Τι προτείνει διατροφολόγος για τα σνακ μέσα στη μέρα.
Μιλώντας στο podcast του ZOE Science & Nutrition, η Dr Sarah Berry είπε ότι περίπου το 35% από εμάς τσιμπολογάμε τη χειρότερη ώρα της ημέρας: μετά τις 6 μ.μ. ή πολύ αργά το βράδυ, μετά τις 9 μ.μ., ενώ το 85% από εμάς τσιμπολογάει 2-3 φορές την ημέρα. “Έχει πραγματικά δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία σας και υπάρχουν πολλές τυχαιοποιημένες δοκιμές ελέγχου που το υποστηρίζουν”. Η ίδια επικαλείται μελέτη σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, όπου οι συμμετέχοντες που έτρωγαν αργά το βράδυ ξυπνούσαν πιο πεινασμένοι από εκείνους που έτρωγαν νωρίτερα. Βίωναν επίσης δυσμενείς διαταραχές με τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους καθώς το πεπτικό τους σύστημα λειτουργούσε ενάντια στο ρολόι του σώματος τους κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Η διατροφολόγος Jenna Hope, εξηγεί στο WomanAndHome, πως το τσιμπολόγημα αργά το βράδυ, επηρεάζει κυρίως την ικανότητα μας να κοιμόμαστε σωστά. «Όταν προσπαθούμε να κοιμηθούμε, απαιτούμε να πέσει η κεντρική θερμοκρασία του σώματός μας αλλά η θερμοκρασία του σώματός μας αυξάνεται φυσικά όταν χωνεύουμε το φαγητό. Συνεπώς, αυτή η σύγκρουση στη θερμοκρασία μπορεί να κάνει τον ύπνο πιο δύσκολο». Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας τα σνακ αργά το βράδυ μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές όπως αέρια, φούσκωμα, παλινδρόμηση οξέος και γενική ενόχληση.
Έρευνα του Salk Institute for Biological Studies στην Καλιφόρνια, προτείνει τα σνακ να καταναλώνονται το πρωί και πριν το μεσημεριανό εάν θέλετε να παραμείνετε χορτάτοι όλη την ημέρα. Η έρευνα εξηγεί ότι το κιρκάδιο σύστημα (το εσωτερικό ρολόι του σώματος, που περιλαμβάνει τον μεταβολισμό) είναι καλύτερο στην πέψη, την απορρόφηση και το μεταβολισμό των τροφών νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ενώ η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη στην αρχή της ημέρας έχει βρεθεί ότι μειώνει την όρεξη στις γυναίκες.
Επειδή ωστόσο οι ρυθμοί κάθε ανθρώπου και οι ώρες εργασίας είναι διαφορετικοί, εάν έχετε ανάγκη το σνακ πιο αργά μέσα στη μέρα, τουλάχιστον φροντίστε να απέχει δυο ώρες πριν πάτε για ύπνο, προτείνει η Hope.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ακόμη πως εκτός από τη διαταραχή του ύπνου, το τσιμπολόγημα όλη τη μέρα είναι πιθανό να οδηγήσει σε περισσότερες θερμίδες, και τελικά σε όχι τόσο ωφέλιμες αφού κατά βάση τα σνακ που καταναλώνουμε είναι επεξεργασμένες τροφές.“Πραγματικά σημαντικό, στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, το 75% της ενέργειας που προέρχεται από τα σνακ προέρχεται από πραγματικά ανθυγιεινά σνακ, αυτά τα εξαιρετικά επεξεργασμένα [φαγητά]», λέει η Dr. Sarah Berry στο podcast.
Σύμφωνα με τη Hope, οι καλύτερες επιλογές είναι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λίγες θερμίδες, όπως:
- Μια χούφτα ξηρούς καρπούς
- Γιαούρτι με κανέλα και μούρα
- Βραστά αυγά
- Βρώμη
- Τοστ ολικής αλέσεως με φυστικοβούτυρο
“Είναι σημαντικό να βρεις μια μέση λύση ανάμεσα στο να κοιμάσαι με άδειο στομάχι και να κοιμάσαι φουσκωμένος», λέει η Hope. «Αν πεινάτε πολύ [πριν κοιμηθείτε], είναι πιθανό να ξυπνάτε περισσότερο μέσα στη νύχτα και να δυσκολεύεστε να σας πάρει ο ύπνος».
Η διαταραχή στον ύπνο μπορεί επίσης να επηρεάσει την όρεξη δημιουργώντας έτσι ένα φαύλο κύκλο. Έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια έδειξε πως χωρίς αρκετό ύπνο, δεν μπορούμε να ελέγξουμε σωστά τις ορμόνες της πείνας όπως η γκρελίνη και η λεπτίνη, αυξάνοντας την όρεξή μας και την επιθυμία μας για επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υδατάνθρακες την επόμενη μέρα.