Έρευνα αποκαλύπτει την ανάγκη για διατροφική επισήμανση στα τρόφιμα των κινηματογράφων, προειδοποιώντας για τις κρυφές θερμίδες.
Μια νέα έρευνα από το περιοδικό Which? φέρνει στο φως σοκαριστικά δεδομένα για τη διατροφική αξία των αγαπημένων σνακ του κινηματογράφου, αναδεικνύοντας την απουσία πληροφόρησης και τη δυνητική συμβολή τους στην αύξηση της παχυσαρκίας.
Σύμφωνα με την έρευνα, ένα τυπικό κουτί γλυκού ποπ κορν περιέχει 1.260 θερμίδες και 79,6 γραμμάρια λίπους, ποσότητα που ξεπερνά το σύνολο της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης λιπαρών για μια γυναίκα, που ανέρχεται στα 70 γραμμάρια. Τα νάτσος επίσης δεν αποτελούν ασφαλέστερη επιλογή, αφού μια μερίδα προσφέρει 1.030 θερμίδες, 56,5 γραμμάρια λίπους και 3,1 γραμμάρια αλατιού, δηλαδή πάνω από το μισό ημερήσιο όριο για το αλάτι.
Οι ερευνητές επισκέφθηκαν κινηματογραφικές αλυσίδες όπως Cineworld, Odeon και Vue, αγοράζοντας ποπ κορν, νάτσος, κόλα και χοτ ντογκ. Τα προϊόντα αναλύθηκαν σε εργαστήριο, αποκαλύπτοντας πως ακόμη και οι πιο απλές επιλογές κρύβουν υψηλό θερμιδικό και λιπαρό φορτίο. Για παράδειγμα, ένα χοτ ντογκ με μουστάρδα και κέτσαπ αποδείχθηκε ότι περιέχει 580 θερμίδες και έως 3,2 γραμμάρια αλατιού, ενώ μια μεσαία κόλα φτάνει τις 320 θερμίδες.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το αλατισμένο ποπ κορν περιείχε σχεδόν τις μισές θερμίδες σε σχέση με το γλυκό – 586 θερμίδες έναντι 1.260 – και επίσης σημαντικά λιγότερα λιπαρά (29,9 γραμμάρια έναντι 79,6 γραμμαρίων).
Παρά τα ανησυχητικά αυτά ευρήματα, κανένας κινηματογράφος δεν εμφανίζει τις διατροφικές πληροφορίες με σαφήνεια. Αν και η Odeon παράγει φυλλάδιο με σχετικές πληροφορίες, αυτό δεν είναι άμεσα διαθέσιμο στους πελάτες και πρέπει να ζητηθεί.
Ο εκπρόσωπος του Which? δήλωσε ότι η ανωνυμία της διατροφικής αξίας δημιουργεί παραπλανητικές συνθήκες για τους καταναλωτές: «Δεν λέμε στους ανθρώπους να μην απολαμβάνουν τις λιχουδιές τους, αλλά να έχουν επίγνωση. Με την παχυσαρκία να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, είναι σημαντικό οι καταναλωτές να γνωρίζουν τι επιλέγουν».
Ο πιστοποιημένος διαιτολόγος Nigel Denby τόνισε την ανάγκη επείγουσας δράσης: «Η επισήμανση θερμίδων στα μενού έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην αλλαγή της συμπεριφοράς στις ΗΠΑ. Είναι καιρός οι βρετανικοί κινηματογράφοι να κάνουν το ίδιο, ιδιαίτερα λόγω των υψηλών επιπέδων λίπους και αλατιού στα βασικά τους σνακ».