Τετάρτη, 16 Ιουλίου, 2025
35.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς η διατροφή στην εγκυμοσύνη επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠώς η διατροφή στην εγκυμοσύνη επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού
spot_img

Ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο πρωτόκολλο για τη μελέτη της επίδρασης της προγεννητικής διατροφής στη νευροανάπτυξη

Μια νέα μελέτη της Αμερικανίδας επιστήμονος Dr. Renee Dufault, που δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα PubMed, προτείνει ένα πρωτόκολλο αξιολογημένο από ομοτίμους για την κατανόηση της επίδρασης της διατροφής και ειδικότερα των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στη γονιδιακή έκφραση και στην προγεννητική έκθεση σε βαρέα μέταλλα. Η μελέτη επικεντρώνεται στο γονίδιο MT-1 (μεταλλοθειονεΐνη), που σχετίζεται με την προστασία του εγκεφάλου από τοξικά μέταλλα και εξαρτάται από τα επίπεδα ψευδαργύρου.

Η ερευνητική γραμμή ανήκει στον αναπτυσσόμενο τομέα της διατροφικής επιγενετικής, που εξετάζει πώς διατροφικοί παράγοντες επηρεάζουν τη γονιδιακή έκφραση χωρίς να μεταβάλλουν την αλληλουχία του DNA. Η Dr. Dufault εργάζεται στον συγκεκριμένο τομέα από το 2005, όταν εντόπισε υπολείμματα υδραργύρου στο σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, ενώ υπηρετούσε στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Εγγραφείτε και εσείς στα FEA 2025 και ελάτε να γράψουμε ΜΑΖΙ μια ιστορία, που αξίζει να ειπωθεί!

Το πρωτόκολλο βασίζεται σε προηγούμενα κλινικά δεδομένα και επικεντρώνεται στην προγεννητική έκθεση εγκύων γυναικών σε βαρέα μέταλλα μέσω της διατροφής, καθώς και στην επίδραση που αυτή μπορεί να έχει στη νευροανάπτυξη του παιδιού. Η μελέτη αξιοποιεί τυχαιοποιημένο σχεδιασμό ομάδας δοκιμής και ελέγχου, καθώς οι γυναίκες της ομάδας παρέμβασης θα λάβουν διατροφική επιγενετική εκπαίδευση, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και την αύξηση της πρόσληψης ολόκληρων τροφών, ψευδαργύρου και μεταλλοθειονεΐνης. Τα επίπεδα μόλυβδου, υδραργύρου, ψευδαργύρου και μεταλλοθειονεΐνης θα μετρώνται μέσω δειγμάτων αίματος προγεννητικά και ομφαλοπλακουντιακού αίματος μετά τον τοκετό, με στόχο τον εντοπισμό πιθανών παραγόντων κινδύνου για αυτισμό και ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας).

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ανεπάρκεια ψευδαργύρου στη διατροφή σχετίζεται με χαμηλή έκφραση μεταλλοθειονεΐνης και βιοσυσσώρευση τοξικών μετάλλων, όπως ο μόλυβδος και ο υδράργυρος, σε παιδιά με αυτιστικά χαρακτηριστικά ή συμπτώματα ΔΕΠΥ. Το πρόβλημα της έκθεσης σε βαρέα μέταλλα μέσω της τροφής παραμένει σοβαρό και επίκαιρο. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ δημοσίευσε δύο εκθέσεις το 2021, στις οποίες αποκαλύφθηκε ότι οι παιδικές τροφές περιέχουν επικίνδυνα επίπεδα αρσενικού, μολύβδου, καδμίου και υδραργύρου. Οι νέες αποκαλύψεις από κατασκευαστές έδειξαν ότι το πρόβλημα είναι ακόμη πιο εκτεταμένο από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί, προκαλώντας ανησυχία για μακροχρόνιες επιπτώσεις στη γνωστική και νευρολογική ανάπτυξη.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τοξική χημική ουσία στο εμφιαλωμένο νερό χαρακτηρίστηκε ως νέος αναδυόμενος κίνδυνος στην ΕΕ

Επικίνδυνη χημική ουσία στο εμφιαλωμένο νερό και στο νερό βρύσης κρίθηκε ως αναδυόμενος κίνδυνος από την EFSA

Η “δύσκολη” απόφαση που πρέπει να πάρουν τα βακτήρια της σαλμονέλας και του E.coli όταν φτάσουν στο πεπτικό σύστημα

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πώς τα παθογόνα βακτήρια "ζυγίζουν" κινδύνους και ανταμοιβές στο έντερο
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα