Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πως η διατροφή ενός πατέρα επηρεάζει τους απογόνους του μέσω του σπέρματος

ΑρχικήΕπιστήμηΠως η διατροφή ενός πατέρα επηρεάζει τους απογόνους του μέσω του σπέρματος
spot_img

Νέα μελέτη αποκαλύπτει πως επηρεάζονται τα αγόρια και πως τα κορίτσια, από της διατροφή του μπαμπά τους.

  •    Η ισορροπία μακροθρεπτικών συστατικών και η ενεργειακή πρόσληψη από τον πατέρα οδηγούν σε μεταβολικές διαφορές και διαφορές συμπεριφοράς μεταξύ των απογόνων.

Η διατροφή ενός πατέρα μπορεί να διαμορφώσει την υγεία των απογόνων του, σημειώνει μια νέα μελέτη επιστημόνων της διεθνούς κοινοπραξίας GECKO, με επικεφαλής ερευνητές στην Κοπεγχάγη, το Σίδνεϊ και το Σικάγο που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, διαπιστώνει ότι η ισορροπία μακροθρεπτικών συστατικών στη διατροφή των αρσενικών επηρεάζει τα αγόρια στο άγχος και τα κορίτσια την μεταβολική υγεία (διατροφικές επιλογές, μεταβολισμό, μικροβίωμα, άσκηση, ύπνο, στρες και ψυχική σας υγεία).

  Έχει ήδη αποδειχθεί ότι η διατροφή ενός πατέρα ποντικού μπορεί να έχει αντίκτυπο όχι μόνο στη δική του αναπαραγωγική υγεία αλλά και στην υγεία των απογόνων του. Τα αρσενικά ποντίκια που τρέφονται υπερβολικά μπορεί να επηρεάσουν τον μεταβολισμό και τη συμπεριφορά των απογόνων τους, καθώς και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Αυτό που είναι λιγότερο κατανοητό είναι εάν υπάρχουν διαφορετικοί τύποι επιπτώσεων στην υγεία στην υγεία των απογόνων, ανάλογα με τον τύπο και τη σύνθεση της διατροφής των αρσενικών ποντικών πριν από τη σύλληψη. Αυτό ήταν το σημείο εκκίνησης για την συγκεκριμένη έρευνα.

   Προηγούμενη έρευνα έχει επίσης αποκαλύψει πως το άγχος στους μπαμπάδες, μπορεί να αλλάξει το σπέρμα και να επηρεάσει τη συμπεριφορά των απογόνων. Τότε, όταν τα αρσενικά ποντίκια εκτέθηκαν σε ένα ήπιο στρεσογόνο γεγονός, παρήγαγαν σπέρμα πλουσιότερο σε ορισμένους τύπους μορίων που ονομάζονται microRNAs. Ωστόσο το σημαντικότερο είναι ότι τα υψηλότερα επίπεδα αυτών των microRNA στο σπέρμα φάνηκε να έχουν ως αποτέλεσμα απογόνους με μειωμένη απόκριση στο στρες. Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσε να επηρεάσει την ψυχική υγεία των απογόνων, καθώς η αδυναμία να ανταποκριθούν κατάλληλα στο στρες έχει συνδεθεί με νευροψυχιατρικές διαταραχές όπως το PTSD και η κατάθλιψη.

   Για την παρούσα μελέτη, οι ερευνητές τάισαν αρσενικά ποντίκια με μία από τις δέκα δίαιτες που διέφεραν στις αναλογίες πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων και στη συνέχεια τους επέτρεψαν να ζευγαρώσουν με θηλυκά που εκτρέφονταν με τυπική διατροφή. Στη συνέχεια μελετήθηκε η συμπεριφορά και η φυσιολογία των νεογνών που προέκυψαν.

   Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα αρσενικά ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και υψηλούς υδατάνθρακες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν αρσενικούς απογόνους με υψηλότερα επίπεδα άγχους, όπως μετρήθηκε από το χρόνο που αφιέρωσαν στις ζώνες ασφαλείας του λαβύρινθου τους. Διαπίστωσαν επίσης ότι τα αρσενικά ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτες πλούσιες σε λιπαρά είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν κόρες με υψηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους και δείκτες μεταβολικής νόσου.

   «Η μελέτη μας δείχνει ότι το είδος της διατροφής που καταναλώνεται πριν από τη σύλληψη μπορεί να προγραμματίσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της επόμενης γενιάς», λέει ο συν-ανώτερος συγγραφέας και επικεφαλής της κοινοπραξίας GECKO, καθηγητής Romain Barrès, από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και το Πανεπιστήμιο Côte d’Azur, Νίκαια. .

   Η ομάδα παρατήρησε επίσης ότι τα αρσενικά που ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνη έτρωγαν επίσης περισσότερα τρόφιμα συνολικά. Ωστόσο, χάρη στον σχεδιασμό της μελέτης, μπόρεσαν να προσδιορίσουν ότι τόσο η ποσότητα των θερμίδων όσο και η σύνθεση των μακροθρεπτικών συστατικών της διατροφής των αρσενικών επηρέασαν την υγεία των απογόνων τους.

   Η έρευνα παρέχει ένα βήμα προς την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η επίδραση της διατροφής μπορεί να μεταδοθεί από τη μια γενιά στην άλλη μέσω του σπέρματος, ανοίγοντας το δρόμο για τη μείωση του κινδύνου μεταβολικών ασθενειών και διαταραχών της διάθεσης στην επόμενη γενιά.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο