“Τις πταίει” και μετά από την απόλαυση ακόμα και ενός ποτηριού με κρασί, ξυπνάμε με πονοκέφαλο.
Δεν είναι ασυνήθιστος ο πονοκέφαλος μετά την κατανάλωση κόκκινου κρασιού. Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και ο πονοκέφαλος αρχίζει το πολύ σε 15 λεπτά. Μέχρι τώρα ουσιαστικά δεν έχει βρεθεί κάποια πειστική εξήγηση για το φαινόμενο. Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει αρκετές θεωρίες, αλλά καμία δεν έχει επικρατήσει.
Μια θεωρία υποστηρίζει ότι ευθύνεται η ισταμίνη, μια ένωση που βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών. Το κόκκινο κρασί περιέχει περισσότερη ισταμίνη από το λευκό κρασί επειδή συμμετέχει η φλούδα του σταφυλιού στην οινοποίηση για να ληφθεί το κόκκινο χρώμα. Μερικοί άνθρωποι έχουν έλλειψη ενός ενζύμου που διασπά την ισταμίνη στο λεπτό έντερο. Το αλκοόλ αναστέλλει επίσης την δράση του εν λόγω ένζυμου, επομένως ο συνδυασμός αυτός μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα ισταμίνης στο αίμα, που μπορεί να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και να προκαλέσει πονοκέφαλο.
Οι τανίνες, ένα άλλο συστατικό του φλοιού σταφυλιού, θα μπορούσαν να είναι η αιτία. Οι τανίνες είναι φυτικές χημικές ουσίες που προσδίδουν γεύση στα κόκκινα κρασιά και περιέχουν αντιοξειδωτικά. Αλλά επίσης διεγείρουν την απελευθέρωση ορισμένων χημικών ουσιών στο άνθρωπο που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές που σχετίζονται με τον πόνο.
Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι φταίνε τα θειώδη, ένα συντηρητικό του κρασιού. Αλλά πολλά λευκά κρασιά και άλλα τρόφιμα περιέχουν επίσης θειώδη, χωρίς να προκαλούν πονοκέφαλο.
Σύμφωνα με νέα έρευνα μια φλαβονόλη που απαντάται φυσικά στα κόκκινα κρασιά μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να μεταβολίζει το αλκοόλ, προκαλώντας συσσώρευση τοξινών που μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους. H μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Scientific Reports.
Η ελεγχόμενη φλαβονόλη είναι η κερσετίνη, μια φυτική ένωση που βρίσκεται σε φρούτα και λαχανικά, όπως σταφύλια, μούρα, κρεμμύδια και μπρόκολο. «Όταν η κερσετίνη εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματός σας, το σώμα σας τη μετατρέπει σε μια διαφορετική μορφή που ονομάζεται γλυκουρονίδιο κερσετίνης», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Andrew Waterhouse, χημικός κρασιού και ομότιμος καθηγητής στο τμήμα αμπελουργίας και οινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis. σε δελτίο τύπου του UCDavis. «Με αυτή τη μορφή, μπλοκάρει τον μεταβολισμό του αλκοόλ».
Το κόκκινο κρασί έχει δεκαπλάσια ποσότητα φαινολικών ενώσεων, ιδιαίτερα φλαβονοειδών, από το λευκό κρασί, γεγονός που το καθιστά «σημαντικό υποψήφιο» για τους πονοκεφάλους, είπαν οι συγγραφείς.
Ο Waterhouse και οι άλλοι ερευνητές σκόπευαν να αποκαλύψουν γιατί οι πονοκέφαλοι μετά την κατανάλωση μόνο ενός ή δύο ποτηριών κόκκινου κρασιού μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και σε άτομα που δεν έχουν πονοκεφάλους από άλλα αλκοολούχα ποτά – έτσι μελέτησαν πώς η φλαβονόλη μπορεί να επηρεάσει μια γενετική παραλλαγή ενός ενζύμου που ονομάζεται ALDH2 και εμπλέκεται στον μεταβολισμό του αλκοόλ στο σώμα.
Σχεδόν το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μια παραλλαγή του ενζύμου που δεν είναι ιδιαίτερα ενεργή και η ανεπάρκεια είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη μεταξύ των ατόμων με καταγωγή από την Ανατολική Ασία — επηρεάζοντας περίπου το 40% αυτού του πληθυσμού. Η ύπαρξη μιας δυσλειτουργικής παραλλαγής ALDH2 έχει συσχετιστεί με έξαψη του δέρματος, αίσθημα παλμών και πονοκεφάλους μετά το ποτό.
Γενικά όμως οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό μπορεί να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο και να προκαλέσει πονοκέφαλο. Καλό είναι να αποφεύγει κανείς να πίνει αλκοόλ με άδειο στομάχι ή όταν είναι αφυδατωμένος. Όσο για το κρασί, ένα ποτήρι νερό ανάμεσα στα ποτήρια του κρασιού μπορεί να βοηθήσει.