Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πως οι αυξήσεις τιμών οδηγούν την παχυσαρκία

ΑρχικήΝέαΥγείαΠως οι αυξήσεις τιμών οδηγούν την παχυσαρκία
spot_img

Γιατί τα υγιεινά τρόφιμα είναι πιο ακριβά;

    Το να ακολουθεί κάποιος μια υγιεινή διατροφή το 2023 δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς το πιο πιθανό είναι να μείνει χωρίς λεφτά. Μπορεί να ακούγεται αστείο αλλά όσο περισσότερο αναλύει κάποιος τα στοιχεία, αντιλαμβάνεται πως η κρίση κόστους ζωής πηγαίνει χέρι- χέρι με την παχυσαρκία. Όσο πιο πολύ αυξάνονται οι τιμές τροφίμων που μπορούν να στηρίξουν μια υγιεινή διατροφή, όπως τα λαχανικά, τόσο πιο δυσπρόσιτη είναι για το μέσο πολίτη η υγιεινή διατροφή.

    Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Αγροτική Ανάπτυξη (IFAD), τα ποσοστά υπέρβαρου και παχυσαρκίας στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (LMIC) πλησιάζουν τα επίπεδα που παρατηρούνται σε χώρες υψηλότερου εισοδήματος. Το 2016, για παράδειγμα, το ποσοστό των υπέρβαρων ατόμων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος ήταν 25,8%, πάνω από πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2006. Το ποσοστό αυξήθηκε από 21,4% σε 27% για τις χώρες χαμηλού μεσαίου εισοδήματος την ίδια περίοδο.

   Οι μεγάλες διαφορές τιμών μεταξύ υγιεινών και ανθυγιεινών τροφίμων, σε συνδυασμό με τη μη διαθεσιμότητα μιας ποικιλίας υγιεινών τροφίμων, οδηγούν σε αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας τόσο στις αστικές όσο και στις αγροτικές περιοχές των αναπτυσσόμενων χωρών, σύμφωνα με το έγγραφο της IFAD. Η βρετανική έκθεση Broken Plate του The Food Foundation, που κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούνιο, διαπίστωσε μεταξύ άλλων ότι τα υγιεινά τρόφιμα είναι συνήθως δύο φορές πιο ακριβά από τα λιγότερο υγιεινά τρόφιμα, σε βάση ανά θερμίδα. Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας λένε ότι οι υψηλές τιμές έχουν μειώσει την ικανότητα πολλών νοικοκυριών να αγοράζουν υγιεινά ή πιο υγιεινά τρόφιμα, ωθώντας τους καταναλωτές προς λιγότερο υγιεινές, εξαιρετικά επεξεργασμένες επιλογές. Ως αποτέλεσμα, τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι απλά δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια υγιεινή διατροφή. «Η πρόληψη της παχυσαρκίας στις αναπτυσσόμενες χώρες απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα αντιμετωπίζει τους πολιτισμικούς κανόνες, θα ευαισθητοποιεί τους σχετικούς κινδύνους για την υγεία και θα προωθεί την παραγωγή, τη διαθεσιμότητα και την οικονομική προσιτότητα των υγιεινών τροφίμων».

Αυξήσεις τιμών σε φρούτα και λαχανικά.

   Ένας από τους λόγους αύξησης των τιμών στα υγιεινά τρόφιμα, είναι μια μακρύτερη και πιο περίπλοκη παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά. Αυτό ήρθε ως συνέπεια του ότι οι χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τις διεθνείς εισαγωγές καθώς περισσότεροι καταναλωτές απαιτούν πρόσβαση σε τροπικά ή εκτός εποχής φρούτα και λαχανικά όλο το χρόνο. 

   Οι ΗΠΑ είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς φρέσκων φρούτων και λαχανικών στον κόσμο και είναι επίσης μεγάλος εξαγωγέας. Ωστόσο, ενώ η παραγωγή των ΗΠΑ κατ’ όγκο παρέμεινε σταθερή με τα χρόνια, οι εισαγωγές της αυξήθηκαν κατά 129% για τα φρούτα και κατά 155% για τα λαχανικά, τα τελευταία 20 χρόνια. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Warwick του Ηνωμένου Βασιλείου, το σταθερό κόστος μόνο στην αλυσίδα εφοδιασμού έχει οδηγήσει τους Αμερικανούς καταναλωτές να πληρώνουν 40% περισσότερο για φρούτα και λαχανικά σε μια περίοδο 10 ετών. Πράγματι, η ποσότητα λαχανικών που αγοράζουν οι βρετανικές οικογένειες έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών, σύμφωνα με τη μελέτη του Food Foundation. Η Rebecca Tobi, ανώτερη διευθύντρια επιχειρήσεων και επενδυτών στο The Food Foundation, είπε ότι υπάρχει μεγάλο κενό στην πολιτική όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι νομοθέτες διευκολύνουν την πρόσβαση των ανθρώπων σε πιο υγιεινά τρόφιμα. «Η επιλογή περιορίζεται σοβαρά όταν πρόκειται για το τι μπορούν να αγοράσουν οι άνθρωποι», είπε στο CNBC.

Ελλείψεις εργατικού δυναμικού

   Το γεωργικό εργατικό δυναμικό βρίσκεται σε πτώση στις περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο, ειδικά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO), καθώς η γεωργία δεν αποτελεί πλέον μια επιθυμητή επιλογή για πολλούς ανθρώπους, λόγω των ασυνήθιστων και πολύωρων συνθηκών εργασίας, της σωματικής έντασης της εργασίας, η οποία είναι συχνά σε απομακρυσμένες, αγροτικές τοποθεσίες με μικρή αμοιβή. Καθώς το οικιακό εργατικό δυναμικό συρρικνώνεται και γερνά, τα ανεπτυγμένα έθνη βασίζονται παραδοσιακά σε εποχιακούς εργάτες. Έτσι, οποιαδήποτε έλλειψη εργαζομένων επηρεάζει τη σταθερότητα της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων συνολικά.

   Μια έρευνα της Εθνικής Ένωσης Αγροτών του Ηνωμένου Βασιλείου (NFU) διαπίστωσε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά αξίας 22 εκατομμυρίων λιρών (25 εκατομμύρια ευρώ) σπαταλήθηκαν μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022, άμεσα λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού. Το σωματείο είπε ότι 38.000 βίζες εποχικών εργαζομένων ήταν διαθέσιμες το 2022, ενώ η βιομηχανία χρειαζόταν 70.000 εργαζομένους.

  Η βρετανική κυβέρνηση ελπίζει ότι η αυτοματοποίηση θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση για μετανάστες εργάτες. Χώρες με γήρανση πληθυσμού όπως η Ιαπωνία επενδύουν ήδη σε τεχνολογίες αυτόνομης γεωργίας. Ωστόσο, η αυτοματοποίηση σημαίνει περισσότερες επενδύσεις σε εξοπλισμό για τους προγραμματιστές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες αυξήσεις τιμών για την παραγωγή. Τα αγροκτήματα των ΗΠΑ επηρεάζονται από παρόμοια έλλειψη εργατικού δυναμικού, που αποδεικνύεται από την απότομη αύξηση του αριθμού των θεωρήσεων για γεωργικούς εργάτες (H-2A) που ζήτησαν οι Αμερικανοί αγρότες τα τελευταία 20 χρόνια. Περίπου 371.000 θέσεις προσωρινής αγροτικής εργασίας πιστοποιήθηκαν στις ΗΠΑ το 2022, επταπλασιάζοντας από 48.000 το 2005.

Δυσμενή καιρικά φαινόμενα.

Περαιτέρω επιπλοκές σε αλυσίδες εφοδιασμού για φρούτα και λαχανικά είναι ο καιρός. Η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, η Τουρκία και το Μεξικό συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους εξαγωγείς φρούτων στον κόσμον και κάθε μία από αυτές τις χώρες έχει υποστεί ακραία καιρικά φαινόμενα τα τελευταία πέντε χρόνια. Το 2023, το Μεξικό είδε τόσο υψηλές θερμοκρασίες που η κυβέρνηση πραγματοποιεί τώρα σπορά νεφών για να αυξήσει τεχνητά τη βροχή. Η Κίνα είδε καταστροφικές πλημμύρες και ακραία ζέστη την ίδια εποχή, εξαφανίζοντας τις καλλιέργειές της και αναστατώνοντας την παροχή τροφίμων.

    Μιλώντας γενικότερα, 3,14 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, περίπου το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού, δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά μια υγιεινή διατροφή το 2021, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Η φθίνουσα διαθεσιμότητα υγιεινών τροφίμων ξεδιπλώνεται καθώς τα ποσοστά παχυσαρκίας εκτοξεύονται σε όλο τον κόσμο. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας προβλέπει ότι, χωρίς παρέμβαση, περίπου το 51% του παγκόσμιου πληθυσμού θα μπορούσε να είναι παχύσαρκος ή υπέρβαρος την επόμενη δεκαετία, με οικονομικό αντίκτυπο να υπολογίζεται στα 4,3 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2035.

https://www.globalissues.org/news/2023/07/20/34303#

  

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο