Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
23.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα ενεργειακά ποτά συνδέονται με αϋπνία και κακή ποιότητα ύπνου

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤα ενεργειακά ποτά συνδέονται με αϋπνία και κακή ποιότητα ύπνου
spot_img

Μελέτη σε 53.266 συμμετέχοντες ηλικίας δεκαοκτώ έως 35 ετών.

Η κατανάλωση ενεργειακών ποτών συνδέεται με κακή ποιότητα ύπνου και αϋπνία μεταξύ των φοιτητών, διαπιστώνει μια μεγάλη νορβηγική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης  BMJ Open. Και όσο μεγαλύτερη ήταν η συχνότητα κατανάλωσης, τόσο λιγότερες ώρες νυχτερινού “κλειστού ματιού” είχαν οι φοιτητές. Αλλά ακόμη και μόνο η περιστασιακή κατανάλωση 1-3 φορές το μήνα, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαταραγμένου ύπνου, δείχνουν τα ευρήματα.

Τα ενεργειακά ποτά περιέχουν μέση περιεκτικότητα σε καφεΐνη 150 mg ανά λίτρο καθώς και ζάχαρη, βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα σε ποικίλες ποσότητες, σημειώνουν οι ερευνητές. Διαφημίζονται ως διανοητικά και σωματικά pick-me-ups, είναι δημοφιλή στους φοιτητές και στους νέους γενικά. Αν και υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι μειώνουν την ποιότητα του ύπνου, δεν είναι σαφές ακριβώς ποιες πτυχές του ύπνου μπορεί να επηρεαστούν περισσότερο ή λιγότερο ή εάν υπάρχουν διαφορές σε σχέση με το φύλο.

Για να διερευνήσουν περαιτέρω αυτά τα ζητήματα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 53.266 συμμετέχοντες ηλικίας δεκαοκτώ έως 35 ετών. Οι μαθητές ρωτήθηκαν πόσο συχνά έπιναν ενεργειακά ποτά, με τις επιλογές απάντησης καθημερινά, εβδομαδιαία (μία φορά, 2-3 φορές, 4-6 φορές), μηνιαία (1-3 φορές) και σπάνια/ποτέ. Τους έκαναν επίσης λεπτομερείς ερωτήσεις σχετικά με τις συνήθεις συνήθειες ύπνου τους: πότε πήγαιναν για ύπνο και πότε ξύπνησαν, πόσο καιρό τους πήρε για να αποκοιμηθούν (λανθάνουσα κατάσταση ύπνου) και εγρήγορση μετά τον ύπνο. Στη συνέχεια, η αποτελεσματικότητα του ύπνου υπολογίστηκε από τις συνολικές νυχτερινές ώρες ύπνου σε σχέση με το χρόνο που δαπανάται στο κρεβάτι.

Η αϋπνία ορίστηκε ως η δυσκολία να πέσει και να μείνει για ύπνο και να ξυπνήσει νωρίς τουλάχιστον 3 νύχτες την εβδομάδα, συν την υπνηλία και την κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας για τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα, για τουλάχιστον 3 μήνες. 

Οι απαντήσεις της έρευνας έδειξαν σαφείς διαφορές φύλου στα πρότυπα κατανάλωσης ενεργειακών ποτών. Για παράδειγμα, οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό από τους άνδρες να αναφέρουν ότι δεν κατανάλωναν ποτέ ή σπάνια κατανάλωναν ενεργειακά ποτά: 50% έναντι 40%. Από αυτές που είπαν ότι έπιναν αυτά τα ποτά, το 5,5% των γυναικών είπε ότι τα έπιναν 4-6 φορές την εβδομάδα και λίγο πάνω από το 3% ανέφεραν καθημερινή κατανάλωση. Τα συγκρίσιμα ποσοστά για τους άνδρες ήταν 8% και 5%, αντίστοιχα. Ωστόσο, υπήρχε μια σαφής σχέση δόσης-απόκρισης και για τα δύο φύλα μεταξύ της κατανάλωσης ενεργειακών ποτών και των λιγότερων ωρών ύπνου. 

