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων της Γερμανίας.

Μπλε γάντι σε πίτα από σουβλάκι στον Πειραιά – Η απίθανη αντίδραση του σουβλατζίδικου

Νέα καταγγελία στο Cibum για ξένο σώμα σε τρόφιμα, αυτή τη φορά στον Πειραιά.

Το ντοκιμαντέρ ασφάλειας τροφίμων “Poisoned” κέρδισε βραβείο ΕΜΜΥ

Το βραβείο επιβεβαιώνει πως το θέμα ασφάλειας τροφίμων έχει παγκόσμιο αντίκτυπο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο