Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί μετά το φαγητό ψάχνουμε απεγνωσμένα για γλυκό;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΓιατί μετά το φαγητό ψάχνουμε απεγνωσμένα για γλυκό;
spot_img

Ποιοι λόγοι μπορεί να κρύβονται πίσω από την επανειλημμένη ανάγκη για γλυκό μετά το γεύμα;

     Σχεδόν πάντα, όσο κι αν έχουμε φάει, η ανάγκη για γλυκό μετά το δείπνο είναι σχεδόν επιτακτική και οι ειδικοί είπαν στο DailyMail ότι μπορεί να υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτη τη λαχτάρα, όπως διατροφικές ελλείψεις, ανισορροπημένη διατροφή, στρες και ορισμένες χημικές ουσίες στον εγκέφαλο.

    Η συσχέτιση ουσιών του εγκεφάλου όπως η ντοπαμίνη, με τη ζάχαρη είναι γνωστή, αφού οι γλυκές τροφές ενεργοποιούν το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, που ονομάζεται μεσολιμβικό σύστημα ντοπαμίνης. Αυτό αναγκάζει τους νευρώνες να απελευθερώσουν ένα χείμαρρο ντοπαμίνης, που λέει στον εγκέφαλο ότι η εμπειρία ήταν θετική, γεγονός που ενισχύει αυτή τη συμπεριφορά. Η Allyson Brigham, διαιτολόγος στο Περιφερειακό Νοσοκομείο Los Robles στην Καλιφόρνια, λέει στο MailOnline: «Ορισμένες χημικές ουσίες του εγκεφάλου, όπως η σεροτονίνη, συνδέονται με τη διάθεση. Τα γλυκά μπορούν να πυροδοτήσουν την απελευθέρωση σεροτονίνης, κάνοντάς σας να αισθάνεστε πιο χαρούμενοι και πιο χαλαροί. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι στρέφονται στα γλυκά ως μια μορφή ανταμοιβής ή παρηγοριάς στο τέλος της ημέρας».

   Η μη λήψη αρκετών θρεπτικών συστατικών, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, οδηγώντας σε περισσότερη λαχτάρα για σνακ με ζάχαρη. Η κ. Richardson είπε επίσης ότι εάν ψάχνετε για γλυκά αμέσως μετά το δείπνο, θα μπορούσε να υποδηλώνει ανεπάρκεια σε βιταμίνες όπως ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Το μαγνήσιο, για παράδειγμα, βοηθά στη ρύθμιση της παραγωγής ινσουλίνης, η οποία διατηρεί το σάκχαρο στο αίμα σταθερό. Χωρίς αρκετό μαγνήσιο, το σάκχαρο στο αίμα θα μπορούσε να πέσει, οδηγώντας σε λαχτάρα για επιδόρπιο.

   Ένας άλλος λόγος θα μπορούσε να είναι ο αισθητηριακός κορεσμός (SSS), γνωστός και ως «στομαχικό επιδόρπιο». Το SSS είναι όταν η κατανάλωση ενός συγκεκριμένου φαγητού γίνεται λιγότερο ευχάριστη καθώς σας κάνει μεν να χορτάσετε, αλλά και να νιώθετε άβολα. Ωστόσο, το να τρώτε ένα διαφορετικό φαγητό που μπορεί να μην συναντάτε τόσο συχνά, όπως καραμέλα ή κέικ, δεν συνδέονται τόσο με αυτό το άβολο αίσθημα πληρότητας, γεγονός που σας κάνει πιο πιθανό να θέλετε να φάτε περισσότερο.

    Το άγχος και η συναισθηματική δυσφορία μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε λαχτάρα για επιδόρπιο, καθώς η λήψη περισσότερης σεροτονίνης μπορεί να τονώσει τη διάθεση και να ανακουφίσει τα συναισθήματα άγχους ή κατάθλιψης. Η λήψη περισσότερης διατροφικής ποικιλίας κατά το δείπνο θα μπορούσε να καταπνίξει αυτές τις λιγούρες. «Βεβαιωθείτε ότι το δείπνο σας περιλαμβάνει μια ισορροπία πρωτεΐνης, φυτικών ινών και υγιεινών λιπών για να προάγετε τον κορεσμό και να μειώσετε την επιθυμία για γλυκό μετά το γεύμα», είπε η Brigham.

   Ενώ το αίσθημα απόλαυσης καθοδηγεί την ανάγκη μας για γλυκό, η πείνα και η πληρότητα καθοδηγούνται από τις ορμόνες γκρελίνη και λεπτίνη, οι οποίες δίνουν σήμα στον εγκέφαλο πότε είναι ώρα να αρχίσει ή να σταματήσει να τρώει. Ωστόσο, μια λαχτάρα για φαγητό θα μπορούσε να ξεπεράσει αυτά τα σήματα. Η Rachael Richardson, διαιτολόγος και ιδρύτρια της Nutrolution, είπε στο MailOnline ότι ορισμένες δίαιτες μπορεί να ευθύνονται για αυτό. Ένα χαρακτηριστικό της δίαιτας κετο, για παράδειγμα, είναι ο δραστικός περιορισμός των υδατανθράκων. Χωρίς αυτούς, μπορεί να λαχταράτε γλυκά με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, όπως καραμέλα και ζάχαρη. «Οι άνθρωποι που ακολουθούν μια δίαιτα κετο μπορεί να θέλουν κάτι γλυκό για να ικανοποιήσουν αυτή την ανάγκη σε θρεπτικά συστατικά», είπε. 

    Η επανειλημμένη κατανάλωση ζάχαρης στο τέλος της ημέρας ωστόσο, μπορεί να κάνει τον εγκέφαλο να χτίσει μια ανοχή και να απαιτήσει ακόμα περισσότερα γλυκά για να πάρει την ίδια ποσότητα ντοπαμίνης και σεροτονίνης. «Με την πάροδο του χρόνου, το να τρως κάτι γλυκό μετά το δείπνο μπορεί να γίνει μια συνήθης συμπεριφορά. Ο εγκέφαλός σας σχηματίζει συσχετισμούς και το σώμα σας αρχίζει να περιμένει αυτή τη γλυκιά λιχουδιά ως μέρος της βραδινής σας ρουτίνας», είπε η κ. Brigham.

    Η κ. Richardson συνέστησε επίσης την αντικατάσταση καραμέλας ή παγωτού με γλυκά φρούτα, όπως μούρα, αναμεμειγμένα με ελληνικό γιαούρτι ή βούτυρο αμυγδάλου. Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν λίγη ζάχαρη, αλλά είναι επίσης γεμάτα με πρωτεΐνες και φυτικές ίνες που θα σας κρατήσουν χορτάτους για περισσότερο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο