Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024
19 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σπόροι Chia: Νέα μελέτη για τα οφέλη τους στην υγεία

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΣπόροι Chia: Νέα μελέτη για τα οφέλη τους στην υγεία
spot_img

Οι ερευνητές εντόπισαν ιδιότητες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για όλες τις θεραπείες, από τον καρκίνο ως την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Επιστήμονες του πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον, κατέγραψαν την αλληλουχία του γονιδιώματος των σπόρων τσία και με αυτό τον τρόπο παρείχαν ένα σχέδιο για μελλοντική έρευνα που θα αξιοποιεί τα διατροφικά οφέλη του φυτού για την ανθρώπινη υγεία.

Οι σπόροι του φυτού τσία (chia) έχουν λάβει ευρεία προσοχή τα τελευταία χρόνια λόγω της διατροφικής δύναμης που διαθέτουν. Είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και πρωτεΐνες. Ωστόσο, η καλλιέργειά τους δεν έχει λάβει την προσοχή των επιστημόνων, όσο το ρύζι, το σιτάρι και το καλαμπόκι.

Οι ερευνητές εντόπισαν γονίδια των σπόρων που σχετίζονται με τη βελτίωση της διατροφής και ιδιότητες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για όλες τις θεραπείες, από τον καρκίνο ως την υψηλή αρτηριακή πίεση. Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο τσία βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία και τη χοληστερόλη και έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, ότι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και βοηθά άτομα με ασθένειες που σχετίζονται με το γαστρεντερικό σύστημα. Τέλος, ότι η πρωτεΐνη που περιέχουν έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια ζήτηση για τις πλούσιες σε θεραπευτικά συστατικά καλλιέργειες, όπως το τσία, το κεχρί και η γλυκοπατάτα, έχει αυξηθεί. Πέρα από τη θρεπτική τους αξία είναι σημαντικές επειδή μπορούν συχνά να αναπτυχθούν σε εκτάσεις ακατάλληλες για πολλές παραδοσιακές καλλιέργειες σιτηρών και αυτό αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο περιοδικό «Frontiers in Plant Science».

ΑΠΕ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Όλοι κρύβουμε έναν “Ικαριώτη” μέσα μας! Τα μυστικά της μακροζωίας

Ικαρία: Το νησί της Μπλέ Ζώνης με τα γαστρονομικά μυστικά για μακροζωία.

Ηχηρή αποχώρηση Χαρουτουνιάν από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα – Ανταλλαγές πυρών με τον Λευτέρη Αυγενάκη

Επιστολή παραίτησης στον πρωθυπουργό έστειλε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ – Έχει λήξει η θητεία του λέει το ΥΠΑΑΤ.

Απάτη τροφίμων: Πως μας πλασάρουν Ιαπωνική τσιπούρα για… φαγκρί! Πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε

Το πελαγίσιο φαγκρί της μεσογείου Pargus pargus θεωρείται πολύ πιο ποιοτικό ψάρι και πιο ακριβό από την κόκκινη ιαπωνική τσιπούρα και η παραπλάνηση πάει σύννεφο!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα