Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
19.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σογιέλαιο: 5+1 οφέλη και χρήσεις

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΣογιέλαιο: 5+1 οφέλη και χρήσεις
spot_img

Το ευέλικτο λάδι με πολλές χρήσεις και οφέλη για την υγεία.

Το σογιέλαιο είναι ένα φυτικό έλαιο που εξάγεται από τους σπόρους του φυτού σόγιας. Μεταξύ 2018 και 2019, περίπου 62 εκατομμύρια τόνοι (56 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι) σογιέλαιου παρήχθησαν σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας το ένα από τα πιο κοινά μαγειρικά λάδια διαθέσιμα. Είναι επίσης απίστευτα ευέλικτο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες μεθόδους μαγειρέματος, όπως το τηγάνισμα και το ψήσιμο. Επιπλέον, έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, ειδικά όταν πρόκειται για την καρδιά, το δέρμα και τα οστά σας.

Εδώ είναι 6 οφέλη του σογιέλαιου.

  1. Υψηλό σημείο καπνού

Το σημείο καπνού ενός λαδιού είναι η θερμοκρασία στην οποία τα λίπη αρχίζουν να διασπώνται και να οξειδώνονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό επιβλαβών ενώσεων που προκαλούν ασθένειες που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν  οξειδωτικό στρες  στο σώμα.

Το σογιέλαιο έχει σχετικά υψηλό σημείο καπνού περίπου 450°F (230°C). Για αναφορά, το μη επεξεργασμένο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχει σημείο καπνού περίπου 375°F (191°C), ενώ το λάδι canola έχει σημείο καπνού 428–450°F (220–230°C).

Αυτό κάνει το σογιέλαιο μια καλή επιλογή για μεθόδους μαγειρέματος σε υψηλή θερμοκρασία, όπως το ψήσιμο, το τηγάνισμα και το σοτάρισμα, καθώς μπορεί να αντέξει τις υψηλές θερμοκρασίες χωρίς να χαλάσει.

  1. Πλούσιο σε λιπαρά υγιεινά για την καρδιά

Το σογιέλαιο αποτελείται ως επί το πλείστον από πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ένας υγιεινός για την καρδιά τύπος λίπους που σχετίζεται με πολλά οφέλη. 

Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι η εναλλαγή κορεσμένων λιπαρών με πολυακόρεστα στη διατροφή σας θα μπορούσε να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μια μεγάλη ανασκόπηση 8 μελετών έδειξε ότι όταν οι συμμετέχοντες αντικατέστησαν το 5% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων τους από κορεσμένα λιπαρά με πολυακόρεστα, διέτρεχαν 10% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Η ανταλλαγή κορεσμένων λιπαρών με πολυακόρεστα λίπη μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης, η οποία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις . Επιπλέον, το σογιέλαιο περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στην προστασία από καρδιακές παθήσεις.

  1. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των οστών

Μόλις 1 κουταλιά της σούπας (15 ml) σογιέλαιο περιέχει 25 mcg βιταμίνης Κ, εξουδετερώνοντας περίπου το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας (DV) σε μία μόνο μερίδα. 

Ενώ η βιταμίνη Κ είναι ίσως περισσότερο γνωστή για την επίδρασή της στην πήξη του αίματος, παίζει επίσης ζωτικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού των οστών. Η έρευνα δείχνει ότι η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για τη σύνθεση συγκεκριμένων πρωτεϊνών που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της οστικής μάζας, όπως η οστεοκαλσίνη.

Σύμφωνα με μια μελέτη σε 2.591 άτομα, η χαμηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Κ συσχετίστηκε με μειωμένη οστική πυκνότητα στις γυναίκες. Μια άλλη μελέτη διάρκειας 2 ετών σε 440 γυναίκες διαπίστωσε ότι η λήψη 5 mg βιταμίνης Κ ημερησίως συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καταγμάτων των οστών.

Επιπλέον, μια μελέτη σε ζώα έδειξε ότι η χορήγηση σογιέλαιου σε αρουραίους για 2 μήνες μείωσε τους δείκτες φλεγμονής και βοήθησε στην εξισορρόπηση των επιπέδων μετάλλων στο αίμα και τα οστά, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστικής απώλειας. Ωστόσο, απαιτούνται πρόσθετες μεγάλες, υψηλής ποιότητας μελέτες για την αξιολόγηση των επιδράσεων του σογιέλαιου στην υγεία των οστών στον άνθρωπο.

  1. Περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Το σογιέλαιο περιέχει μια καλή ποσότητα  ωμέγα-3 λιπαρών οξέων  σε κάθε μερίδα.

Μερικοί τύποι σογιέλαιου είναι επίσης εμπλουτισμένοι με στεαριδονικό οξύ. Αυτή η φυτική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων πιστεύεται ότι είναι πιο βιώσιμη και πρακτική από άλλες πηγές, όπως τα ψάρια.

