Το “κλειδί” της επίδρασης των μωβ λαχανικών στο διαβήτη, είναι οι ακυλιωμένες ανθοκυανίνες.
Οι μωβ πατάτες, οι μωβ γλυκοπατάτες, τα μωβ καρότα, τα ραπανάκια, τα κόκκινα λάχανα τα μύρτιλλα και τα μούρα δεν διακρίνονται μόνο από το πανέμορφο πορφυρό χρώμα τους, αλλά περιέχουν μεγάλη ποσότητα ανθοκυανινών.
Συγκεκριμένα οι μωβ πατάτες, γλυκοπατάτες, καρότα, ραπανάκια και κόκκινα λάχανα περιέχουν ακυλιωμένες ανθοκυανίνες, οι οποίες αν και απορροφώνται ελάχιστα στην πέψη, διαθέτουν ευρείες προβιοτικές ιδιότητες, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα συγγενικά τους είδη που περιέχουν μη ακυλιωμένες ανθοκυανίνες.
Ως ανθοκυανίνες ονομάζονται οι κόκκινες, μωβ και μπλε χρωστικές στα φρούτα, τα λαχανικά και οι κόνδυλοι. Πέρα από το να δίνουν στα φρούτα και τα λαχανικά το όμορφο χρώμα τους, έρευνες μέχρι τώρα έχουν δείξει πως μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη επηρεάζοντας τον ενεργειακό μεταβολισμό, τη μικροχλωρίδα του εντέρου και τη φλεγμονή.
Αλλά ένα νέο άρθρο ανασκόπησης που συγκρίνει τα αποτελέσματα της έρευνας στο θέμα δείχνει ότι η ευεργετική επίδραση των ανθοκυανινών στον διαβήτη τύπου 2 αυξάνεται εάν η ανθοκυανίνη ακυλιωθεί, δηλαδή αν προστεθεί μια ομάδα ακυλίου στα τμήματα σακχάρου της. Σύμφωνα με τον μεταδιδακτορικό ερευνητή στη Μονάδα Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου Turku στη Φινλανδία, Kang Chen, αυτή η διαδικασία δεν θα αλλάξει μόνο τις χημικές ιδιότητές τους, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο απορροφώνται και μεταβολίζονται οι ανθοκυανίνες.
Οι ακυλιωμένες ανθοκυανίνες είναι αποτελεσματικά αντιοξειδωτικά και μπορούν επίσης να βελτιώσουν τον εντερικό φραγμό που επιτρέπει την απορρόφηση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, οι ακυλιωμένες ανθοκυανίνες διατηρούν την ομοιόσταση της μικροχλωρίδας του εντέρου, καταστέλλουν τις προφλεγμονώδεις οδούς και ρυθμίζουν τους μεταβολισμούς της γλυκόζης και των λιπιδίων. Οι ακυλιωμένες και μη ακυλιωμένες ανθοκυανίνες έχουν επίσης διαφορετικές επιπτώσεις στα ένζυμα που εμπλέκονται στο μεταβολισμό
Το είδος ανθοκυανινών καθορίζεται από το γονότυπο κάθε φυτού. Τα μωβ λαχανικά, ειδικά οι μωβ πατάτες παράγουν άφθονες ανθοκυανίνες, με την φινλανδική ποικιλία «Synkeä Sakari» να περιέχει μεγάλη αφθονία.
«Η τελευταία έρευνα έδειξε ότι οι ακυλιωμένες και μη ακυλιωμένες ανθοκυανίνες μπορούν να επηρεάσουν τον διαβήτη τύπου 2 με διαφορετικούς τρόπους», συνοψίζει ο Chen.