Τα αυγά περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου, όπως πρωτεΐνη, η χολίνη και καροτενοειδή όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη.
Περίπου δύο στους τρεις Αμερικανούς ενήλικες θα εμφανίσουν κάποιο επίπεδο γνωστικής εξασθένησης μέχρι την ηλικία των 70 ετών. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη προτείνει μια απλή λύση για την παράταση στην υγεία του εγκεφάλου: Την κατανάλωση αυγών!
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nutrients, βρήκε σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και της καλύτερης σημασιολογικής μνήμης και της εκτελεστικής λειτουργίας στις γυναίκες.
«Προηγούμενη βιβλιογραφία σχετικά με τη συσχέτιση των επιπέδων χοληστερόλης στη διατροφή με τη γνωστική λειτουργία είναι ασυνεπής με ορισμένες μελέτες να δείχνουν αρνητική επίδραση και άλλες να δείχνουν θετική επίδραση», λέει η Donna Kritz-Silverstein, PhD, κύρια ερευνήτρια της μελέτης και καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και στο Τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.
Αυτή η ασυνέπεια των αποτελεσμάτων οδήγησε την ομάδα μελέτης «να εξετάσει εάν η κατανάλωση αυγών σχετίζεται με την αλλαγή στη γνωστική απόδοση σε διάστημα τεσσάρων ετών σε ένα μεγάλο δείγμα ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών», είπε.
Περισσότερα αυγά, καλύτερη γνωστική υγεία
Για να ελέγξουν τις επιδράσεις των αυγών στη γνωστική λειτουργία, οι ερευνητές άντλησαν δεδομένα από 890 ενήλικες (357 άνδρες και 533 γυναίκες) που συμμετείχαν σε μακροχρόνια μελέτη παρατήρησης. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν άνω των 55 ετών και η μέση ηλικία τους ήταν μεταξύ 70 και 72 ετών.
Η πρόσληψη αυγών των συμμετεχόντων αξιολογήθηκε μεταξύ των ετών 1988 και 1991 μέσω ερωτηματολογίων συχνότητας τροφής. Οι ερευνητές έδωσαν επίσης στους συμμετέχοντες τεστ απόδοσης μεταξύ εκείνων των ετών που εξέταζαν την γνωστική λειτουργία, όπως η γλώσσα, ο προσανατολισμός, η προσοχή, η νοητική ευελιξία και η οπτικοκινητική παρακολούθηση. Αυτές οι δεξιότητες επαναξιολογήθηκαν μεταξύ 1992 και 1996.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 14% των ανδρών και το 16,5% των γυναικών ανέφεραν ότι δεν έτρωγαν ποτέ αυγά. Αντίθετα, το 7% των ανδρών και σχεδόν το 4% των γυναικών ανέφεραν ότι κατανάλωναν αυγά πάνω από πέντε φορές την εβδομάδα.
Γενικά, οι άνδρες είχαν υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης αυγών από τις γυναίκες, καθώς ήταν πιο πιθανό να τα καταναλώνουν δύο έως τέσσερις φορές ή περισσότερες από πέντε φορές την εβδομάδα. Οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό είτε να μην τρώνε αυγά είτε να τρώνε ένα με τρία το μήνα.
Μετά από εξετάσεις, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα αυγά είχαν πολύ καλά αποτελέσματα σε ασκήσεις που εξέταζαν τη σημασιολογική μνήμη και την εκτελεστική λειτουργία.
Με κάθε αύξηση στην κατανάλωση αυγών, η πιθανότητα μια γυναίκα να εμφανίσει γνωστική έκπτωση μειώθηκε κατά 0,1. Με άλλα λόγια, οι γυναίκες που έτρωγαν αυγά περισσότερες από πέντε φορές την εβδομάδα είχαν μισή μονάδα λιγότερη μείωση από εκείνες που δεν κατανάλωναν ποτέ αυγά.
Ενώ οι επιστήμονες δεν βρήκαν παρόμοιες συσχετίσεις στους άνδρες, «τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, η κατανάλωση αυγών δεν συσχετίστηκε με μείωση σε κανένα από τα μέτρα γνωστικής απόδοσης που χρησιμοποιήσαμε, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πρόσληψη αυγών μπορεί να παίζει ρόλο στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας. », είπε ο Kritz-Silverstein.
Αν και οι ερευνητές δεν μπορούν να εξηγήσουν τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, ο Kritz-Silverstein είπε ότι μπορεί να οφείλονται σε διαφορετικά ποσοστά διαβήτη, μορφωτικό επίπεδο, άσκηση, κάπνισμα τσιγάρων και κατανάλωση αλκοόλ μεταξύ των δύο φύλων.
Περιορισμοί της Μελέτης
«Η γενίκευση των αποτελεσμάτων της μελέτης μπορεί να είναι περιορισμένη λόγω της ομοιογένειας των συμμετεχόντων στη μελέτη που είναι κυρίως λευκοί, μορφωμένοι και έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη», δήλωσε ο Kritz-Silverstein.
Ωστόσο, η μελέτη σημειώνει ότι αυτή η ομοιογένεια μπορεί να δείχνει ότι παράγοντες όπως η κουλτούρα, η εκπαίδευση, η ικανότητα παροχής ιατρικής περίθαλψης και οι επιλογές του τρόπου ζωής είναι λιγότερο πιθανό να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.
Τα αυγά περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου, όπως πρωτεΐνη, η χολίνη και καροτενοειδή όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη.