Η υπερβολική πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών αυξάνει τη «κακή» χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης και, κατά συνέπεια, στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα κορεσμένα λιπαρά είναι από τα πιο κρίσιμα διατροφικά στοιχεία που σχετίζονται με την αύξηση της LDL χοληστερόλης (της λεγόμενης «κακής»). Αν και η HDL χοληστερόλη (η «καλή») μπορεί να παραμένει εντός φυσιολογικών ορίων, τα αυξημένα επίπεδα LDL αποτελούν ανεξάρτητο και σημαντικό παράγοντα κινδύνου.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Circulation ανέδειξε ότι άτομα με μη-HDL χοληστερόλη άνω των 160 mg/dL διατρέχουν 50% έως 80% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια, σε σύγκριση με εκείνα που διατηρούν χαμηλότερα επίπεδα. Το συμπέρασμα των ειδικών είναι πως όσο πιο αυστηρός είναι ο έλεγχος των κορεσμένων λιπών στη διατροφή, τόσο μικρότερη η πιθανότητα συσσώρευσης LDL χοληστερόλης στον οργανισμό.
Αυτό δεν σημαίνει ότι απαιτείται πλήρης αποκοπή των κορεσμένων λιπών, καθώς κάτι τέτοιο, αν και θεωρητικά ασφαλές, είναι πρακτικά δύσκολο και διατροφικά αχρείαστο. Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συνιστά ο περιορισμός των κορεσμένων λιπών στο 6% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων. Σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων ημερησίως, αυτό μεταφράζεται σε περίπου 13 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών.
Για να γίνει πιο απτό, μια μπριζόλα μια ολόκληρη μπριζόλα ribeye μπορεί να ξεπερνά τα 21 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών. Συνεπώς, ακόμη και μία μόνο μερίδα τέτοιου είδους κρέατος μπορεί να καλύψει ή να ξεπεράσει τα ημερήσια όρια. Η συχνή κατανάλωση τέτοιων τροφών καθιστά τη διαχείριση της χοληστερόλης ιδιαίτερα δύσκολη, ειδικά αν υπάρχει ήδη προδιάθεση ή διάγνωση υπερχοληστερολαιμίας.
Πού «κρύβονται» τα κορεσμένα λίπη;
Τρόφιμα που περιέχουν λίπος το οποίο παραμένει στερεό σε θερμοκρασία δωματίου είναι συνήθως πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, με χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το βούτυρο, τα τυριά, τα πλήρη γαλακτοκομικά και τα ζωικά προϊόντα. Στην περίπτωση των επεξεργασμένων τροφίμων, όπως έτοιμα γεύματα και ψημένα σνακ, τα κορεσμένα λίπη ενδέχεται να μην είναι ορατά, ωστόσο εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά το λιπιδαιμικό προφίλ. Αντίθετα, τα ακόρεστα λίπη όχι μόνο δεν αυξάνουν την LDL χοληστερόλη, αλλά μπορούν να συμβάλουν στη μείωσή της και στη συνολική καρδιοπροστασία. Σύμφωνα με την διαιτολόγο Anna Taylor της Cleveland Clinic, τα μονοακόρεστα λίπη είναι εξαιρετικά για την υγεία της καρδιάς, ενώ τα πολυακόρεστα λίπη, ειδικά τα ωμέγα-3, είναι αποδεδειγμένα ωφέλιμα.