Όταν αντιμετωπίζετε καούρες αλλά αγαπάτε το κρασί.
Η καούρα είναι μια δυσάρεστη κατάσταση που σχεδόν όλοι μας έχουμε βιώσει κάποια στιγμή, η οποία προκαλείται από παλινδρόμηση γαστρικών υγρών. Σύμφωνα με τη MayoClinic, η παλινδρόμηση οξέος συμβαίνει όταν ο μυς του σφιγκτήρα στο κάτω άκρο του οισοφάγου χαλαρώνει τη λάθος στιγμή, επιτρέποντας στο στομαχικό οξύ να επανέλθει στον οισοφάγο. Αυτό προκαλεί αίσθημα καύσου στο στήθος και μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλα δυσάρεστα συμπτώματα όπως ξινή γεύση στο στόμα, λόξυγκα, φούσκωμα και αδιαθεσία. Η συχνή ή συνεχής παλινδρόμηση μπορεί να οδηγήσει σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ), η οποία μπορεί να είναι εξουθενωτική.
Πολλοί πάσχοντες από καούρα διαπιστώνουν ότι το αλκοόλ είναι μια από τις κύριες αιτίες εμφάνισης παλινδρόμησης οξέος. Μελέτη από τους Pan et al το 2019 διαπίστωσε ότι υπήρχε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του κινδύνου ΓΟΠΝ.
Από την άλλη πλευρά, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Gastroenterology, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κρασιού θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο για οισοφαγίτιδα από παλινδρόμηση ή ερεθισμό της επένδυσης του οισοφάγου. Ειδικά το κόκκινο κρασί μπορεί επίσης να έχει προστατευτικές ιδιότητες και η έρευνα έχει δείξει ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να σκοτώσει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ένα βακτήριο που υπάρχει συχνά σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνια γαστρίτιδα. Ωστόσο, αντιφατικές έρευνες διαπίστωσαν ότι τόσο το κόκκινο όσο και το λευκό κρασί αυξάνουν την ποσότητα του οξέος που παράγεται στο στομάχι σας.
Όπως και να έχει, υπάρχουν επιλογές οξύτητας στο κρασί, παρόλο που όλα βρίσκονται στην όξινη πλευρά του φάσματος του pH και τα περισσότερα κυμαίνονται από 2,5 έως περίπου 4,5 pH (7 είναι ουδέτερο). Τα όξινα συστατικά του κρασιού είναι θεμελιώδη για τον καθορισμό της εμφάνισης και της γεύσης του κρασιού. Το κρασί περιέχει πολλά διαφορετικά οξέα, αλλά τα πιο διαδεδομένα είναι το τρυγικό οξύ, το μηλικό οξύ και το κιτρικό οξύ. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο όξινο είναι ένα κρασί, όπως το πόσο ώριμα είναι τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται στο κρασί, το κλίμα στο οποίο καλλιεργούνται τα σταφύλια και πόσο καιρό παλαιώνει το κρασί.
Σε γενικές γραμμές, τα λευκά κρασιά είναι πιο όξινα από τα κόκκινα, με τα γλυκά λευκά κρασιά να είναι τα πιο όξινα. Το επίπεδο τρυγικότητας (δηλαδή το % του οίνου που είναι όξινο) του κόκκινου κρασιού είναι περίπου 0,6 έως 0,8%, ενώ στο λευκό κρασί αυτό αυξάνεται μεταξύ 0,7% και 0,9%.
Η επιλογή κρασιών που προέρχονται από θερμότερα κλίματα είναι μια καλή επιλογή και αυτό οφείλεται στο ότι τα σταφύλια που καλλιεργούνται σε ψυχρότερα κλίματα τείνουν να περιέχουν υψηλότερη οξύτητα επειδή υπάρχει λιγότερη ζεστασιά και ηλιοφάνεια για να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου και pH. Θα πρέπει επίσης να αναζητήσετε κρασιά από σταφύλια που είναι φυσικά χαμηλά σε οξύ, όπως Merlot, Viognier και Greneche Blanc. Ομοίως, προσπαθήστε να αποφύγετε ποικιλίες σταφυλιού που έχουν φυσικά υψηλή οξύτητα όπως το Pinot Noir ή το Sauvignon Blanc.
https://drinkwelluk.com/blogs/news/which-wine-is-most-acidic