Σύμφωνα με μια μελέτη 12 εβδομάδων σε 252 άτομα, η κατανάλωση μιας κάψουλας σογιέλαιου και 1 κουταλιάς της σούπας (15 ml) σογιέλαιου εμπλουτισμένου με στεαριδονικό οξύ την ημέρα αύξησε τα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία και παίζουν αναπόσπαστο ρόλο στην υγεία της καρδιάς, στην ανάπτυξη του εμβρύου, στη λειτουργία του εγκεφάλου και στην ανοσία  ( 16 ) . Η αύξηση της πρόσληψης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, η οποία πιστεύεται ότι εμπλέκεται στην ανάπτυξη χρόνιων καταστάσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης.

Ωστόσο, να έχετε κατά νου ότι αυτό το λάδι περιέχει υψηλότερη αναλογία ωμέγα-6 λιπαρών οξέων από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αν και χρειάζεστε και τους δύο τύπους, οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν πάρα πολλά ωμέγα-6 λιπαρά οξέα στη διατροφή τους και όχι αρκετά ωμέγα-3. Αυτό μπορεί να συμβάλει σε φλεγμονή και χρόνια νόσο.

Για το λόγο αυτό, είναι καλύτερο να συνδυάζετε το σογιέλαιο με μια ποικιλία άλλων τροφών που περιέχουν επίσης ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός, οι σπόροι λιναριού και τα καρύδια.

  1. Προάγει την υγεία του δέρματος

Το σογιέλαιο μπορεί συχνά να εντοπιστεί στις λίστες συστατικών των ορών, των τζελ και των λοσιόν περιποίησης δέρματος – και για καλό λόγο. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το σογιέλαιο μπορεί να ωφελήσει την υγεία του δέρματος.

Για παράδειγμα, μια μελέτη σε έξι άτομα έδειξε ότι η εφαρμογή αυτού του λαδιού στο δέρμα τους ενίσχυσε το φυσικό του φράγμα για να βοηθήσει στη διατήρηση της υγρασίας. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η τοπική εφαρμογή σογιέλαιου βοήθησε στην προστασία από τη φλεγμονή του δέρματος που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Το σογιέλαιο περιέχει επίσης βιταμίνη Ε, ένα αντιφλεγμονώδες θρεπτικό συστατικό που μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του δέρματος. Μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να προστατεύει από βλάβες του δέρματος και να βοηθά στη θεραπεία ορισμένων δερματικών παθήσεων, όπως η ακμή και η ατοπική δερματίτιδα.

  1. Ευέλικτο και εύκολο στη χρήση

Το σογιέλαιο έχει μια ήπια, ουδέτερη γεύση που μπορεί να χωρέσει άψογα σε σχεδόν κάθε συνταγή που απαιτεί μαγειρικό λάδι. Συνδυάζεται ιδιαίτερα καλά με ξύδι και λίγο αλάτι και πιπέρι για να φτιάξετε ένα εύκολο ντρέσινγκ σαλάτας.

Χάρη στο υψηλό σημείο καπνού του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση άλλων μαγειρικών ελαίων για μεθόδους μαγειρέματος σε υψηλή θερμοκρασία όπως το τηγάνισμα, το ψήσιμο ή το σοτάρισμα. 

Εκτός από το μαγείρεμα με σογιέλαιο, μπορείτε να το απλώσετε στα μαλλιά ή το δέρμα σας για να λειτουργήσει ως φυσική ενυδατική κρέμα. Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν ως λάδι φορέα για να αραιώσουν τα αιθέρια έλαια πριν τα εφαρμόσουν στο δέρμα.

Η κατώτατη γραμμή

Το σογιέλαιο είναι ένας κοινός τύπος μαγειρικού λαδιού που έχει συσχετιστεί με πολλά οφέλη για την υγεία. Συγκεκριμένα, μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της υγείας του δέρματος, στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, στην πρόληψη της απώλειας οστών και στην παροχή σημαντικών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Επιπλέον, έχει υψηλό σημείο καπνού και ουδέτερη γεύση, καθιστώντας εύκολη την ενσωμάτωσή του σε μια ποικιλία συνταγών ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Από την MSL Group που εκπροσωπεί τη σόγια των ΗΠΑ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μαζική τροφική δηλητηρίαση στην Ηλεία – 37 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο κέντρο υγείας

Τα θύματα έφαγαν βραστό κρέας και γλυκά σε πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου.

Έχετε φριτέζα αέρα; Νέα μελέτη λέει ότι είναι χειρότερη από το τηγάνι!

Εκπομπές σωματιδίων και πτητικές οργανικές ενώσεις που παράγονται από οικιακή φριτέζα αέρα.

ΕΕ: Διορθωτικό στην ανακοίνωση της Επιτροπής για την επισήμανση αλκοολούχων ποτών

 Διορθώσεις στα ενδεικτικά παραδείγματα των κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/787.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα