Βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε τους “ενόχους”.
Υπάρχουν πολλά υγιεινά φρούτα που μπορούν να προστατεύσουν από το φούσκωμα. Άλλα, ωστόσο, μπορούν να κάνουν το στομάχι μας να αισθάνεται ακόμα πιο άβολα γεμάτο και σφιχτό από ό,τι ήδη αισθάνεται.
Αν και το φούσκωμα μερικές φορές σχετίζεται με κάποια πάθηση, οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να αποδοθούν σε αυξημένα αέρια στο έντερο από τροφές που έχουν μείνει για πολύ καιρό εκεί.
Για μερικούς ανθρώπους, η φρουκτόζη – που αναφέρεται επίσης ως «ζάχαρη φρούτων» – μπορεί να είναι ένας τέτοιος ταραχοποιός για το γαστρεντερικό σύστημα. Τα μήλα και τα αχλάδια για παράδειγμα, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φρουκτόζη.
Με τη φλούδα άθικτη, είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες. Αυτοί οι δύο υδατάνθρακες μπορεί να είναι δύσκολο να διασπαστούν από το σώμα, κάνοντάς μας έτσι πιο επιρρεπείς στο φούσκωμα. Το ξεφλούδισμα και το μαγείρεμα των μήλων και των αχλαδιών πριν από την κατανάλωσή τους, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των προβλημάτων της κοιλιάς για όσους έχουν διατροφικές ευαισθησίες.
Αν και δεν έχει τόσο υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα φρούτων όσο τα αχλάδια και τα μήλα, το καρπούζι περιέχει επίσης αρκετή φρουκτόζη. Θεωρούμενο τρόφιμο υψηλής περιεκτικότητας σε FODMAP (ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες), το καρπούζι δεν είναι εύκολο για τον οργανισμό να το επεξεργαστεί.
Η απόλαυση μερικών υπερβολικά πολλών φέτες αυτού του ενυδατικού φρούτου μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα, διάρροια ή φούσκωμα. Τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά και να αποφεύγουν το καρπούζι.
Το τέλειο μείγμα γλυκού και ξινού, τα δαμάσκηνα ανήκουν επίσης στην κατηγορία των τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε FODMAP. Ενώ ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να ανεχθούν πολλά δαμάσκηνα ταυτόχρονα, τα άτομα με IBS μπορεί να παρουσιάσουν κράμπες και φούσκωμα μετά την κατανάλωση μόνο μιας μικρής μερίδας ενός μόνο δαμάσκηνου.
Τέλος, τα αποξηραμένα φρούτα δεν μπορούν επίσης να μην αποκλειστούν όταν πρόκειται για φούσκωμα. Οι ειδικοί του Women’s Health εξηγούν ότι ενώ οι αποξηραμένες σταφίδες και τα δαμάσκηνα μπορούν να βοηθήσουν να κινηθούν τα πράγματα στο γαστρεντερικό μας σύστημα, είναι επίσης γεμάτα ζάχαρη και φυτικές ίνες.
Καθώς τα βακτήρια του εντέρου μας προχωρούν στη διάσπαση αυτών των άπεπτων υδατανθράκων, κατά τη διαδικασία απελευθερώνονται αέρια. Το να συνδυάσετε αυτά τα αποξηραμένα φρούτα με άφθονο νερό, ωστόσο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του φουσκώματος και αντίθετα να ενισχύσει τα πεπτικά οφέλη των σταφίδων και των δαμάσκηνων.