Μελέτη του CDC κατατάσσει τα λαχανικά ανάλογα με την θρεπτική τους αξία και βρήκε το λαχανικό που ξεπερνάει κατά πολύ σε θρεπτική αξία όλα τα υπόλοιπα.
Οι εθνικές διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές δίνουν έμφαση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (PFV), που συνδέονται περισσότερο με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Μελέτη του Κέντρου πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ανέπτυξε και επικύρωσε ένα σύστημα ταξινόμησης που ορίζει τα PFV ως τρόφιμα που παρέχουν, κατά μέσο όρο, 10% ή μεγαλύτερη ημερήσια αξία ανά 100 kcal 17 κατάλληλων θρεπτικών συστατικών. Από τα 47 τρόφιμα που μελετήθηκαν, τα 41 ικανοποιούσαν το κριτήριο του “εργοστασίου παραγωγής ενέργειας” και ήταν πιο πυκνά σε θρεπτικά συστατικά από ό,τι άλλα τρόφιμα.
Τα φρούτα και τα λαχανικά που μπορούν να δώσουν ενέργεια στον ανθρώπινο οργανισμό ενέργειας (PFV), και που συνδέονται περισσότερο με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, περιγράφονται ως πράσινα φυλλώδη, κίτρινα/πορτοκαλί, εσπεριδοειδή και σταυρανθή και σύμφωνα με το CDC από τα 47 τρόφιμα που μελετήθηκαν, όλα εκτός από βατόμουρο, μανταρίνι, κράνμπερι, σκόρδο και, κρεμμύδι, ικανοποιούσαν το κριτήριο παραγωγής ενέργειας και θρεπτικής αξίας.
Τα λαχανικά εξετάστηκαν και για την θρεπτική τους πυκνότητα και βιοδιαθεσιμότητα ( πόση από την θρεπτική ουσία μπορεί να απορροφηθεί από τον οργανισμό) όσον αφορά σε σίδηρο Ριβοφλαβίνη, Νικοτινικό οξύ, Φολικό οξύ, Βιταμίνη Β6, Βιταμίνη Β12, Βιταμίνη C και Βιταμίνη Κ.
Πρώτο στη βαθμολογία πυκνότητας θρεπτικών ουσιών, με χαμηλές θερμίδες ήρθε το νεροκάρδαμο με βαθμολογία 100. Να σημειωθεί ότι για ευκολία ερμηνείας, οι βαθμολογίες άνω των 100 περιορίστηκαν στο 100 (που υποδηλώνει ότι το φαγητό παρέχει, κατά μέσο όρο, 100% της ημερήσιας πρόσληψης των κατάλληλων θρεπτικών συστατικών ανά 100 kcal). Τα περισσότερα από τα τρόφιμα παρείχαν το 10 τοις εκατό ή περισσότερο της ημερήσιας αξίας κάθε θρεπτικού συστατικού, αλλά το κάρδαμο τα ξεπερνάει όλα.
Τα χόρτα νεροκάρδαμου το 2022 προστέθηκαν στο μητρώο των Traditional Specialty Guaranteed (TSG) της ΕΕ. Στο μητρώο Εγγυημένων Παραδοσιακών σπεσιαλιτέ (TSGs) εγγράφονται ονομασίες προϊόντων που έχουν καταχωριστεί και προστατεύονται σε όλη την ΕΕ για τη διαφύλαξη των παραδοσιακών μεθόδων παραγωγής και συνταγών. Αυτή η ετικέτα διαφέρει από τις γεωγραφικές ενδείξεις, την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) και την προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ), καθώς δεν πιστοποιεί ότι το προστατευόμενο τρόφιμο συνδέεται με μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή και επομένως ένα προϊόν μπορεί να να παράγεται εκτός της περιοχής ή της χώρας από την οποία προέρχεται.
Τι είναι το νεροκάρδαμο
Πρόκειται για ένα υδρόβιο/ημιυδρόβιο φυτό που εξακολουθεί να αναπτύσσεται άγρια σε ρυάκια και πηγές σε όλη την Ευρώπη, καθώς και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου με εύκρατο κλίμα. Καλλιεργείται παραδοσιακά σε τρεχούμενο νερό και χαρακτηρίζεται από απαλά μεσοπράσινα, υγρά φύλλα ωοειδούς σχήματος. Τα χόρτα αυτά έχουν χαρακτηριστική γεύση μουστάρδας, πιπεράτη, καυτερή και ελαφρώς πικρή.
Οι αρχαίοι Ρωμαίοι πίστευαν ότι η κατανάλωση του θα θεράπευε ψυχικές ασθένειες. Η μυστικίστρια Χίλντεγκαρντ του Μπίνγκεν του 12ου αιώνα σκέφτηκε ότι τρώγοντας το στον ατμό και πίνοντας το νερό θα θεράπευε τον ίκτερο ή τον πυρετό. Μερικοί ιθαγενείς της Αμερικής το χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία παθήσεων των νεφρών και δυσκοιλιότητας, και ορισμένοι θεωρούσαν ότι ήταν αφροδισιακό .
Οι μέθοδοι εμπορίας του προϊόντος ενδέχεται να διαφέρουν τόσο ως προς το ίδιο το προϊόν (χαλαρά φύλλα, ροζέτες, με ή χωρίς ρίζες ) όσο και ως προς τη συσκευασία, και μπορεί να καταναλωθεί και ωμό και μαγειρεμένο. Το νεροκάρδαμο είναι πολύ ευπροσάρμοστο και μπορείτε να το απολαύσετε ως λαχανικό για σαλάτες, σε σούπες και smoothies ή ως συστατικό σε μαγειρευτά πιάτα όπως stir-fries, σάλτσες για ζυμαρικά και άλλα γεύματα, πίτσα και πιάτα με ψάρι.
Το νεροκάρδαμο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α (από βήτα-καροτίνη ) και βιταμίνη C, και είναι πηγή φυλλικού οξέος , ασβεστίου , σιδήρου και βιταμίνης Ε . Περιέχει επίσης χρήσιμες ποσότητες βιταμίνης Κ , θειαμίνης, βιταμίνης Β6, καλίου και ιωδίου και είναι φυσικά χαμηλό σε νάτριο. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό (93%) είναι χαμηλό και σε θερμίδες.