Με ποιους συνδυασμούς μειώνει τα οφέλη για τον οργανισμό;
Ο Δρ Saurabh Sethi, γαστρεντερολόγος από την Καλιφόρνια, αποκαλύπτει τρεις εκπληκτικούς λόγους για τους οποίους οι μπανάνες πρέπει να αφαιρεθούν από τις συνταγές σας για smoothie φρούτων.
Ο Sethi επισημαίνει ότι οι μπανάνες μπορούν να περιέχουν υψηλά επίπεδα οξειδάσης πολυφαινόλης , η οποία μπορεί να μειώσει την ποσότητα των ευεργετικών φλαβανολών σε ένα μείγμα φρούτων. Οι φλαβανόλες – που βρίσκονται στα βατόμουρα, τις φράουλες, τα σμέουρα και άλλα κοινά συστατικά smoothie – έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου, μειώνοντας τη φλεγμονή και την αρτηριακή πίεση.
Μια μελέτη του 2023 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food & Function διαπίστωσε ότι η προσθήκη μιας μπανάνας σε ένα smoothie με μούρα μείωσε την ποσότητα των φλαβανολών κατά 84% σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου. «Οι μπανάνες μπορούν να μειώσουν τα αντιοξειδωτικά οφέλη άλλων φρούτων», είπε ο Sethi.
Ο Sethi λέει επίσης ότι οι πλήρως ώριμες μπανάνες αυξάνουν το φορτίο υδατανθράκων στα smoothies, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σακχάρου στο αίμα, χαρακτηριστικό του διαβήτη τύπου 2 .
«Επιπλέον, οι μπανάνες έχουν αρκετές θερμίδες σε σύγκριση με άλλα φρούτα, επομένως η προσθήκη τους σε smoothies μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των θερμίδων που προσλαμβάνουμε συνολικά», είπε ο Sethi. Σημειώνεται ότι μια μέτρια μπανάνα (περίπου 126 γραμμάρια) περιέχει 29 γραμμάρια υδατάνθρακες και 112 θερμίδες. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο , βιταμίνη Β6, βιταμίνη C και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά.
Οπότε καλό είναι να την αφαιρέσουμε από τα smoothies αλλά να την απολαμβάνουμε μόνη της.