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που ανέφεραν καθημερινή κατανάλωση κοιμήθηκαν περίπου μισή ώρα λιγότερο από εκείνους που ανέφεραν μόνο περιστασιακή ή καθόλου κατανάλωση. Παρόμοιες συσχετίσεις παρατηρήθηκαν επίσης για την αφύπνιση μετά τον ύπνο και για περισσότερο χρόνο για να αποκοιμηθούν.

Και η αύξηση της κατανάλωσης συσχετίστηκε με μια αντίστοιχη αύξηση τόσο του χρόνου νυχτερινής αφύπνισης όσο και του χρόνου που απαιτείται για να αποκοιμηθείς (χαμηλότερη ποιότητα ύπνου). 

Η αϋπνία ήταν επίσης πιο συχνή μεταξύ των γυναικών και των ανδρών που ανέφεραν καθημερινή κατανάλωση από ό,τι μεταξύ εκείνων που ανέφεραν περιστασιακή ή καθόλου κατανάλωση: 51% έναντι 33% (γυναίκες) και 37% έναντι 22% (άντρες).

Συνολικά, η υψηλότερη κατανάλωση ενεργειακών ποτών συσχετίστηκε με αυξανόμενο κίνδυνο προβλημάτων ύπνου σε όλες τις πτυχές που μελετήθηκαν, με τις ισχυρότερες συσχετίσεις με τη σύντομη διάρκεια ύπνου. 

Σε σύγκριση με εκείνους που ανέφεραν καθόλου ή μόνο περιστασιακό ενεργειακό ποτό, οι άνδρες που ανέφεραν καθημερινή κατανάλωση είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να πουν ότι κοιμόντουσαν λιγότερες από 6 ώρες/νύχτα, ενώ οι γυναίκες είχαν 87% περισσότερες πιθανότητες να το κάνουν.

Αλλά ακόμη και εκείνοι που ανέφεραν ότι έπιναν ένα ενεργειακό ποτό μόλις 1-3 φορές το μήνα εξακολουθούσαν να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων ύπνου.

Αυτή είναι μια μελέτη παρατήρησης και ως εκ τούτου, δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την αιτία. Και οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η αντίστροφη αιτιότητα – σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση ενεργειακών ποτών μπορεί να είναι συνέπεια του κακού ύπνου και όχι το αντίστροφο – μπορεί να εξηγήσει τις συσχετίσεις που βρέθηκαν. Δεν υπήρχαν πληροφορίες ούτε για το χρονοδιάγραμμα κατανάλωσης ούτε για τις ακριβείς ποσότητες κατανάλωσης και η μελέτη βασίστηκε στην αυτοαξιολόγηση και όχι σε αντικειμενικές μετρήσεις της κατανάλωσης και των προτύπων ύπνου.

Ωστόσο, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα: «Τα αποτελέσματα από την τρέχουσα μελέτη δείχνουν ότι υπάρχει μια ισχυρή σχέση μεταξύ της συχνότητας κατανάλωσης [ενεργειακών ποτών] και των διαφορετικών παραμέτρων ύπνου. 

«Ο προσδιορισμός των τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου για προβλήματα ύπνου μεταξύ των φοιτητών κολεγίου και πανεπιστημίου είναι ζωτικής σημασίας και τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η συχνότητα της… κατανάλωσης θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός στόχος για παρεμβάσεις».

Έρευνα : Κατανάλωση ενεργειακών ποτών και παράμετροι ύπνου σε φοιτητές και φοιτητές: μια εθνική συγχρονική μελέτη doi: 10.1136/bmjopen-2023-072951
Περιοδικό:  BMJ Open

Χρηματοδότηση : Νορβηγικό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας. Νορβηγικό Υπουργείο Υγείας και Υπηρεσιών Περίθαλψης

Σύνδεσμος στο σύστημα επισήμανσης της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών
https://press.psprings.co.uk/ AMSlabels.pdf

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα