Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024
20.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποια τρόφιμα ευθύνονται για τη δυσοσμία στις μασχάλες

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠοια τρόφιμα ευθύνονται για τη δυσοσμία στις μασχάλες
spot_img

Τελικά, είμαστε ό τι τρώμε και η απόδειξη είναι… η μυρωδιά του σώματος.

Η οσμή λένε πως είναι η αίσθηση του έρωτα, μιας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την έλξη. Είτε, όμως, κάποιος αναζητά τον έρωτα της ζωής του είτε απλά κινείται στους συνήθεις ρυθμούς του, είναι σημαντικό να μυρίζει όμορφα και ακόμα σημαντικότερο να μην βρωμάει.

Η ζέστη είναι αφενός ένας παράγοντας που επηρεάζει στην οσμή, ειδικά στις μασχάλες, όπου είναι εντονότερη, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως το αν κάποιος παίρνει φάρμακα και φυσικά το τι τρώει.

Ειδικοί υγείας είπαν στη βρετανική Daily Record ποια τρόφιμα και ποτά μπορούν να αλλάξουν τη μυρωδιά του ιδρώτα μας.

Γιατί συμβαίνει, όμως, αυτό και ποιος ο ρόλος της τροφής; Όταν ιδρώνουμε, έχουμε βακτήρια που ζουν στο σώμα μας που ουσιαστικά τρώνε τον ιδρώτα και αυτό είναι που μας κάνει να μυρίζουμε.

«Οι τύποι τροφών που τρώμε παίζουν ρόλο στο είδος του ιδρώτα που απελευθερώνουμε. Το κόκκινο κρέας, για παράδειγμα, προκαλεί το σώμα μας να παράγει λιπαρό ιδρώτα – τα βακτήρια στο δέρμα μας ευδοκιμούν από αυτό και μπορεί να προκαλέσουν ένα δυσάρεστο άρωμα. Ο ιδρώτας μας είναι στην πραγματικότητα άοσμος και υπάρχει λόγος που λένε ότι είσαι αυτό που τρως», λένε οι ειδικοί στη Daily Record.

Αρχίζοντας με το σκόρδο, οι διατροφολόγοι εξήγησαν πως δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί από τη διατροφή, καθώς είναι ένα ωφέλιμο συστατικό, αντίθετα, μπορεί κανείς να εξουδετερώσει τη δύναμή του προσθέτοντας σπανάκι ή δυόσμο στα πιάτα για να κάνει τη μυρωδιά λιγότερο έντονη. Παρόμοια επίδραση με το σκόρδο έχουν, επίσης, το κρεμμύδι, το κύμινο και το κάρυ.

Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί επίσης να προκαλέσει μια δυσάρεστη οσμή του σώματος. Αυτό έχει να κάνει με το πώς το σώμα μας διασπά τα υψηλά επίπεδα λιπαρών οξέων, τα οποία καθιστούν δύσκολο το να χωνευτεί ένα φαγητό και παράγουν περισσότερο ιδρώτα.

Δυστυχώς για τους λάτρεις του καφέ, τα ροφήματα με καφεΐνη μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή ιδρώτα. Αυτό γιατί η  καφεΐνη πηγαίνει στους αποκρινούς ιδρωτοποιούς αδένες, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή του λιπαρού ιδρώτα που τρώνε τα βακτήρια στο σώμα μας, διαδικασία  που έπειτα προκαλεί οσμή του σώματος. Η καφεΐνη οδηγεί σε περισσότερο ιδρώτα που προσφέρει περισσότερη εφίδρωση, άρα και περισσότερη τροφή για τα βακτήρια.

Επιπλέον, οι υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ μπορούν επίσης να περάσουν από τον ιδρώτα και τους πόρους, μιας και το σώμα καθαρίζει μέσω της εφίδρωσης τις τοξικές ουσίες και το αλκοόλ από το σώμα. Για αυτό και στην ταινία «Ο λύκος της Wall Street», ο Leonardo Di Caprio μετά από μια νύχτα ναρκωτικών και αλκοόλ έκανε σπα για να «καθαρίσει» τον οργανισμό του, παρόλο που δεν λειτουργεί ακριβώς έτσι.

Ακολουθούν ορισμένες άλλες τροφές που πρέπει να προσέχετε:

Σταυρανθή λαχανικά

Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, η οποίες δεν χωνεύονται εύκολα από τον οργανισμό. Όταν η ίνα ταξιδεύει στο παχύ έντερο, αντιδρά με βακτήρια για να παράγει αέριο που απελευθερώνουμε. Αυτό ισχύει για κάθε τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Η διαφορά με τα σταυρανθή λαχανικά είναι ότι έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε θείο το οποίο διασπάται σε υδρόθειο το οποίο συναντάται πχ στο σάπιο αυγό. Μιας και είναι πολύ ωφέλιμα για τον οργανισμό, μην τα αποφεύγετε, απλά φάτε λίγο μικρότερες ποσότητες σε μέρες με υπερβολική ζέστη.

Σπαράγγι

Η κατανάλωση σπαραγγιού μπορεί να μην δημιουργεί δυσωδία στις μασχάλες, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε ούρα που μυρίζουν σαν σάπιο λάχανο λόγω των ενώσεων του θείου. Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν παράγουν όλοι δύσοσμα ούρα και δεν υπάρχει σαφής εξήγηση γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν αυτό το χαρακτηριστικό ή γιατί κάποιοι μπορούν να το μυρίσουν και κάποιοι δεν μπορούν, αλλά υπάρχουν ορισμένες θεωρίες που επικεντρώνονται στους μεταβολίτες.

Θαλασσινά

Η μυρωδιά του σώματος μετά την κατανάλωση θαλασσινών σχετίζεται συνήθως με μια μεταβολική διαταραχή.

 Τα άτομα με τριμεθυλαμινοουρία αναπτύσσουν μια μυρωδιά μετά την κατανάλωση θαλασσινών, επειδή δεν μπορούν να διαλύσουν τη χημική τριμεθυλαμίνη που βρίσκεται φυσικά στα θαλασσινά. Η μυρωδιά θα εμφανιστεί μέσα σε λίγες ώρες.

Πώς να αντιμετωπίσετε τις δύσοσμες μασχάλες

Εκτός από το να προσέξουμε τη διατροφή μας, υπάρχουν και άλλοι τρόποι πρόληψης της δυσοσμίας σε σώμα και μασχάλες.

Η θεραπεία για μυρωδιές στις μασχάλες εξαρτάται από τη σοβαρότητα και τις υποκείμενες αιτίες της οσμής του σώματος. Η μυρωδιά μπορεί να προκληθεί από κακή υγιεινή ή από τη μη χρήση των σωστών προϊόντων ή μπορεί να υπάρχει η ιατρική πάθηση που αναφέρθηκε παραπάνω και πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Συχνή καθαριότητα

Το ντους καθημερινά με σαπούνι, καθώς και το ντους μετά από επίπονη δραστηριότητα όπως η άσκηση, απαλλάσσει τα βακτήρια και τον ιδρώτα που προκαλούν οσμές. Μετά το Ντους σκουπιστείτε πολύ καλά με την πετσέτα κυρίως στα σημεία που ιδρώνουν περισσότερο.

Ρούχα

Τα βαμβακερά ρούχα είναι ιδανικά τις ημέρες και καύσωνα. Απορροφούν την υγρασία η οποία είναι ο «σύμμαχος» των βακτηρίων στο δέρμα. Από την άλλη πλευρά, τα συνθετικά υφάσματα παγιδεύουν τις οσμές. Εννοείται ότι πρέπει να φοράτε καθαρά ρούχα και να τα αλλάζετε συχνά.

Αποσμητικό

Χρησιμοποιώντας ένα αντιιδρωτικό ή αποσμητικό ή έναν συνδυασμό αντιιδρωτικού-αποσμητικού) καθημερινά, μετά το ντους σας, μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη της οσμής στη μασχάλη. Μερικές φορές πρέπει να δοκιμάσετε διαφορετικά είδη για να δείτε ποιο σας ταιριάζει καλύτερα.

Τα αντιιδρωτικά βοηθούν στη μείωση της ποσότητας του ιδρώτα που παράγεται εμποδίζοντας προσωρινά τους πόρους που απελευθερώνουν τον ιδρώτα. Όσο λιγότερος ιδρώτας έρχεται στην επιφάνεια του δέρματός σας, τόσο λιγότερη μυρωδιά προκύπτει. Τα αποσμητικά σταματούν την μυρωδιά του ιδρώτα, αλλά δεν σταματούν τον ιδρώτα. Αυτά τα προϊόντα έχουν συνήθως ως  βάση το αλκοόλ, και κάνουν το δέρμα σας όξινο. Αυτό εμποδίζει το σχηματισμό βακτηριδίων – που προκαλεί τη μυρωδιά του ιδρώτα.

Όταν σκέφτεστε για αποσμητικό, πρέπει να επιλέξετε κάποιο που έχει τουλάχιστον 12 τοις εκατό χλωριούχο αλουμίνιο, προτείνουν οι ειδικοί. Αναζητήστε στα φαρμακεία προϊόντα που είναι και αντιϊδρωτικά και αποσμητικά. Η μία ιδιότητα βοηθά στην διατήρηση της υγρασίας και η άλλη σε φρέσκια μυρωδιά.

Αποτρίχωση

Μελέτη διαπίστωσε ότι το ξύρισμα ή η αποτρίχωση στις μασχάλες μείωσε σημαντικά τη μυρωδιά της μασχάλης. Αυτό συμβαίνει επειδή ο καθαρισμός είναι πιο αποτελεσματικός στο ξυρισμένο δέρμα.

Botox

Αν και πολλοί γνωρίζουν το Botox για τη χρήση του στην εξομάλυνση των ρυτίδων του προσώπου, έχει πολλές άλλες πρακτικές εφαρμογές. Το Botox που εγχέεται σε αδένες ιδρώτα μειώνει τόσο την εφίδρωση όσο και την οσμή. Αυτή είναι μια κοινή θεραπεία για άτομα με υπεριδρωσία. Ωστόσο, αυτή δεν είναι μια μόνιμη λύση. Οι ενέσεις διαρκούν μόνο λίγους μήνες, οπότε η διαδικασία πρέπει να επαναληφθεί όπως απαιτείται.

Εάν προσέχετε τη διατροφή σας και έχετε χρησιμοποιήσει πολλά είδη αποσμητικών ή αντιιδρωτικών και τίποτα δεν βοηθά στη μείωση της μυρωδιάς στις μασχάλες σας, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορεί να αποκλείσει  υποκείμενες ιατρικές παθήσεις και να προτείνει ισχυρότερες θεραπείες.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αντιδράσεις στα σχέδια της ΕΕ για μηδενική ανοχή στη Listeria – Ρεκόρ σχολίων στην ανοιχτή διαβούλευση

Η Επιτροπή θέλει να εξασφαλίσει υψηλότερο επίπεδο προστασίας των καταναλωτών έναντι της Listeria monocytogenes σε έτοιμα για κατανάλωση τρόφιμα αλλά αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων.

Παγκόσμιος Πανικός για τα τρόφιμα με λογότυπο τον “βάτραχο”

Οι επίσημες αρχές πολλών χωρών αναγκάστηκαν να εκδώσουν ανακοινώσεις σχετικά με το λογότυπο βατράχου στα τρόφιμα.

Πίτσα: Πώς να αποτρέψετε την τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα

Επιστημονική μελέτη για τον καταλληλότερο χρόνο ψησίματος και θερμοκρασίας, ώστε να θανατωθούν τα βακτήρια σαλμονέλας, εάν υπάρχουν στα υλικά παρασκευής.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα