Το «υπερόπλο» υγείας που έχει χαρακτηριστεί ως η βιταμίνη του μέλλοντος.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική βιταμίνη για ένα υγιές σώμα, που έχει χαρακτηριστεί ως η βιταμίνη του μέλλοντος και το «υπερόπλο» του οργανισμού, αλλά σε αντίθεση με τις άλλες βιταμίνες, η βιταμίνη D δρα ως ορμόνη με αποτέλεσμα κάθε κύτταρο του σώματος να την έχει ανάγκη.
Συνήθως δεν χρειάζεται να καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια για να πάρουμε βιταμίνη D αφού την απορροφάμε μόλις βγούμε στον ήλιο, ενώ περιλαμβάνεται σε μεγάλο ποσοστό σε ορισμένες τροφές, όπως ψάρια και γαλακτοκομικά.
Επομένως, δεν τίθεται θέμα έλλειψης τόσο το καλοκαίρι όσο το χειμώνα με όλο και περισσότερους ανθρώπους να παρουσιάζουν ανεξήγητα συμπτώματα, πιθανώς οφειλόμενα στην έλλειψή της.
Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα ορίζεται σε 10 mg την ημέρα για άνδρες και γυναίκες ηλικίας έως 70 ετών. Για τους ενήλικες άνω των 70 ετών, η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι 20 mg την ημέρα, αλλά πολλοί ειδικοί λένε ότι στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε περισσότερα. Δυστυχώς, η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι κοινή με περίπου ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως να έχουν χαμηλά ποσοστά στο αίμα τους και αυτό συμβαίνει συχνά επειδή οι συγκεκριμένοι άνθρωποι εμπίπτουν σε μια ορισμένη ομάδα κινδύνου.
Οι επτά ομάδες κινδύνου που εμφανίζουν πιο συχνά ανεπάρκεια βιταμίνης D αποτελούνται από:
- άτομα με σκούρο δέρμα
- άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών
- άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα
- άτομα που τρώνε λίγο ή καθόλου ψάρι ή γαλακτοκομικά προϊόντα (για παράδειγμα οι περισσότεροι vegans).
- άτομα που ζουν μακριά από τον ισημερινό και ως εκ τούτου δεν εκτίθεται επαρκώς στον ήλιο
- άτομα που ζουν μέσα στο σπίτι
Ωστόσο, η παγίδα με την έλλειψη βιταμίνης D είναι ότι τα συμπτώματά της δεν είναι έντονα και μπορεί να περάσουν απαρατήρητα, μιας και δεν έχουν ιδιαίτερα αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής ενός ατόμου.
Αναλυτικότερα θα πρέπει κάποιος να υποψιαστεί ότι έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D εάν:
- Αρρωσταίνει συχνά
Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, υπάρχει σχέση μεταξύ ανεπάρκειας βιταμίνης D και αναπνευστικών λοιμώξεων, όπως κρυολόγημα, βρογχίτιδα και πνευμονία. Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D ημερησίως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισής τους.
- Νιώθει συχνά κουρασμένος
Σίγουρα μπορεί να οφείλεται και σε διαφορετικές αιτίες, αλλά η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι μία από αυτές. Δυστυχώς, όμως, συχνά παραβλέπεται παρά το γεγονός ότι το αίσθημα κόπωσης έχει σοβαρή αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής.
- Νιώθει πόνο στα οστά και στην πλάτη
Η συγκεκριμένη βιταμίνη βοηθά στη διατήρηση της υγείας των οστών με διάφορους τρόπους, ένας εκ των οποίων είναι το να βελτιώνει την απορρόφηση του ασβεστίου στο σώμα. Σχετικές μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ ανεπάρκειας βιταμίνης D και χρόνιου πόνου χαμηλά στην πλάτη.
- Νιώθει Κατάθλιψη
Μερικοί άνθρωποι αποδίδουν την κατάθλιψη που τους πιάνει το χειμώνα στον κακό καιρό. Ωστόσο, σχετικές μελέτες έχουν συσχετίσει την ανεπάρκεια βιταμίνης D με την κατάθλιψη, ιδιαίτερα στα ηλικιωμένα άτομα.
- Παρατηρεί αργή επούλωση πληγών
Η αργή επούλωση των πληγών μετά από χειρουργική επέμβαση ή τραυματισμό μπορεί να είναι σημάδι ότι τα επίπεδα βιταμίνης D είναι πολύ χαμηλά. Βάσει μελέτης, η βιταμίνη ενισχύει την παραγωγή ουσιών που είναι ζωτικής σημασίας για το σχηματισμό νέου δέρματος ως μέρος της διαδικασίας επούλωσης πληγών.
- Έχει απώλεια μαλλιών
Η τριχόπτωση συχνά αποδίδεται στο στρες, το οποίο είναι σίγουρα μια κοινή αιτία. Ενίοτε, όμως, μπορεί να οφείλεται σε ασθένεια ή σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Η τριχόπτωση στις γυναίκες έχει συσχετιστεί με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D αν και μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί εκτεταμένη έρευνα. Η βιταμίνη D επιβραδύνει την τριχόπτωση, καθώς επίσης, διασφαλίζει την υγιή δομή της τρίχας.
- Νιώθει μυϊκό πόνο
Οι αιτίες του μυϊκού πόνου είναι συχνά δύσκολο να προσδιοριστούν. Βάσει μελέτης, το 71% των ατόμων με χρόνιο μυϊκό πόνο φάνηκε να έχουν έλλειψη βιταμίνης D. Και σε αυτή την περίπτωση η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D είναι μια καλή ιδέα.
Το σίγουρο είναι ότι εάν κάποιος παρουσιάζει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα,δε χάνει κάτι να αναζητήσει τα αίτια με τη βοήθεια ειδικού επειδή – όπως βλέπουμε – η αντιμετώπιση της όποιας αιτίας μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολη απ’ όσο νομίζει.