Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποιο είναι το πιο πολύτιμο συστατικό στην κέτσαπ;

ΑρχικήPicksNews LineΠοιο είναι το πιο πολύτιμο συστατικό στην κέτσαπ;
spot_img

Μειονεκτήματα, οφέλη, διατροφική αξία της δημοφιλούς σάλτσας ντομάτας – Είναι πιο παχυντική από την μουστάρδα και την μαγιονέζα;

Της Χριστίνας Κοψίνη

Γλυκιά και πικάντικη, φτιαγμένη από πολτοποιημένες ντομάτες, σκόρδο, κρεμμύδι και μπαχάρι , η κέτσαπ σάλτσα ταιριάζει πολύ ως επικάλυψη για νοστιμιά στα γρήγορα φαγητά, όπως είναι τα  χάμπουργκερ, τα χοτ ντογκ και οι τηγανητές πατάτες. Συνδέεται αποκλειστικά με το γρήγορο και ολίγον ατημέλητο γεύμα, ωστόσο, ακριβώς, επειδή συνδέεται με μία θρεπτική τροφή – τις ντομάτες  είναι φορέας το θαυματουργού λυκοπένιου  το οποίο έχει αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιδιαβητικές ιδιότητες.

 Ωστόσο υπάρχουν ελάχιστες έρευνες που να υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση κέτσαπ από μόνη της θα έχει τα ίδια αποτελέσματα με αυτά του λυκοπενίου σε φρέσκες ντομάτες.

 Τι γίνεται όμως όταν το λυκοπένιο πρέπει να αναμετρηθεί με δύο από τις αποκαλούμενες και ως απαγορευτικές άσπρες σκόνες που εμπεριέχονται στην κέτσαπ: την ζάχαρη και το αλάτι; Διότι η γλυκιά και η πικάντικη γεύση της  οφείλεται στο βασικό σετ συστατικών, όπως ντομάτες, ζάχαρη, αλάτι και ξύδι. Συστατικά όπως το μπαχάρι, το γαρίφαλο, ο κόλιανδρος, ακόμη και η κανέλα ή το τζίντζερ μπορούν επίσης να προστεθούν.

Μειονεκτήματα

-Σε σύγκριση με άλλα καρυκεύματα, 1 κουταλιά της σούπας κέτσαπ περιέχει, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τον πίνακα σχεδόν διπλάσιες θερμίδες από τη μουστάρδα, αλλά λιγότερες από το ένα τέταρτο της ποσότητας των θερμίδων που περιέχει η μαγιονέζα.

-Επίσης η κέτσαπ, συνήθως, περιέχει περισσότερη ζάχαρη (7%) από όση  (δηλαδή λιγότερη από 1% DV* )   περιέχει, η μαγιονέζα ανά μερίδα .  

– Η υπερβολική κατανάλωση κέτσαπ μπορεί να  προκαλέσει ήπιες παρενέργειες –

Ιδού τι περιέχει μία κουταλιά της σούπας (17 γραμμάρια)  :  

Θερμίδες: 17

Υδατάνθρακες: 4,5 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: λιγότερο από 1 γραμμάριο

Φυτικές ίνες: λιγότερο από 1 γραμμάριο

Λίπος: λιγότερο από 1 γραμμάριο

Ζάχαρη: 7% της Ημερήσιας πρόσληψης (DV)

Νάτριο: 7% του DV

Οφέλη

Η  κέτσαπ και η περιεκτικότητά της  σε λυκοπένιο δεν θα μετατρέψουν, αυτομάτως, μια ανθυγιεινή διατροφή σε θρεπτική. Όμως, επειδή η κέτσαπ παραμένει μία από τις πιο συγκεντρωμένες πηγές λυκοπενίου, καθώς όταν παρασκευάζεται η κέτσαπ, η θερμότητα που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία της ντομάτας επιτρέπει στον οργανισμό σας να απορροφά το λυκοπένιο πιο εύκολα.   

Κι αυτό αποδίδει τα εξής οφέλη:  

 – Λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό που  μπορεί να  προστατεύσει το DNA και τις κυτταρικές σας πρωτεΐνες από φλεγμονές  

-Παρέχει προστασία από τον καρκίνο, ιδιαίτερα του προστάτη και του στομάχου  

-Συμβάλλει  στη θεραπεία καταστάσεων όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον. Μάλιστα κάποιες πρώιμες έρευνες σε ζώα υποδηλώνουν ότι μπορεί να προστατεύει από εγκεφαλική βλάβη που έχει προκληθεί λόγω χρόνιας νόσου  

-Βοηθά στη μείωση των επιπέδων λίπους, χοληστερόλης και στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων

– Δρα επιβοηθητικά  στις αναπαραγωγικές διαταραχές.   Σε μελέτες παρατηρήθηκαν  χαμηλότερα επίπεδα λυκοπένιου στο αίμα σε υπογόνιμους άνδρες, ενώ μελέτη σε ζώα ανέδειξε ότι τα   συμπληρώματα λυκοπένιου είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία της υπολειτουργίας των όρχεων, που μερικές φορές προκαλεί στειρότητα  

Ωστόσο, καθώς το κέτσαπ τρώγεται συνήθως σε μικρές ποσότητες, οι φρέσκες ή κονσέρβες ολόκληρες ντομάτες μπορεί να σας προσφέρουν περισσότερο λυκοπένιο και λιγότερες θερμίδες, λιγότερη ζάχαρη και περισσότερα θρεπτικά συστατικά συνολικά.

Πληροφορίες από Ηealthline. com

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο