Κυριακή, 22 Ιουνίου, 2025
27.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Όταν το καυτερό… δεν καίει: Νέα ευρήματα αμφισβητούν την κλίμακα Scoville

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΌταν το καυτερό… δεν καίει: Νέα ευρήματα αμφισβητούν την κλίμακα Scoville
spot_img

Επιστήμονες εντόπισαν φυσικές ενώσεις που μειώνουν την ένταση της οξύτητας στις πιπεριές τσίλι

Η φλογερή αίσθηση που προκαλεί μια πιπεριά τσίλι είναι σχεδόν αυτονόητη, ή τουλάχιστον έτσι πιστεύαμε μέχρι τώρα. Ενώ η θερμότητα των πιπεριών μετριέται παραδοσιακά μέσω της περιεκτικότητάς τους σε καψαϊκίνες και της κλίμακας Scoville, μια νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να αμφισβητήσει την εγκυρότητα αυτής της προσέγγισης. Ερευνητές εντόπισαν φυσικές ενώσεις που μπορούν να μειώσουν αισθητά την καυτερή γεύση, ακόμη και σε πιπεριές με υψηλά επίπεδα καψαϊκινοειδών.

Εγγραφείτε στο πρώτο ειδικό Σεμινάριο για την ορθή χρήση του όρου ”Μπορεί να περιέχει…” και άλλα περί αλλεργιογόνων στην Ελλάδα

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό ACS Journal of Agricultural and Food Chemistry, αποκάλυψε ότι ορισμένες πιπεριές δεν προκαλούν την αναμενόμενη πικάντικη εμπειρία. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Devin Peterson, ανέλυσαν δέκα διαφορετικά είδη τσίλι και διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές στην αντιλαμβανόμενη οξύτητα, παρότι όλα τα δείγματα περιείχαν την ίδια συγκέντρωση καψαϊκίνης και διυδροκαψαϊκίνης.

Το εύρημα οδήγησε σε λεπτομερή χημική ανάλυση, η οποία αποκάλυψε την παρουσία πέντε πιθανών ενώσεων με ιδιότητες καταστολής της θερμότητας. Τρεις από αυτές, η καψανοσίδη Ι, η ροδοσίδη και ένα τζίντζερ-γλυκολιπίδιο (γνωστό ως τζίντζερ-γλυκολιπίδιο Α), φάνηκε να μειώνουν αποτελεσματικά την αίσθηση της καψαϊκίνης όταν προστέθηκαν σε πειραματικά διαλύματα. Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτές οι ενώσεις δεν προσέδιδαν δική τους γεύση και δεν αλλοίωναν τη γευστική εμπειρία, λειτουργώντας σχεδόν «σιωπηλά» στην τροποποίηση της έντασης. Η δράση τους δεν ήταν αθροιστική, καθώς η παρουσία και των τριών μαζί δεν ενίσχυσε περαιτέρω την καταστολή της θερμότητας.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο υγιεινό είναι το γιαούρτι σας;

Το «καλό» γιαούρτι υπάρχει, αλλά θέλει προσοχή

Προειδοποίηση σε όσους πίνουν στιγμιαίο καφέ – Ερευνητές τον συνδέουν με σοβαρή πάθηση στα μάτια

Ο στιγμιαίος καφές μπορεί να βλάψει τα μάτια σας, σύμφωνα με γενετική μελέτη

Νεκρό 12χρονο παιδί και τρία στο νοσοκομείο με αιμολυτικό σύνδρομο από τροφική δηλητηρίαση

Επτά συνολικά σοβαρά κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης σε παιδιά με συμπτώματα αιματηρής διάρροιας στη Γαλλία - Δωδεκάχρονος υπέκυψε μετά από αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα